Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Dupa blocuri sunt carti. Multe carti

Sibienii citesc. Este concluzia la care am ajuns după ce am vizitat filialele de cartier ale Bibliotecii Judeţene ASTRA. Biblioteca Judeţeană Astra are filiale în câteva din cartierele mai aglomerate ale Sibiului. Majoritatea funcţionează de mai bine de 20 de ani în spaţii închiriate la parterul unor blocuri. Unele dintre ele sunt chiar bine ascunse între blocuri şi destul de greu de găsit. Dar sunt cunoscute de sibieni şi căutate. În Hipodrom, pe strada Rahovei la nr. 12, funcţionează una dintre cele mai vechi filiale ale bibliotecii. Înfiinţată în 1981 are peste 17.000 de volume înghesuite în câteva cămăruţe. Bibliotecara Tania Caras spune că zilnic îi trec pragul „apartamentului” în jur de 60 de cititori. Fără excepţie. „Predomină tineretul până în 25 de ani şi pensionarii, dar cred că avem din fiecare domeniu şi pătură socială câte puţin. Cum noi suntem poziţionaţi între mai multe şcoli de cartier cei mai mulţi sunt elevi. În general împrumutăm carte din bibliografia şcolară şi beletristică”, spune Tania Caras. În Vasile Aaron, bibliotecara a avut în urmă cu câţiva ani un parteneriat cu Peace Corps prin care a dotat filiala cu rafturi noi, un calculator, uşă nouă, avizier, tablă didactică. Acest lucru chiar se vede filiala Vasile Aaron arătând la prima vedere cel mai bine dintre toate. Aici sunt la modă, printre elevi, cărţile cu Harry Potter şi romanele de groază pentru copii. Tot în jur de 60 de sibieni trec şi pe aici zilnic. Studenţii, fiind destul de apropiată de căminele studenţeşti ale Universităţii „Lucian Blaga”, caută cărţile de filosofie, istorie şi literatură clasică, în timp ce pensionarii caută „cărţi de loisir”. „Este un cartier destul de aglomerat dar să ştiţi că lumea citeşte. Am lucrat înainte să vin aici la o filială dintr-un cartier de case şi acolo lumea petrecea mai mult timp prin grădină, era mai ocupată, în timp ce aici am mai mulţi cititori”, spune Magdalena Iacob, bibliotecara. Regina filialelor de cartier a Bibliotecii Astra rămâne însă cea de pe strada Bâlea. Dorina Marian, bibliotecara, spune că a adunat în cei aproape 20 de ani de activitate peste o mie de activităţi cultural-educative şi artistice. „Avem în medie 900 – 1000 de cititori înscrişi lunar şi peste 20.000 de volume împrumutate, cu o frecvenţă anuală a cititorilor cuprinsă undeva între 13 şi 15.000 numai anul acesta. În fiecare lună avem pregătite câteva manifestări: lansări şi prezentări de carte, expoziţii, întâlniri cu scriitorii şi cu oameni de cultură, activităţi cu copiii, dimineţi de basm, ca să nu mai vorbesc despre zilele speciale cum sunt 1 iunie, Sărbătoarea Paştelui, Crăciunul, 1 Decembrie, zilele bibliotecii”, enumeră Dorina Marian. În paralel, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, filiala Bâlea mai publică şi o revistă în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Şi tot aici au fost prezenţi, Virgil Măgureanu în anul 2000 de o lansare de carte şi primarul Klaus Johannis, care nu putea lipsi de pe cartea de oaspeţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus