Joi,
28.01.2021
Innorat
Acum
-1°C

Omul sfinteste locul. Chiar si in parcare

Pe strada Onceşti, pe un teren între blocuri şi Valea Săpunului, în fiecare duminică se adună sute de credincioşi într-o bisericuţă de lemn de doar câţiva metri pătraţi. La intrare există un afişier pe care sunt trecute două rubrici: Cinste lor! – urmează o listă de nume, şi Ruşine lor! - dar nu mai urmează nimic.

De la oamenii din zonă am aflat că anul trecut, în 2 iulie, ÎPS Laurenţiu Streza, a sfinţit locul. La propriu. Apoi, părintele Mihai Petian a ridicat un altar de vară. Peste altar s-a ridicat ulterior o bisericuţă de lemn. Lucrarea este provizorie, fără fundaţie.
Apoi l-am căutat pe părintele Petian să-mi spună cum de a ridicat el o bisericuţă după blocuri, pe o fostă parcare. „La vremea respectivă, la intrarea în Sibiu în partea aceea nu era nicio biserică. Atunci, primind parohia pe Onceşti, am găsit un loc unde probabil, după 1989 trebuia să se construiască un bloc. Locul respectiv era liber. Am căutat în cartea funciară să vedem dacă nu cumva este proprietatea unei persoane fizice sau a unei firme şi locul era într-adevăr liber. Pe locul respectiv, împreună cu Consiliul Parohial ne-am gândit să construim un complex social, cu o bisericuţă care să fie integrată în acest complex social, cultural şi spiritual. Planul nostru ar trebui să cuprindă o sală de cultură cu o dimensiune de 18 pe 12 metri, la demisol să fie o cantină socială cu toate cele necesare şi al etaj avem în plan şase camere sociale pentru bolnavi pe fază terminală. Fiecare cameră cu câte două paturi, deci 12 pacienţi să vină să se trateze la noi. La mansardă, după aceea, ar mai trebui să fie dependinţe. Iar alături de această clădire ar trebui să fie biserica, care nu ar urma să aibă dimensiuni deosebite, ci potrivite pentru spaţiul care există”, mi-a mărturisit părintele.

Nu a omis nici problemele, pentru că bisericuţa a luat câteva locuri de parcare. „Sunt cinci familii care parcau maşinile în locul respectiv. Dintre ele patru au reuşit să se lămurească că nu dorim să le ocupăm parcarea, iar ceilalţi locuitori din zonă s-au bucurat că au biserica aproape”, spune părintele. Aşa au apărut şi listele menţionate mai sus. „La Cinste lor! i-am pus pe oamenii de bună credinţă care ne-au sprijinit. La Ruşine lor! i-am pus pe cei pe care i-aşteptăm să se întoarcă. La Ruşine lor! puteam să scriem câteva persoane care s-au împotrivit construirii bisericii din cauza acestei probleme că şi-au pus acolo maşinile. Dar n-au nicio autorizaţie, n-au CF”, mai spune părintele Petian.

Imediat după construcţie, lângă bisericuţă, a venit şi un clopot de 300 de kilograme primit de părinte de la Maramureş şi construit după o reţetă rusească care dă claritate sunetului.
Sfinţirea bisericii s-a făcut în 14 iunie, odată cu sărbătorirea Duminicii Tuturor Sfinţilor, motiv pentru care şi biserica poartă acest hram. Şi iar s-a mai găsit cineva să se plângă că nu poate dormi din cauza clopotului. „Au fost unele plângeri, dar clopotul este mai departe de blocuri. De râs şi de plâns, au venit oameni la noi care s-au plâns că la ora 09:00 copiii lor nu pot să doarmă după ce au venit de la baluri sau de la discoteci. A fost o reacţie de acest gen”, mai povesteşte părintele.

În prezent, în Biserica Duminica Tuturor Sfinţilor de pe strada Onceşti există moaşte de la zece sfinţi, toate aduse de la Muntele Athos. Împreună cu un fragment din Sfânta Cruce. Acum se lucrează la avize şi proiecte pentru întregul complex social. Până atunci, în fiecare duminică părintele îşi cheamă enoriaşii la slujbă. Şi îi răspund câteva sute. Trebuie doar să crezi. Şi îl poţi găsi de Dumnezeu şi pe un teren între blocuri şi Valea Săpunului.„Pe parcursul acestor ani am avut cinci bolnavi în fază terminală. Cu toţii eraui singuri, în sensul că fie copiii lor erau plecaţi în străinătate la lucru, fie nu aveau pe nimeni, şi eu am văzut această necesitate de a-i putea aduna într-un loc unde să-i putem îngriji şi să le dăm cele necesare pentru un sfârşit creştinesc”, părintele Mihai Petian.Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Induiosator. Dar:

Acum 11 ani

1). locul nu "era liber", era un spatiu aferent locuintelor, verde si neamenajat. 2). faptul ca nu apartine unei persoane sau firme inseamna ca e domeniu public, care inca o data nu inseamna "liber", ca nu suntem in colorado in 1810. 3). exista autorizatie de construire pentru biserica? 4). in PUG terenul e marcat spatiu verde, ceea ce cam exclude biserici. exista PUZ pentru derogare de la PUG? 5). Vasile Aaron are nevoie de parcuri, nu de moaste.
Raspunde

dodecaedru

Acum 11 ani

Unde e complexul "social" ???Se vrajeste ceva despre ajutorarea celor sarmani si pe urma se mai tranteste o biserica iar sarmanii sunt chemati sa dea bani nu sa fie ingrijiti. De rugat la Dumnezeu te poti ruga si acasa, nu e nevoie de biserica.
Raspunde

Anonim

Acum 7 ani

Mai du-te, mă! Şi cum îmi explici sintagma \"Cel ce nu are biserica ca şi mamă nu-L poate avea pe Dumnezeu ca şi Tată\" Biserica este locul unde intrăm în comuniune directă cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinţii şi îngerii. Este casa lui Dumnezeu, dacă cineva te-ar fi invitat la el şi tu i-ai fi răspuns: Asta pot să fac şi acasa. Oare nu s-ar fi supărat. Mântuirea fără Sfintele Tainte este imposibilă. Foarte bine face Părintele Mihai. Mai gândeşte-te înainte să vorbeşti.
Raspunde

ludmilasibiu@yahoo.com

Acum 7 ani

nu trebue sa ne miram rautate multa e pe acest pamint daca un suflet de om a reusit sa ridice o biserica cu adevarat a reusit sa sfinteasca locul si se mai mira unii de ce nui ajuta dzeu ui de aia ca sint f rautaciosi cind vor ajunge cu adevarat sal aiba pe dzeu in suflet si sa aiba mai multa frica de dzeu si credinta indeajuns atunci multe se vor schimba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus