Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
11°C

Festivalul `Ioan Macrea` incepe in aceasta seara

Opt ansambluri profesioniste de folclor participă, de miercuri până vineri, la Sibiu, la Festivalul "Ioan Macrea", care omagiază personalitatea marelui folclorist, cu această ocazie fiind sărbătoriţi printr-un spectacol de excepţie 65 de ani de la înfiinţarea Ansamblului "Cindrelul-Junii Sibiului". Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, ediţia din acest an a Festivalului "Ioan Macrea" este dedicată ansamblurilor folclorice profesioniste din ţară. În cele trei seri ale festivalului, vor evolua opt ansambluri: "Doina Covurluiului" din Galaţi, "Baladele Deltei" din Tulcea, "Mureşul" din Târgu Mureş, "Doina Gorjului" din Târgu Jiu, "Maria Tănase" din Craiova, "Transilvania" din Baia Mare, "Banatul" din Timişoara, "Crişana" din Oradea şi gazda festivalului, Ansamblul "Cindrelul - Junii Sibiului". Aniversarea a 65 de ani de existenţă a ansamblului folcloric profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" va fi marcată prin două evenimente: spectacolul "Pe firul nesfârşit al vieţii" şi lansarea cărţii "Junii Sibiului. Din suitele coregrafice realizate de Ioan şi Silvia Macrea", de Viorel Nistor. Spectacolul "Pe firul nesfârşit al vieţii" este inspirat din datinile, jocurile şi cântecele tradiţionale din judeţul Sibiu şi prezintă momente esenţiale din viaţa omului, de la naştere până la înmormântare. Pe scenă vor evolua membrii ansamblului folcloric profesionist "Cindrelul -Junii Sibiului", alături de Veteranii Junilor şi de ansamblurile "Ceata Junilor" al Cercului Militar Sibiu şi "Cibinul" al Palatului Copiilor Sibiu. Scenariul, regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea. "Volumul «Junii Sibiului. Din suitele coregrafice realizate de Ioan şi Silvia Macrea» este o lucrare insolită, singulară în literatura de specialitate, în care autorul te introduce, pas cu pas, în laboratorul intim al unui mare coregraf, dezvăluindu-ţi, cu ştiinţă şi răbdare, stilul de lucru, o parte din secretele procesului de creaţie, dar şi segmente întregi din lungul drum al jocului tradiţional către... spectacol", apreciază folcloristul şi etnologul Ilie Moise, citat în comunicatul de presă. Cartea va fi lansată vineri, la ora 12.00, la Cercul Militar din Sibiu. Spectacolele din cadrul festivalului vor fi prezentate de Iuliana Tudor, iar spectacolul de gală va fi preluat de TVR 1 şi difuzat în cadrul emisiunii "O dată în viaţă", în cursul lunii ianuarie. Festivalul "Ioan Macrea" este realizat în memoria lui Ioan Macrea, personaj pitoresc al culturii sibiene şi al ansamblului "Junii Sibiului". Evenimentul este organizat de către Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cindrelul - Junii Sibiu, în colaborare cu Cercul Militar, Consiliul Local, prin Primăria şi Casa de Cultură a municipiului Sibiu, cu finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus