Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Epopeea directorilor in ajun de alegeri

În ultima zi lucrătoare a campaniei electorale pentru prezidenţiale am luat la pas instituţiile deconcentrate. Acelea 40 şi ceva, unde, în ultimele săptămâni, directorii se schimbă după cum se "încheie şi descheie" alianţe politice la Bucureşti.
Pe Calea Dumbrăvii, în vestitul centru Dioda îmbrăcat în marmura lui Videanu, sunt claie peste grămadă de instituţii "deconcentrate". La Casa de pensii, pe site-ul Prefecturii este trecută director Maria Borza. În realitate, a fost schimbată după căderea înţelegerii dintre PSD şi PNL. Acum e Elena Cernea, care nu a apucat, încă, să îşi pună numele pe uşă. "E plecată în concediul acela fără plată, azi şi luni", spune secretara. Un etaj mai sus se află Inspectoratul Teritorial de Muncă. Până la jumătatea anului, şef a fost Francisc Torok. Apoi Remus Furtună, PSD. Din 14 octombrie a revenit Francisc Torok. E în birou, nu e plecat în zilele fără plată. "În fiecare lună, până în ziua de cinci e foarte mult de lucru, multe acte de întocmit, în special raportări. Lunar, sunt 80 de raportări de scris, către diferite etaje ale puterii de stat - prefectură, Inspecţia Muncii şi aşa mai departe", spune Torok.
Un nou etaj, noi directori. La Agenţia pentru Prestaţii Sociale era Gheorghe Popa, iar un birou mai sus Ovidiu Sitterli ocupa postul de director coordonator al Direcţiei de Muncă şi Protecţie socială. Acum, niciunul din aceste nume nu mai apar pe uşile birourilor. A revenit Vasile Duca, iar în locul lui Sitterli a fost pus Ioan Radu Grau. Pentru ca tabloul abramburerilor să fie complet, Direcţia de muncă a fost retrecută în subordinea Agenţiei de Prestaţii sociale, care până la începutul acestui an purta alt nume, nu mai are rost să ne încărcăm mintea cu el. Vasile Duca este conştient că, dacă preşedinte iese altcineva decât Băsescu, s-ar putea din nou să nu mai fie director. Şi că toată această nesiguranţă nu este benefică. "Nu iau cazul meu în discuţie, dar sunt sub presiune psihică şi subalternii şi conducerea. Acum există directori coordonatori care semnează un contract de management, dar care nu împiedică să fie dat afară foarte uşor. Mie mi-a propus domnul Cindrea ocuparea unui post numai ca să fiu mutat de aici. Acum am revenit şi, fiindcă am condus această instituţie înainte timp de patru ani, am putut rezolva rapid şi prompt o serie de probleme apărute", declară Duca. El speră ca sarabanda schimbărilor să fie stopată prin modelul european.
Peste drum, tot pe Calea Dumbrăvii se află Garda Financiară. La început de an comisar şef era Nicu Florescu. Apoi, Gabriel Gheorghe. De câteva săptămâni e Nicolae Fumurescu. Plecat de la birou, revine luni. Nici el nu a apucat să îşi pună numele pe uşa biroului.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Mircea Creţu (PNL) a fost înlocuit în acest an cu Gheorghe Suditu (PSD). Social-democraţii au plecat din Guvern, în octombrie la AJOFM director coordonator este Ionuţ Hămbăşan. Fostul consilier judeţean, apoi europarlamentar PD-L, timp de trei luni. În dreptul biroului său, numele îi este trecut pe o plăcuţă. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la Direcţia Silvică, unde Ioan Terea a fost şi el înlocuit. În schimb, la Agenţia de protecţie a mediului Sibiu, directorul cu origine social-democrată, Bogdan Trif, este încă pe funcţie. Doar că într-un extrem de lung concediu medical. Aidoma Oficiului pentru protecţia consumatorului, unde Nicolae Ionaş, fără o culoare politică pronunţată, a fost înlocuit de mai vechiul director social-democrat, Ioan Axente. Deocamdată în concediu medical. Îi ţine loc adjunctul, Ioan Băra, democrat-liberal şi fost primar în Răşinari.
Poşta, în titulatura completă, este Compania Naţională Poşta Română SA. În judeţul Sibiu, deşi are peste 700 de angajaţi, nu are personalitate juridică. Dar are un şef nou. De fapt, un director coordonator, în persoana lui Lucian Gadarji. Care, îi ia astfel atributul de şef lui Ioan Trâmbiţaş, şeful Oficiului judeţean din 1991.
"Vin din mediul privat. Eu am strâns de-a lungul timpului de ce am nevoie. Vin cu maşina mea la serviciu, am şapte în total. Nu îmi trebuie nimic, vreau să fac treabă. Am un contract de management semnat până în 31 decembrie 2012, nu văd de ce politicul ar trebui să schimbe lucrurile. Am început o serie de proiecte, iar oamenii văd şi spun acum că «se mişcă Poşta»", spune Gaidarji. În după-amiaza de vineri e la birou. Spune că are multe de pus pe roate. Clădirea în care funcţionează sediul Oficiului judeţean tocmai a fost trecută în lista monumentelor istorice, iar de anul viitor va intra în renovare. A făcut angajări, încearcă să mişte lucrurile. Dacă nu cumva se întorc iarăşi lucrurile în politică, iar directorii coordonatori vor fi iarăşi alte nume.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

q

Acum 14 ani

interesant
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus