Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
15°C

Vamile gazetariei. Dupa Ion Dur

Dacă vrei acum să vezi ce se întâmplă în ţară în toate gazetele nu aflii decât cine cu cine se bate să facă Guvernul. Fără excepţie, în săptămâna de după alegeri, toate paginile ziarelor au fost pline de Crin Antonescu, PDL care face curte PNL-ului, UDMR care vrea la guvernare şi PSD care a ratat şansa de a-şi pune miniştri. Ce importanţă au toate aceste lupte? Ce face un ministru până la urmă? „E tragedia de a semna, de a pune girul, un gir fictiv, de simplă formă, asupra unor acte pe care le îndeplinesc alţii: funcţionarii superiori de la câte un minister, un biet cetăţean care face o cerere, opinia publică insistentă cu privire la o realizare”. Pare actual şi de interes? Citatul este preluat din articolul „Ce face un ministru” apărut în data de 31 decembrie 1933, semnat Constantin Noica. Este vorba despre unul din textele politice semnate de Noica în tinereţe şi citat mai departe de prof. univ. Ion Dur în cea mai recentă carte a sa „Noica. Vămile gazetăriei”, apărută la editura Institutul European în colecţia „Academica”. Citatul de mai sus reprezintă un mic adevăr pe care l-am găsit eu în cartea profesorului Ion Dur. Dar „Vămile gazetăriei” nu este o carte politică. Cele 373 de pagini nu compun nici măcar o carte biografică despre gazetarul Constantin Noica. „Biograficismul face deliciul istoricilor literari care se ceartă, uneori, pe zi de naştere Dacă Ion Dur folosea biograficist „gazetăria”, scria o carte care ar fi plăcut. Făcând însă din ea un mijloc de a retrasa portretul căutătorului, a scris una privitoare la formarea filosofului” spune Gh. Vlăduţescu în prefaţa cărţii. Ce a vrut de fapt să ne transmită prin acest volum ne lămureşte chiar autorul. „Cartea încearcă să identifice „portretul” gazetarului Noica (e cartografiată perioada interbelică îndeosebi), cercetând totodată şi o parte din eseurile sale (texte care susţin, discret, atitudini şi reacţii ale autorului, dar constituie un background atât de organic legat de discursul publicistic)”, explică Ion Dur. Vi se pare demodat? Credeţi că ar avea astăzi cineva curajul să scrie la gazetă cum o făcea Noica acum mai bine de 75 de ani? „Tineretul nostru e bolnav de politică. Dacă există un primat în societatea noastră tânără, atunci există primatul politicului. Ce e rău? Poate că e rău. Dar de ce n-ar vrea odată lumea să plece de la ceea ce este, de fapt, de la viul românesc? Mi-ar place un om politic care să ne spună: sunteţi nişte ticăloşi şi nişte netrebnici. Peste voi am venit să guvernez, nu peste o românie fictivă!”, Constantin Noica, „Tineretul e bolnav de politică”, 18 ianuarie 1934. Nu aţi prefera să citiţi aşa ceva şi în ziua de astăzi? Pe unde s-au destrămat vămile gazetăriei?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Fidelio

Acum 12 ani

Opinie, despre ce? Despre ce si cum scrie autorul? Doamne fereste! Nu ma indoiesc ca poate fi interesanta cartea lui Ion Dur, mai ales ca nu e prima data cand scrie despre Noica, dar nu inteleg de ce un gazetar nu are simtul masurii si al umorului.
Raspunde

RASPOPITUL

Acum 12 ani

Ion dur este ok,dar facultatea pe care o conduce este suprarealista ,incredibila ,unica in lume.Aici se ''inventeaza' jurnalisti sub indrumarea unor profesori care nu au calcat niciodata intro redactie,oameni cu o biografie profesionala,culturala si intelectuala extrem de stravezie.Tot felul de pilosi: un popa ratat ajuns conf el fiind specialist in NIMIC,fata avocatului x mare traficant de influenta,fiica secretarei y foarte influenta in ulb,zana febletea decanului,h contabilul smecher care preda comunicar,sau deja aproape senila fiica a unui fost mare om de muzeu la care se adauga aproape-virgina domnisoara batrana care preda presa sportiva .Incredibil dar adevarat! Hai d-le Dur in principiu esti un om cinstit si de aceea te rugan sa nu-ti mai bati joc de bietii studenti cu panaramele acelea de dascali pe care ii ai.VAMILE GAZETARIEI? in cazul dvs...
Raspunde

Monica

Acum 12 ani

Sincere felicitari dl.ui Dur pentru carte! il apreciez mult...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus