Joi,
29.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

Moldovenii vor sa condamne comunismul

Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat joi un decret de înfiinţare a Comisiei de condamnare a comunismului, relatează Ziarul de Gardă în ediţia electronică. Comisia pentru studierea şi analiza regimului comunist totalitar din Republica Moldova va studia apariţia, funcţionarea şi impactul regimului comunist în perioada 1917-1990, iar raportul va fi făcut public la 1 iunie 2010.

În vederea investigării cât mai complexe a crimelor comise de comunişti, autorităţile moldovene promit să deschidă arhivele securităţii, inaccesibile până acum savanţilor istorici.

Decretul invocă rezoluţiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la măsurile de eliminare a moştenirii fostelor regimuri totalitare comuniste (nr. 1.096 din 1996) şi cea cu privire la necesitatea unei condamnări internaţionale a crimelor regimurilor comuniste totalitare (nr. 1.481 din 2006).

Din componenţa Comisiei de condamnare a comunismului din Republica Moldova fac parte istorici, jurişti, lingvişti, filosofi şi politologi. Preşedinte al Comisiei este istoricul Gheorghe Cojocaru.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus