Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Scoala 15

Şcoala Generală nr. 15, aşa cum sibienii o cunosc, astăzi, parte a Colegiului Naţional Octavian Goga este una dintre primile şcoli construite după unificarea Transilvaniei cu România în 1918.

Imediat după Unire, reforma educaţională a statului a presupus şi construcţia şi deschiderea a unor noi şcoli, care să corespundă cu cerinţele învăţământului modern, precum şi cu noua programă şcolară a statului. Locaţia şcolii era una ideală având în faţa şi în spatele său două parcuri, actualul parc ASTRA şi fostul parc de pe bastionul Soldisch. Tradiţia şcolară a Sibiului este veche. Prima şcoală este atestă la 1380 şi într-un fel sau altul acea şcoală a rezistat până în prezent, numindu-se în prezent Colegiul Naţional Samuel Bruckenthal. O nouă şcoală se deschide odată cu venirea iezuiţilor, în 1692 şi aceasta rezistând până în prezent, având numele de Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Alte două, în prezent, licee, îşi leagă existenţa de ordinele monahale: în 1789 se deschidea şcoala elementară a călugăriţelor ursuline ce astăzi este Colegiul Naţional Andrei Şaguna; în 1864 se va deschide o nouă şcoală pentru tineri catolici ce nu trăiau în cetate pe strada Dealului. Astăzi ea încă există cu numele de Liceul Constantin Noica. Imediat după Primul Război Mondial se va inaugura un nou liceu, căruia i se va construi chiar şi o clădire modernă. Liceul poartă astăzi numele de Colegiul Naţional Octavian Goga.

Aceasta este o scurtă amintire a tradiţiei educaţionale a Sibiului. Într-un viitor articol vom aminti şi istoria învăţământului superior a Sibiului, nu atât de nouă pe cum se crede.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

mb

Acum 14 ani

aceiasi istorie truncata care nu face bine nici cititorului, care ramane cu informatii gresite, nici ziarului care isi strica reputatia. Nu are rost sa comentez fiecare greseala din articol pentru ca nu mai am timp de asa ceva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus