Luni,
21.06.2021
Innorat
Acum
17°C

Lectie de business in Casa Domnului


Lecţia de economie a anului vine din partea celor care au principal obiect de activitate munca cu sufletele sibienilor. Dacă ar fi avut alt profil, Mitropolia Ardealului ar fi fost poate cea mai puternică companie din judeţul Sibiu. Volumul tranzacţiilor efectuate de economiştii Mitropoliei în 2009 depăşeşte cu mult pe cel al unor companii, mult mai titrate în judeţul nostru. Anul trecut, când toată ţara a trecut printr-o gravă criză economică, Mitropolia Ardealului a mers pe profit, devenind chiar principalul client sibian al Băncii Comerciale Române.

Prima lecţie de economie vine chiar de ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. În data de 3 noiembrie 2005 Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în funcţia de arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit ortodox al Ardealului fiind înscăunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu pe data de 13 noiembrie 2005 de către patriarhul Teoctist Arăpaşu. Una din primele măsuri de reformare şi modernizare a Mitropoliei luate de ÎPS Laurenţiu Streza a fost reorganizarea departamentului economic. Pe scurt, pentru a se ocupa de finanţele Mitropoliei au fost aduşi economişti şi contabili serioşi, cei mai mulţi „furaţi” de la băncile din Sibiu. „Noi avem un serviciu de economişti aduşi în marea lor majoritate de la bănci. Cu ajutorul lor am putut redresa sistemul. Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza a ţinut ca în locul clericilor să fie aduşi profesionişti în domeniu. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult să gestionăm criza economică cu foarte multă înţelepciune”, spune părintele Cătălin Dumitrean, consilierul de relaţii publice al Mitropolitului.

Rezultatele acestei strategii economice nu au întârziat să apară. Săptămâna trecută a avut loc Adunararea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, pe a cărei ordine de zi s-au regăsit şi bilanţul activităţilor administrative şi duhovniceşti din anul 2009 precum şi planurile şi direcţiile economico-administrative pentru anul în curs. Concluziile au fost unele nesperat de pozitive. “Sectorul economic a făcut bilanţul veniturilor şi cheltuielilor în anul 2009, stabilindu-se în ciuda crizei economice un bilanţ pozitiv. Veniturile au fost cu 21% în plus, faţă de propunerile iniţiale. Mitropolia Ardealului a făcut pentru prima dată investiţii serioase în imobilele închiriate. De exemplu, casele din centrul istoric al Sibiului au fost aduse la standardele actuale. S-a remarcat şi noua dotare tehnologică a tipografiei Arhidiecezale după standarde moderne de activitate”, se arată într-un comunicat al Mitropliei referitor la Hotarârile Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului. “Profitul de 21 la sută înregistrat de economiştii noştri se referă la diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile Mitropoliei în 2009. Practic am depăşit cu 21 la sută bugetul pe care ni l-am propus la începutul anului”, spun reprezentanţii Mitropoliei.

Ce cheltuieli are Mitropolia Ardealului? În primul rând drepturile salariale, numai personalul birocratic şi administrativ, numărând câteva sute de angajaţi. Pe urmă sunt investiţiile. Mitropolia are în proprietate zeci de terenuri, spaţii comerciale şi locuinţe, atât în Sibiu, cât şi în toate judeţele pe care le are în grijă. Anul trecut s-au investit bani grei în modernizarea acestor spaţii. Tot ÎPS Laurenţiu Streza a luat hotărârea ca de anul trecut să nu se mai închirieze niciun spaţiu, îndiferent de natura lui, fără ca acesta să fie modernizat şi adus la cele mai noi standarde. În felul acesta şi chiriile percepute pentru unele dintre ele au putut creşte, apropiindu-se de preţurile pieţei imobiliare. Anul trecut s-a investit mult în spaţiile de pe strada Avram Iancu, Victoriei, Mitropoliei şi în cele din centrul istoric al Sibiului. Într-unul dintre cele mai cunoscute spaţii ale Mitropoliei funcţionează Librăria Humanitas, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

La partea de venituri, lista este mult mai lungă. În principal, Mitropolia obţine bani din vânzarea de lumânări – fabricate în propria fabrică modernă – precum şi de obiecte bisericeşti. La acest capitol, Mitropolia şi Biserica Ortodoxă Română în general deţine monopolul pieţei în ţara nostră. Urmează banii încasaţi din chirii cei care vin din activitatea tipografiei proprii. Tot începând din anul 2009 în visteria Mitropoliei Ardealului au început să intre bani în premieră şi din vânzarea de vin. Din 2009, a devenit foarte productivă şi podgoria moştenită de Mitropolia Ardealului şi care azi vinde vin natural de cea mai bună calitate. Unul dintre clienţii fideli ai podgoriei este Hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu.
La finalul Adunarării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului de săptămâna trecută a ţinut să ia cuvântul ÎPS Laurenţiu Streza. Printre altele a vrut şi să remarce „eficacitatea cu care s-a muncit anul trecut”. A avut ce remarca.

Bani şi din fonduri europene

Mitropolia Ardealului a reuşit să atragă bani şi din proiecte de dezvoltare cu finanţare de la Comisia Europeană. Spre exemplu, în perioada mai 2008 – sfârşitul lui aprilie 2009 Mitropolia a derulat proiectul „Centru de consiliere pentru integrarea profesională a tinerilor peste 18 ani, care au părăsit sau se pregătesc să părăsească sistemul de stat privind protecţia copilului”, finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2006 „Măsuri de Incluziune Socială”. Valoarea estimată a proiectului este de 66.390 euro din care 59.751 euro sunt bani europeni.

“Sunt foarte multe proiecte sociale. Mi-am dat seama că nu este simplu să accesăm fonduri europene, dar sperăm ca măcar câteva proiecte să le luăm”, a declarat IPS Laurenţiu Streza.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

un crestin

Acum 11 ani

Principala sursa de venit nu este vanzarea de lumanari, sa fim seriosi! De ce nu scrieti si de banii care vin din bugetul statului pentru reconditionarea cladirilor, constructiile de biserici noi de care nimeni nu are nevoie, etc. si care bani nu sunt de loc putini, inafara de salariile preotilor care sunt platiti generos de stat (caz unic in Europa!) si care mai nou se baga si in politica! Investitiile BOR se axeaza in primul rand pe cresterea rentabilitatii averii proprii, inmultirea averii, etc. activitatile nefiind nicidecum in slujba societatii cum ar dori Cel de Sus. Mi-as fi dorit un bilant de genul: am ajutat x nevoiasi sa nu moara de foame, am educat x orfani si le-am dat ocazia sa traiasca o peroiada feriti de griji, am ajutat x alcoolici sa vina pe calea dreapta, ingrijim pe banii nostri x batrani in camine, etc.
Raspunde

sibian de rand

Acum 11 ani

dar banii pe care ii dam cu totii la nunti/botezuri/masluri/alte porcarii?? aia unde se duc?la preotii nevoiasi, orfani, batrani, alcoolici, saraci cu duhul???
Raspunde

mi-e scarba

Acum 11 ani

COPII MEI, HAIDETI CU TOTII SA COTIZAM LA BISERICA ORTODOXA S.R.L.
Raspunde

o credincioasa

Acum 11 ani

ma intreb cind cind va saturati ?
Raspunde

Pt.nr.1

Acum 11 ani

"biserici noi de care nimeni nu are nevoie" In care biserica ai intrat si nu era plina? " preotilor care sunt platiti generos de stat" stii cat sunt platiti de la stst si cat de la parohie si ca salariul total din cele doua surse e la nivelul salarului generos al unui profesor? Crezi ca preotul din oricare sat pote sa-si asigure partea de salar de la parohie din veniturile parohiei? "mai nou se baga si in politica" ai auzit de Miron Cristea, Patriarh si Prim-Ministru in perioada interbelica? Etc...Etc. Este o vorba: daca esti prost, stai in banca ta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus