Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Bugetul pe 2010, adoptat. Johannis: "Seamana cu cel de acum trei ani"

Consilierii locali au adoptat în unanimitate bugetul Sibiului pe anul 2010. Veniturile cuprinse în acesta sunt surprinzător de mici - 287 de milioane de lei, în condiţiile în care cu câteva zile înainte, administraţia locală estima venituri de peste 323 de milioane de lei. Diferenţa rezultă din fondurile insuficiente alocate de Guvern pentru plata salariilor profesorilor şi pentru asistenţă socială.

Înaintea votului acordat pentru buget, primarul Klaus Johannis a declarat că, spre diferenţă de anii anteriori, bugetul pe 2010 este unul extrem de realist. "Este un buget relativ mic, seamănă mai degrabă cu bugetul de acum trei ani. Motivul principal ţine de criza care a diminuat veniturile. În plus, în acest an, în premieră, alocările din cotele defalcate din TVA sunt mult mai mici decât execuţia anului anterior. La cheltuielile cu salariile dascălilor, anul trecut au fost 83 de milioane de lei, iar acum au fost alocate doar 73 de milioane de lei. Speranţa noastră în această situaţie este că va avea loc o rectificare  de buget şi fondurile se vor suplimenta", a spus Johannis. Potrivit lui, situaţia este şi mai gravă în cazul sumelor pe care statul ar fi trebuit să le aloce pentru asistenţa socială. "Suma repartizată este doar jumătate din necesar. Aici probleme sunt semnificative mai ales pentru asistenţii persoanelor cu handicap", a mai spus primarul.

O a treia cauză care a dus la contracţia proiecţiei bugetare din acest an amintită de primarul Johannis este legată de filosofia de anticipare a veniturilor la bugetul local. "În anii trecuţi am construit bugetul în mod optimist. În acest an filosofia este cu totul alta, am socotit fiecare bănuţ. Nu sperăm în rectificări pozitive şi nu ne dorim rectificări negative".

Investiţiile cuprinse în bugetul local din acest an sunt la o valoare mai mică decât jumătatea investiţiilor prevăzute în 2009. Pentru a compensa această situaţie, administraţia locală a primit săptămâna trecută acordul Consiliului Local pentru un împrumut de 11,5 milioane de euro, care vor fi investiţi în noi lucrări de infrastructură.

Rectificări în minus

Singurele amendamente aduse proiectului prevăd transferarea a 20.000 de lei de la alocaţiile pentru studiile de audit energetic la studiile necesare amenajării arhivei electronice a primăriei. De asemenea, alte 50.000 de lei au fost transferaşi de la sumele alocate lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor către lucrările de amenajare a arhivei electronice a administraţiei locale. Pentru reabilitările termice au fost prevăzute peste 400.000 de lei. Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, spune că acest transfer de bani ajută la finalizarea proiectului cu finanţare europeană legat de arhiva electronică a Primăriei.

"Este o sumă mult mai mare şi au fost transferaţi de aici banii pentru că în acest domeniu lucrurile se mişcă mai greu. Şi nu ştim în ce măsură bugetul de stat va putea suporta cota parte pentru reabilitările termice. Problema arhivei este extraordinar de stringentă. Este vorba de acel proiect european pe care l-am câştigat pentru îmbunătăţirea arhivei electronice şi este nevoie de finalizarea lui", a declarat Astrid Fodor.

Lucrări noi

Lucrările noi de infrastructură care vor începe anul acesta şi care vor fi finanţate din împrumutul accesat de la BERD de administraţia locală sunt noul pod peste Cibin în prelungirea străzii Neculce şi modernizarea unor străzi din Oraşul de Jos - Faurului, 9 Mai, dar şi a străzii Turnului alături de piaţete Târgul Peştelui.

În acest an ar putea începe şi lucrările la blocurile de locuinţe sociale din Cartierul Reşiţa II, de pe strada Viitorului, lucrări aproximate la aproape 42 de milioane de lei. Pentru aceste blocuri, administraţia locală are de mulţi ani contractat un credit de la BERD, doar că, până acum, la nicio licitaţie constructorii nu au vrut să scadă preţurile într-atât încât să se încadreze în sumele disponibile.

Sume mari sunt alocate şi pentru viabilizarea Cartierului Tineretului, unde lucrările susţinute financiar din bugetul local vor fi de aproximativ cinci milioane de lei. Alte patru milioane vor merge către Consiliului Judeţean pentru plata lucrărilor de extindere şi modernizare.

Marea parte a sumelor alocate pentru investiţii merg către lucrările începute anul trecut, lucrări pentru care anul acesta sunt alocate peste 31,2 milioane de lei. Cele mai mari sume merg către plata lucrărilor pentru străzile Reconstrucţiei - Kogălniceanu (1,5 mil. lei), pachetul de străzi Piaţa Cluj - Lazaret - Gara Mică - Ţiglari - Turnişor (peste 5,1 milioane lei), modernizarea străzii Turda şi prelungirea acesteia până în Zona Industrială Vest (5,8 milioane de lei), reabilitarea străzii Nicolae Iorga (4,83 de milioane de lei), Bieltz (1,87 milioane lei), Siretului (2,48 milioane lei), Xenopol (1,01 milioane lei).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

da

Acum 14 ani

la Primarie s-a dat al 13 lea salariu,acu nu mai are pt profesori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus