Între fanfara din Poiana Sibiului din 1937, concertul ratat al Phoenix din 1976 şi până la un alt concert ratat şi cel al lui Guţă, din 2008, nu sunt decât câteva rânduri. Şi totuşi, între aceste evenimente sunt aproape 300 de ani. Muzică pentru popor...
„Foaia Poporului” scria în 1937 despre aniversarea de 25 de ani a fanfarei din Poiana Sibiului. Sunt primele ştiri despre concertele de altă dată. „Duminică 5 septembrie 1937 s-a desfăşurat în Poiana Sibiului o aleasă sărbătoare prilejuită de împlinirea unui sfert de veac de la întemeierea „Doinei“ – prima fanfară a românilor ardeleni, care a luat fiinţă în 1912, la iniţiativa unui mănunchi de români poienari sub conducerea lui Dimitrie Ghişe. (...) La aniversare au participat şi locuitori din satele vecine în frunte cu fanfarele gârbovenilor, răcenilor şi cărpinişenilor, conduse de învăţătorii Enea Bogdan şi Ion Jugăreanu“, scria Foaia Poporului în 1937. Ziarul Hermannstadter Zeitung din 16 mai 1868 scria despre fanfara din Apoldul de Sus. Tot atunci se întreceau în cântece fanfarele din Şelimbăr, Turnişor, Mediaş, Sibiu şi Cisnădie. În Săliştea Sibiului exista o fanfară, numită „Reuniunea pompierilor din Sălişte“ fondată la 10 octombrie 1876 de dirijorul Iuliu Crişan. În anul 1968 lua fiinţă un concurs al fanfarelor de amatori care s-a perpetuat până în zilele noastre. În 1898, a fost construit Pavilionul de muzică din Parcul Subarini folosit pentru fanfara militară care concerta aici în fiecare duminică.
În perioada comunistă concertele erau destul de rare. Iar atunci când se organiza ceva ce nu avea legătură cu propagnda de partid, era delir. Un astfel de concert, în anul 1976, susţinut de trupa Phoenix s-a terminat rău. Geamuri sparte, protest spontan în faţa hotelului şi o delegaţie chineză alarmată că în România a început revoluţia anticomunistă. De fapt, cei de la Phoenix au atras mânia sibienilor după ce au oprit concertul, după numai o oră de la începerea lui. Au trebuit să treacă printr-un baraj de pietre. Povesteşte Mircea Baniciu, fostul membru Phoenix: „Tot spectacolul a durat cu totul cam o oră şi cinci minute. În timp ce un concert normal Phoenix dura cam 3 ore. După care Covaci a pus “mulţumim, acesta a fost spectacolul nostru”. Iar eu i-am spus “de aici nu o să ieşim vii!”. La poartă încă se vindeau bilete, iar din stadion s-a auzit un vuiet macabru, care nu prevestea nimic bun, iar oamenii au început să sară gardul să vină înspre noi, înspre instrumente şi boxe, cumva ameninţător şi cu o vădita dorinţă de a ne repune pe scena cu orice chip.
Primii pumni i-a incasat Swartz, proaspăt reîntors în gaşca noastră. Eu şi Ioji am luat-o la sănătoasa spre autobuz, care era pornit, dar şoferul era mai alb ca varul, şi a zis “hai mă la hotel că ăştia ne omoară”. Publicul a năvălit spre scenă, iar noi am reuşit să iesim cu autocarul. Eram cu Ioji pe aceeaşi bancă, şi o caramidă a trecut prin cele două geamuri (de pe o parte pe alta a autocarului) şi a făcut ca perciunii lui Ioji să fâlfâie, iar eu am avut noroc că mi-am dat capul la o parte în timp util. Şi până la ieşire, nici un geam nu a mai rămas intreg! Se trăgea cu pietre în noi din toate părţile. După ceva timp, oamenii au ajuns în faţa hotelului… era ca la demonstraţie. Întâmplător, în hotel era o delegaţie oficială chineză. I-am văzut pe coridor alergând dintr-o cameră în alta, încercând să înţeleagă ce se întamplă. Bănuiau că a început vreo revoluţie… Până la urmă a apărut poliţia care i-a împrăştiat pe oameni, dar nici până în ziua de astăzi nu am înţeles ce a fost în capul lui Nicu când a oprit spectacolul, aşa din senin, pe un stadion cu 15.000 de spectatori. După faza asta toată ţara vuia ca Phoenix au fost linşaţi la Sibiu”. Ţara vuia, însă în presa vremii a apărut doar un articol mic despre performanţa artistică a trupei Phoenix în Sibiu.
Ceva mai târziu, în anul 2005, tot Phoenix a declanşat un mega-scandal, ce-i drept politic.PSD ataca PD că fură din banii publici pentru un concert Phoenix.
După revoluţie, muzică se asculta la Teatrul Radu Stanca. La un concert de jazz susţinut de trio- ul Harry Tavitian, Corneliu Stroe şi Cserey Csaba se plăte 50 de mii de lei, iar elevii si studentii puteau intra la spectacol câte doi pe un bilet de 75 de mii de lei.Se întâmpla în 2002. În 2004 s-a redeschis Sala Thalia, iar din 2007 a început nebunia concertelor. H.I.M, Ansamblul Scaligero – Scala di Milano, Julio Iglesias, My Dying Bride, The Prodigy, The Gathering, Anathema, Haggard , Sean Paul, Scorpions şi mulţi alţii. A fost şi locali, a fost şi Nicolae Guţă, un concert lăsat cu distrugeri parţiale, după ce proape 2000 de ţigani l-au aşteptat pe manelist o zi întreagă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Nicolae Guță , Parcul Subarini , Teatrul Radu Stanca , Sala Thalia , Julio Iglesias , Foaia Poporului , Harry Tavitian , Ansamblul Scaligero , Poiana Sibiului , Corneliu Stroe , My Dying Bride , Cserey Csaba , Dimitrie Ghişe , Enea Bogdan , Ion Jugăreanu , Iuliu Crişan , Povesteşte Mircea Baniciu , Sean Paul , Ziarul Hermannstadter Zeitung , The Gathering , În Săliştea Sibiului , The Prodigy
Vizualizari: 801
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
Unul
Acum 15 ore
Tulnicul de mucava
Acum 15 ore
Unul
Acum 16 ore
Canaris
Acum 16 ore
Olingpia Gafosdea