Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-4°C

Da’ florile, iarna, unde se duc?

”Deşi mulţi sibieni văd numai rezultatele finale, angajaţii serelor lucrează întreg sezonul rece pentru ca plantele, florile, arborii şi arbuştii să încânte privirea cât mai multor oameni”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu într-un material transmis presei.
Pentru această primăvară angajaţii serelor au pregătit 100 de arbori pentru a fi plantaţi în funcţie de solicitări sau odată cu finalizarea lucrărilor la străzi, pe aliniamente, 4.500 de muşcate pentru stâlpi, 65.000 de plante anuale şi aproximativ 15.000 de plante bienale ce vor fi folosite pentru completarea rondourilor existente. De asemenea, sunt disponibile pentru a fi plantate aproximativ 35.000 de fire de gard viu şi arbuşti.

Să vină numai primăvara!

Imediat ce temperaturile de afară o vor permite, lucrătorii serviciului vor începe completările cu flori bienale: panseluţele, flori de „nu mă uita” şi belis. Plantele ce vor alcătui stema oraşului sunt şi ele pregătite şi vor fi scoase în oraş împreună cu muşcatele de pe stâlpi, în luna mai.

Florile Sibiului se înmulțesc iarna

În sezonul rece plantele şi materialul dendrologic sunt înmulţite, îngrijite şi tratate, iar abia în sezonul cald ele sunt plantate şi întreţinute în zonele verzi din oraş. Pentru a fi pregătite pentru primăvară plantele trec prin butăşire (înmulţire), transplantare (mutarea în ghivece pentru maturizare), fertilizare, tratamente, abia apoi plantare şi, nu în cele din urmă, pregătirea solului în care vor fi plantate.
Suprafaţa totală pe care pot fi cultivate plante şi material dendrologic este de aproximativ 20.000 de metri pătraţi, iar suprafaţa totală de spaţii verzi de pe raza municipiului Sibiu pe care o are în administrare serviciul menţionat este de peste 60.000 de metri pătraţi.

Sibienii pot solicita material dendrologic

În baza unei solicitări scrise, asociaţiile de proprietari pot primi gard viu şi arbuşti în mod gratuit, însă numai cu condiţia ca acesta să fie folosit pentru domeniul public (conform HCL 331/2005). Cererea va fi formulată în atenţia serviciului specializat şi va fi depusă la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni (strada Samuel Brukenthal nr. 2). Contra cost pot fi achiziţionate oricare din tipurile de plante cultivate în sere şi pepiniere. Însă, odată cu oferirea acestora în mod gratuit intră în obligaţia asociaţiilor de propietari întreţinerea şi îngrijirea lor.
Un aspect care trebuie adus în atenţia sibienilor este tăierea sau toaletarea arborilor. Aceste operaţiuni se fac doar în urma unei cereri scrise – care se depune tot la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni – iar în cazul tăierii, trebuie obţinut un aviz iar plantarea unui nou arbore este obligatorie.

Serele sibiene – scurt istoric

Municipiul Sibiu a avut un loc în care să cultive plante pentru înfrumuseţarea oraşului încă din perioada interbelică. Serele au fost amenajate în mai multe zone din Sibiu, însă în locaţia actuală funcţionează din anii ’70. Odată cu înfiinţarea în anul 2003 în subordinea municipalităţii sibiene a Serviciului Public de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi, serele au intrat în componenţa acestui serviciu. În prezent serviciul funcţionează cu 54 de angajaţi la diferite sectoare – administrativ, sere, pepinieră, tehnic, gazon şi întreţinere, etc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Simona

Acum 12 ani

AS dori sa cumpar , pentru curte mea , se poate e-mail Cpotcovel@yahoo.com Multumesc !
Raspunde

simion

Acum 12 ani

daca stai capra Simona iti dau io o floare barosana de mai mai multe ori. tio pun unde vrei tu, chiar si prin curte, dar ne vede vecinii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus