Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Gala turismului sibian, amanata din lipsa de fonduri
Consiliul Judeţean Sibiu şi-a stabilit o serie de măsuri întru creşterea industriei turismului sibian în următorii trei ani. O parte din aceste proiecte au fost făcute doar pentru a rămâne în stadiul de idei – deocamdată nu sunt fonduri. Din puţinii bani existenţi, cei mai mulţi merg pe pliante şi participări la târguri şi expoziţii.

În afară de Gala turismului sibian, din cele 41 de proiecte auto-propuse de CJ Sibiu, rămân la stadiul de poveşti şi asigurarea accesului la apă potabilă în zonele de interes turistic „prin reabilitarea şi/sau realizarea de noi cişmele publice”, baza de date cu fotografii ale atracţiilor turistice ale judeţului Sibiu şi achiziţionarea de dotări independente pentru Salvamont Sibiu. „Nu poate fi finanţat în perioada de referinţă”, scrie în dreptul fiecărui proiect de acest gen.

Pentru lista cu 41 de proiecte pe care CJ Sibiu şi le propune pentru perioada 2010 – 2013, costurile sunt estimate la 8,14 milioane de lei, din care 6,16 milioane să fie alocate de la bugetul CJ Sibiu.

Aproape o treime din fondurile disponibile (1,6 milioane de lei) vor fi alocate, la fel ca până acum, pentru clasica metodă de „promovare turistică a judeţului Sibiu prin ghiduri, hărţi turistice, cataloage şi diverse tipărituri”. Consiliul Judeţean îşi propune, însă, ca cea mai mare parte din această sumă, 98%, să vină din fonduri atrase, altele decât cele ale bugetului local.

Pe locul doi în topul sumelor alocate pentru promovarea turismului sibian se află participarea la târguri de turism, unde sunt estimate cheltuieli de 740.000 de lei. În această situaţie, jumătate din fonduri ar urma să vină din alte surse decât bugetele locale.

Pentru asigurarea necesarului de personal specializat, este vorba de salvatori, „până la nivelul optim de 20 de persoane”, ar fi necesari peste 615.000 de lei, adică a treia mare sumă în ordinea descrescătoare a alocaţiilor pentru turism. Doar că, din aceşti bani 38.000 de lei ar urma să fie abia în 2013, iar restul de peste 577.000 undeva, dincolo de această dată limită.

Pentru viitorii ani în, în schimb, CJ se pregăteşte să cheltuiască, din fonduri proprii, 106.000 de lei pentru a aduce în judeţ jurnalişti şi agenţi de turism străini, în aşa numitele info-tripuri. 6.000 de lei sunt programaţi în cadrul acestui proiect în 2011, 20.000 de lei pentru 2012 şi „grosul” sumelor, 80.000 de lei, pentru 2013.

Tot din 2011 sunt gândite să înceapă investiţiile şi pentru piste de cicloturism. Estimat la 352.000 de lei, proiectul se va întinde şi dincolo de 2013.

Anul acesta, cele mai mari sume vor fi alocate pentru realizarea Centrului de Informare a Turiştilor de la Agnita şi pentru integrarea acestuia în reţeaua naţională (195.000 de lei) şi pentru semnalizarea traseelor şi itinerariilor culturale (176.400 de lei). Dacă în acest ultim caz, CJ speră să atragă fonduri europene în volum de 98% din costurile totale, pentru Centrul de la Agnita, finanţările nerambursabile sunt calculate la 50% din necesar.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

al.c

Acum 12 ani

Domnule Deleanu vă stau la dispoziţie in cazul in care cond.red. dv.doreşte să susţină o rubrică permanentă pe tema turismului sb. sub toate aspectele.Contactaţi-mă.Ar fi timpul./
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 12 ani

@al.c: de acord. lasati-mi datele de contact aici sau la adresa traian@turnulsfatului.ro. multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus