Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Expozitie de Dragobete la CNM Astra

În ziua de 24 februarie  - când biserica ortodoxă sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan şi calendarul popular, Dragobetele, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” vernisează expoziţia „A ţese...între locuire şi amintire în sudul Transilvaniei”.

Organizat în vechea Hală a măcelarilor, actualmente „Casa Artelor”, evenimentul are ca obiectiv valorificarea colecţiei de textile din Sudul Transilvaniei aflată în patrimoniul secţiei Muzeului Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”.

Interiorul casei ţărăneşti din spaţiul sud transilvănean, dezvoltat pe fondul unei îndelungate tradiţii de ordin funcţional şi estetic, reflectă importante aspecte din concepţia, ocupaţiile şi modul de viaţă al localnicilor.

În organizarea acestuia, ţesăturile de interior deţin rolul principal, atât ca valoare utilitară, cât mai ales decorativă, motiv pentru care am considerat că o expoziţie de păretare, ţoluri, straie.. ardeleneşti poate oferi rara ocazie de a vedea desfăşurându-se sub ochii privitorului o amintire...retrăire...din copilărie...poate de mult uitată...sau o veche scenă de viaţă abia acum descoperită.

Colecţia muzeului sibian deţine un număr de 210 bunuri textile de diferite dimensiuni, de la cele înguste şi foarte lungi plasate la grindă, pe pereţi, sub ferestre,  până la cele mari, dreptunghiulare care îmbracă peretele aferent patului sau cel din dreapta acestuia, patul şi masa. Nu lipsesc nici preşurile sau carpetele de factură modernă.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de  24 februarie, de la orele 13, la Casa Artelor.   Expoziţia va putea fi vizitată până în 18 mai 2010.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus