Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
8°C

Land of choice, in varianta sibiana: `Tinutul sibian – arta de a trai`

Reforma instituțíonală întru propășirea culturii sibiene este de musai, concluzionează Masterplanul pentru domeniul culturii plătit de Consiliul Județean Sibiu, care solicită și adoptarea unui ”concept de brand”, de genul celui național cu ”land of choice”.
Documentul de sute de pagini numit masterplan pune ca obiectiv numărul 1 ”înfiinţarea Direcţiei Judeţene de cultură, educaţie, sport şi turism a Judeţului Sibiu sau a unui Compartiment de Cultură, Educaţie Sport şi Turism. Chiar dacă cadrul legal actual restricţionează înfiinţarea acestei noi structuri, necesitatea înfiinţării unui asemenea organism nu poate fi pusă la îndoială”.

Această structură nu are scopul de a crește numărul de funcționari, se arată în masterplan, ci are menirea de a „permite coordonarea eficientă a politicilor judeţene în domeniile culturii, educaţiei, sportului şi turismului”.
Și pentru ca toți să vorbim aceeași vorbă, masterplanul propune un concept-brand pentru perioada 2010 – 2013 – 2020. ”«Ținutul sibian – arta de a trăi» îşi propune să surprindă atât multiculturalitatea specifică sudului Transilvaniei cât şi obiectivul conservării biodiversităţii, a patrimoniului cultural regional, a peisajului cultural şi natural ce îi conferă unicitate în Europa”, este justificarea cuvintelor alese. ” Avem toate ingredientele necesare pentru aceasta. Un fabulos patrimoniu cultural-spiritual, monumente istorice şi ale naturii, comori cinegetice, sărbători şi tradiţii ce pot atrage oamenii locului împreună cu oaspeţii lor, cântece, dansuri şi meşteşuguri tradiţionale ce aşteaptă a fi împărtăşite, instituţii culturale cu  performanţe europene. Este nevoie de un management performant”, se mai arată la pagina 212 a masterplanului.

Atingerea acestei viziuni are o ”cheie”, iar prin această cheie masterplanul revine la înființarea acelei unice structuri sub care să funcționeze cultura din județ. De aici, apar două variante. Sub noua structură-șef să funcționeze cele șapte institușii de cultură existente sub finanțarea CJ Sibiu, și anume Filarmonica, Teatrul Gong, CNM Astra, Centrul Transilvania, Biblioteca Astra, Junii și Școala de arte și meserii. În a doua variantă, sub unica structură de cultură ar urma să funcționeze doar cinci instituții de cultură: în cadrul Centrului cultural Transilvania ar urma să funcționeze Revista Transilvania, Cindrelul Junii și Școala de populară de arte și meserii. În fine, ideile sunt multe, inclusiv trecerea Filarmonicii sub finanțarea Consiliului Local al Sibiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus