Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Au si studentii o declaratie comuna. De la Sibiu, doar cei de la Litere si Arte

Reprezentanții Ligi studenților din Facultatea de Litere și Arte de la Sibiu au participat la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România. În cadrul acestei reuniuni studenţii au stabilit care sunt priorităţile privind noua lege a educaţiei, care sunt principiile care ar trebui să caracterizeze o organizaţie cu adevărat reprezentativă şi care este poziţia Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, reprezentantul legitim, recunoscut de către studenţi privind diferitele probleme din educaţie.

Toate aceste discuţii au fost sintetizate în Declaraţia comună a Organizaţiilor Studenţeşti din România prezente la Bucureşti, fiind semnată de către 52 de organizaţii din întreaga ţară. Având susţinerea organizaţiilor, ANOSR este recunoscut ca reprezentantul legitim al studenţilor din România, acţionând în sensul menţinerii şi respectării statutului său de partener real şi calitativ al tuturor actorilor din educaţie, în toate aspectele ce vizează sistemul de învăţământ superior şi drepturile studenţilor.


A V-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România la care au participat peste 200 de lideri ai studenţilor din întreaga ţară s-a încheiat luni, 1 martie după 5 zile de workshop-uri şi dezbateri. Forumul Organizatiilor Studentesti din Romania, a fost prilejul prin care reprezentanţii studenţilor au stabilit care sunt priorităţile privind noua lege a educaţiei, care sunt principiile care ar trebui să caracterizeze o organizaţie cu adevărat reprezentativă, şi care este poziţia ANOSR reprezentantul legitim, recunoscut de către studenţi privind diferitele probleme din educaţie.

Toate aceste discuții au fost sintetizate în Declaraţia comună a Organizaţiilor Studenţeşti din România prezente la Bucureşti, fiind semnată de către 52 de organizaţii din întreaga ţară. Având susţinerea organizaţiilor, ANOSR este recunoscut ca reprezentantul legitim al studenţilor din România, actionând în sensul menţinerii şi respectării statutului său de partener real şi calitativ al tuturor actorilor din educaţie, în toate aspectele ce vizează sistemul de învăţământ superior şi drepturile studenţilor.

Prin semnarea declaraţiei, organizaţiile şi-au asumat reprezentarea studenţilor doctoranzi. “Recunoaştem statutul doctoranzilor de studenţi şi ne asumăm inclusiv reprezentarea acestora.” Reprezentanţii studenţilor susţin prin declaraţie o serie de drepturi: “Studenţii au dreptul să fie reprezentaţi echitabil în toate forurile decizionale, executive şi consultative, la toate nivelurile, indiferent de natura problemelor academice care ii vizează, în proporție de minim 25%. Condamnăm cu fermitate orice tentativă de îngrădire, limitare sau încălcare a dreptului studenţilor de a fi parteneri în educaţie. Nu vom accepta să fim trataţi ca şi clienţi care cumpără un produs ”educaţional” sau tineri care nu au dreptul de a se pronunţa asupra problemelor ce vizeză comunitatea academică.”

Evenimentul care a marcat încheierea Forumului a fost SOFA DEBATE-UL la care a participat şi ministrul Educaţiei, domnul Daniel Funeriu. In cadrul dezbaterii, ANOSR a punctat o serie de priorităţi ale studenţilor în ceea ce priveşte noua lege precum: dorinţa de a avea o lege coerentă cu soluţii ale problemelor reale din sistem, introducerea unui statut al studentului – girul respectării drepturilor studenţilor, o investiţie mai mare a statului în educaţie, necesitatea consultarii reprezentanţilor studenţilor în ceea ce priveşte realizarea legii. ANOSR salută dorinţa domnului ministru de a recunoaşte educaţia non-formală în România, fiind în concordanţă cu propunerile ANOSR făcute în trecut. Totodată ne declarăm reticenţa faţă de viziunea domnului Funeriu în ceea ce priveşte implicarea statului în educaţie. Sub nici o forma statul nu trebuie să se transforme dintr-o structură care susţine educaţia într-un stat care asistă educaţia, micşorarea alocaţiilor bugetare care să susţină educaţia fiind o gravă greşeală şi un adevărat pericol pentru societatea românescă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

es modus in rebus

Acum 14 ani

alupigus batalus
Raspunde

o masura in toate

Acum 14 ani

alusubsemnatu' emaimare si maitare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus