Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Cu Miorita la BruxellesO delegaţie de fermieri sibieni a mers săptămâna trecută la Bruxelles pentru a le arăta parlamentarilor europeni că îşi merită subvenţiile. Cu ajutorul europarlamentarilor Daciana Sârbu şi Vasilica Dăncilă, oierii sibieni împreună cu câţiva colegi de-ai lor din ţară au dus la Bruxelles un microbuz de produse tradiţionale româneşti asortate cu pălincă şi ceapă, evenimentul transformându-se într-unul de promovare a ţării noastre.
După sutele de europarlamentari şi angajaţi ai Parlamentului European prezenţi la expoziţia „Taste Romania”, evenimentul a fost un succes total. În spatele recepţiilor la Parlamentul European şi plimbărilor oficiale prin capitala Europei au fost însă şi mici stângăcii, inerente unei astfel de vizite în inima Europei cu plecare de la stână. Spre surprinderea fermierilor sibieni, nici „europenii” n-au fost mai prejos. În prima seară a şederii gazdele noastre ne-au dus pentru cină la un micuţ şi cochet restaurant din centrul Bruxelles-ului, cu specific italia, numit „Pomodoro”. Unde la masă s-a servit, printre altele, şi brânză mozzarella.
Ce cuvinte credeţi că au avut la adresa mozzarellei nişte oameni care fabrică de sute de ani caş, caş afumat, brânză în coajă de brad, caşcaval şi telemea? „Cauciuc, uite cum scârţâie! N-are niciun gust!”. Bine că italienii nu înţeleg româna. O plimbare pe străzile turistice ale Bruxelles-ului alături de un grup de oieri din Mărginimea Sibiului te vindecă de orice inhibiţie garantat, în câteva minute. Oamenii ăştia se ghidează pe porincipiul „eu dacă vreau să fluier după Ghiţă, eu fluier”, indiferent unde se află. Sau „eu dacă vreau să fluier o doină în bar, apăi fluier!”. Spre bucuria delegaţiei române, aceste mici necizelări sociale au fost primite cu haz şi voie bună de belgieni. Unele chiar încurajate.
Banc numărul 1: cum cere o bere într-un bar un cioban? Într-un bar în care se vorbeşte numai franceza, germana sau flamanda. Răspuns: „Mă băiete, adă o bere!”. Banc numărul 2: cum explică taximetristului că trebuie să ajungă în Place Stephanie un cioban în Bruxelles? Răspuns: „Mână mă băiete la hotel!”.
Cum spuneam şi la început, astfel mici „stângăcii sociale” au apărut spre surprinderea delegaţiei române şi din partea amicilor „europeni”. La expoziţia cu degustare, în care oierii sibieni şi-au dat toată silinţa pentru a pune pe masă absolut ce au ei mai bun, nu au venit 200 de oameni cum era preconizat. Ci aproape dublu. Şi distinşii europarlamentari şi angajaţi ai Parlamentului European nu au venit să deguste, ci să mănânce pe bune. Doar era o masă gratis. Au fost „invitaţi” care pur şi simplu nu vroiau să facă loc la masă şi celorlalţi invitaţi. Apoi, au fost invitaţi care s-au îndrăgostit atât de mult de produsele tradiţionale româneşti, încât au ţinut morţiş să vină şi a doua zi, numai pentru a mai primi ceva mâncare românească. „Ca lăcustele sunt. Rad tot!”, a fost descrierea făcută de europarlamentarul Sebastian Bodu.
În România astfel de „invitaţi” se cheamă fripturişti şi Parlamentul European nu duce lipsă de ei. Poate n-o să vă vină să credeţi, dar nici în Parlamentul European oamenii nu sunt tocmai parolişti. Deşi spaţiul expoziţional pentru evenimentul cu specific românesc fusese antamat de europarlamentarul Daciana Sârbu încă de acum un an, expoziţia a trebuit să fie mutată de pe o zi pe alta pentru că preşedintele Italia a decis să-şi facă simţită prezenţa în parlament. Cele mai tari „ciobănisme” însă le reprezintă dispariţia, din depozitele Parlamentului, a unor mici dar sesizabile cantităţi din vinurile şi brânzeturile aduse din Mărginime pentru expoziţie.
Apoi la standul cu căciului din păr de oaie, în timpul expoziţiei, au dispărut două obiecete „hand-made” la stână. Proprietarul şi acum e sigur că cineva le-au luat din greşeală, crezând că se distribuie gratuit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus