Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Certificatul energetic. Unde? Cand? De ce?

În România, pierderile energetice sunt, în medie, de 30-35% din consumul de resurse primare, potrivit unui studiu privind securitatea energetică a României, elaborat de Institutul European din România. Cele mai mari pierderi, circa 50%, le înregistrează clădirile vechi. Presiunile care se fac de mai mult timp de către persoane direct interesate cât şi de auditori care au investit în cursul de pregătire, aparatură se lovesc la ora actuală de cea mai gravă problemă a românilor LEGISLAŢIA. Nici la ora actuală nu există normele de aplicare clare pentru realizarea acestui program de performanţă energetică pentru clădiri, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene (JOCE) L 001 încă din 4 ianuarie 2003.
Programele de reabilitare termică au scopul de a promova creşterea performanţei energetice a clădirilor, tinându-se cont de condiţiile climatice exterioare şi de amplasament, de cerinţele de temperatură interioară şi de eficienţă economică. Distribuţia auditorilor energetici la nivel naţional este la ora actuală neuniformă şi insuficientă pentru volumul imens de certificări pe care aceştia trebuie să le realizeze în viitorul apropiat, 7 este numărul auditorilor acreditaţi pentru judeţul Sibiu la sfărşitul luni februarie 2010.
Din 2003 statul împreună cu CAE-AIIR(Comisia Auditorilor Energetici din cadrul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România) în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Facultaţile de Instalaţii din Timişoara, Iaşi şi Cluj sub tutela Universităţii Tehnice de Construcţii-Bucureşti, au început cursuri profesionale sau postuniversitare de formare a viitorilor auditori energetici. În urma acestor cursuri de pregătire, viitorii auditori energetici vor participa la elaborarea tuturor normelor tehnice în urma cărora se vor întocmi certificatele de performanţă energetică a imobilelor din regiunea în care aceştia îşi desfăşoară activitatea de auditor agreat.
În România, numărul auditorilor energetici este de 650 de persoane, însă numărul specialiştilor implicaţi în activităţile conexe de elaborării CPE (cum ar fi culegerea de informaţii şi date tehnice despre clădire/apartament) este mult mai mare.
Durata de obţinere a unui astfel de certificat variază între 1 - 3 zile, în funcţie de mărimea clădirii. Preţul pentru audit este cuprins între 4-7 Euro/mp. În urma auditării putem afla dacă avem pierderi şi unde se situează locuinţa noastră din punct de vedere energetic în urma obţineri următoarelor clasificări:
- A şi B pentru un grad superior de izolare termică;
- C, D şi E pentru un grad inferior de izolare termică.

CE PRESUPUNE REABILITAREA TERMICĂ?

- izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului;
- inlocuirea ferestrelor intregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere;
- termo -hidroizolarea acoperişurilor sau a teraselor prin termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei;
- izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
- demontarea instalaţiilor si echipamentelor aflate pe faţadele si terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;
- lucrări de refacere a finisajelor anvelopei clădiri.
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga:
- reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe;
-intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru incălzirea spaţiilor comun ale blocului de locuinţe.

OBIECTIVELE PROGRAMULUI NAŢIONAL DE REABILITARE TERMICĂ SUNT:

- Îmbunatăţirea condiţiilor de igienă şi confort termic;
- Reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice;
- Reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă de consum;
- Reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie.

PRIN INVESŢIILE ÎN REABILITAREA TERMICĂ A LOCUINŢELOR SE OBŢINE:

- reducerea cheltuielilor la intreţinere, pentru plata energiei termice, datorită scaderii importante a pierderilor de caldură şi prin aceasta a consumului;
- îmbunatăţirea condiţiilor de confort în apartamentul dumneavoastră;
- creşterea valorii apartamentului dumneavoastră.

COSTURILE REABILITĂRI TERMICE SUNT:

Asociaţiile de locatari plătesc 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local.
Procentul de 20% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză ce-i revine fiecărui proprietar. În cazul în care asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari nu işi pot achita partea ce le revine, primăria locala poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani.
80% din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică şi 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică:
- scopul reabilitării este eliminarea pierderilor de căldură spre exterior
- administratorul sau preşedintele asociaţiei de locatari trebuie să explice beneficiile reabilitării termice
- dacă există locatari care nu îşi doresc reabilitarea, situaţia va fi analizată de primărie
- cei care şi-au făcut deja reabilitarea nu vor primi niciun ban
- reabilitarea termică este estimată, în medie, la 3.500 de euro pentru un apartament
- preţurile pe metru pătrat al reabilitării termice sunt următoarele: pereţii exteriori - 40 de euro/mp, terasele - 50 de euro/mp, geamurile - 150 de euro/mp.
Deşi să făcut mult tam-tam cu acest programul ca şi cu altele (Casa Verde; Asigurarea obligatorie a lociunţelor; etc.), primele 30 de apartamente din judeţul Sibiu sau reabilitat în anul 2009 şi sunt în localitatea Mârşa. Majoritatea imobile reabilitate termic în judeţul nostru în perioada 2006-2009 sau realizat în proporţie de 100 % pe banii locatarilor cu sprijinul Asociaţilor de Locatari. Răspunsul primit de către autoritaţile locale de la guvern a fost că ”sunt alte zone din România care datorită aşezării geografice şi schimbărilor climatice din ultimi anii au nevoie mai urgenţă de reabilitare astfel:
- în anul 2009 au primit şi au intrat în programul naţional de reabilitare termică cu sprijinul guvernului României un nr de: 94 apartamente în judeţul Argeş; 1.577 apartamente în judeţul Bacău; 1075 apartamente în judeţul Suceava; 2.314 apartamente în judeţul Timişoara; etc.
- în anul 2010, apartamente intrate în programul guvernului de reabilitare termică pentru judeţul Sibiu: zero. În schimb: 94 apartamente în judeţul Argeş; 399 apartamente în judeţul Bacău; 1.870 apartamente în judeţul Timişoara; etc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus