Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Teatrul Radu Stanca, retrocedat in natura. Si lui Carabulea

Judecătorii sibieni au considerat că Teatrul Național ”Radu Stanca” stă într-o clădirea care poate fi retrocedată în natură moștenitorilor foștilor proprietari. La finele anului trecut ei au și dat o hotărâre în acest sens. Printre cei care, în opinia judecătorilor, trebuie să devină proprietari ai clădirii apare, indirect, și numele lui Ilie Carabulea care a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitori.
Procesul pentru retrocedarea Teatrului Național Radu Stanca este o poveste veche, care a început să lâncezească până acum câțiva ani. În 2004, primarul Sibiului, Klaus Johannnis, a semnat două dispoziții, prin care recunoștea dreptul de moștenitori pentru o parte din clădirile Teatrului Radu Stanca pentru Ioana Adania Folea, născută Petri, cu privire la cota de ½ din imobil şi a persoanelor Mariana Ioana Rițivoiu, Ruxandra Mihaela Năstase, Viorel Nicolae Craja, respectiv Ana Teodorescu, cu privire la restul cotei de ½ din imobilul revendicat. Primarul Sibiului mai susține că respectivele clădiri nu pot fi retrocedate în natură deoarece au o destinație publică și că moștenitorii vor primi măsuri reparatorii. Odată cu apariția Legii 247 din 2005 care cere, cu precădere, retrocedarea în natură, moștenitorii prin avocații lor din Cluj Napoca văd o nouă șansă de a reprimi clădirile în natură și încep un nou proces în 2006.

Apare și Carabulea. Ilie Carabulea

Primarul municipiului Sibiu, ca parte în procesul derulat la Tribunalul Sibiu, aduce o expertiză potrivit căreia Teatrul Radu Stanca nu poate fi retrocedat deoarece, în timp, Statul Român, prin diferitele ei instituții, a investit în zonă, a clădit și extins. Iar clădirile în care funcționează acum Teatrul Radu Stanca sunt, de fapt, mai mult de 150% din ceea ce era înainte de naționalizare. Caz în care, retrocedarea nu mai trebuie făcută, ci trebuie aplicate măsurile de despăgubire.
În proces, însă, mai apare un nume – SC Păltiniș Leasing SA, firma controlată de Ilie Carabulea, patronul Holdingului Atlassib. Acesta cumpără drepturile litigioase ale moștenitorilor și cere o contraexpertiză. Făcută de trei experți. Ideea finală este aceeași – clădirea revendicată din Teatrul ”Radu Stanca” trebuie retrocedată în natură. Ceea ce judecătorii sibieni încuviințează, prin hotărâre, în decembrie 2009.

Chichițe legislative

În acest proces a fost consultat şi expertul tehnic Emil Belaşcu, cel care a fost consultat şi în cazul procesului de retrocedare a unei părţi din Centrul chinologic de la Sibiu. Potrivit lui Belaşcu, retrocedarea în natură a clădirii Teatrului este posibilă pentru că situaţia juridică a clădirilor nu era reglementată. Adică, Primăria Sibiu nu le-a întabulat. „Potrivit dispozițiilor din lege, imobilul revendicat în retrocedare în mod normal se cuvenea a fi retrocedat în natură. Celelalte clădiri nu au fost reglementate juridic. Nefiind reglementate juridic nu s-a întregit o unitate imobiliară pe temei legal. Nefiind întregită o unitate imobiliară, sigur, lucrurile trebuiau judecate secvențial pe fiecare imobil în parte. Deci acesta este motivul pe care, pe temei legal, oamenii au invocat un imobil la care starea lui la Cartea Funciară a fost una și aceeași, schimbată doar la regim de proprietate, nicidecum la regim de avere. Fondul problemei este că averea a fost una și aceeași cu cea revendicată și nu a fost modificată în timp de Statul Român care și-a dezvoltat funcțiunile complementare ale teatrului în alte imobile”, spune Emil Belaşcu.
În contra opiniilor expertului sibian ar fi prevederile Legii 7 din 1996, care prevede că Statul Român are drept de proprietate asupra bunurilor şi fără a le întabula. Această măsură este cerută doar în condiţiile în care Statul Român doreşte să dispună, în vreun fel, de bunul respectiv – de exemplu, să-l vândă.

Curtea de Apel, apoi Înalta curte

Emiş mai spune că celelate investiții făcute de Statul Român sunt ”niște complementarități la activitatea de bază” care se desfășura pe terenul și în clădirea fostului proprietar. Cât privește investiția lui Ilie Carabulea în cumpărarea drepturilor litigioase, Emil Belașcu laudă mișcarea omului de afaceri. ”Probabil că dânsul a privit în zonă terenul, nu atât clădirile. Este în zonă centrală, a fost o investiție lăudabilă ca investitor, chiar dacă este speculativă. Omul a pornit, s-a documentat, oricum actuala locație a teatrului nu oferă generozitatea necesară pentru un spectator”.
Primăria Sibiu a făcut recurs la hotărârea judecătorilor sibieni. Până acum, la Curtea de Apel de la Alba au fost patru termene, următorul fiind programat pentru 25 martie. În proces, alături de Păltiniș Leasing a apărut și SC Atlassib SRL Sibiu. Cum Păltiniș Leasing a intrat în reorganizare, cu datorii imense la stat, iar Ilie Carabulea a ieșit și el din firmă, cel mai probabil SC Atlassib a cumpărat, mai departe, drepturile litigioase pentru procesul legat de retrocedarea clădirii Teatrului ”Radu Stanca”. Ilie Carabulea este asociat în cadrul SC Atlassib SRL.
După Curtea de Apel Alba, cel mai probabil, procesul va ajunge la Înalta curte de casație și justiție a României, oricare ar fi verdictul dat la Alba. În cazul în care clădirea Teatrului Radu Stanca va fi retrocedată în natură, potrivit legilor în vigoare, trei ani va trebui menținută funcțiunea imobilului, urmând ca Teatrul să plătească o chirie al cărei cuantum este stabilit prin lege.

Nu sunt bani pentru un nou Teatru

În efervescenţa anului cultural 2007, inclusiv la nivelul administraţiei publice sibiene se vorbea intens fie de o extindere a actualei clădiri a Teatrului „Radu Stanca”, fie de un nou sediu. În 2008, însă, primarul Klaus Johannis a revenit declarând că „timpul nu ne presează”. "Şi dacă s-ar retroceda actualul sediu, timp de trei ani teatrul mai poate funcţiona acolo", a mai spus, în ianuarie 2008, Johannis.
Cât priveşte zona respectivă, aceasta este un subiect fierbinte în continuare. Unii investitori, gen Iulian Dascălu, a văzut în zonă un loc numai bun pentru un imens mall, cu teatru încorporat şi cu multe alte dotări. Ideea a picat în urma protestului multor arhitecţi sibieni.
În ce priveşte viitorul plan urbanistic al Sibiului, care ar fi trebuit să intre în vigoare din acest an, prevede ca pe în zona Teatrului Radu Stanca și a Pieței pentru Flori plus Cazarma 90 să fie amenajat un centru de conferițe, congrese și spectacole, în ideea în care și spitalul județean se va muta pentru a face loc unui campus universitar.


”Nu e chichiță legislativă. Dacă actualul proprietar (Primăria Sibiu – n.r.) și-ar fi reglementat regimul juridic, sigur că proporțiile invocate de lege vizavi de investiții ar fi depășit cuantumul de 50% și, în condițiile acestea, sigur că ar fi trebuit să le dea participații la Fondul Proprietatea sau să îi despăgubească în finanțe. Dar, în aceste condiții, se cuvenea să fie dat Teatrul înapoi”, Emil Belașcu, expert tehnic



Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Dan

Acum 14 ani

Urata treaba, apropo de asta, la polul opus, la Independenta, ce se mai aude? sau aflam cat de curand ca si acolo s-a bagat Carabulea?
Raspunde

cadrilater

Acum 14 ani

acum sa-l vedem pa bataiosul Chiriac, daca intr-adevar ii sta intr-adevar teatrul la suflet sau numai afacerile? Ca Carabulea ( scuzati cacofonia) e pe cale sa cumpere tot Sibiul in timp ce factorii de decizie sunt doar spectatori la speculatiile sale, nu e nimic nou. Obraznicia de a darama teatrul ar fi totusi o treapta superioara a dovezii impotentei statului de drept roman si a bunului simt sibian, care eu cred ca mai exista.
Raspunde

iou

Acum 14 ani

chiriac limbiistu' un holigofren
Raspunde

Trageti cortina!

Acum 14 ani

Nici nu-mi fac probleme ca se va duce planul lui Carabulea la bun sfarsit. Singura consolare e ca la Sibiu oricum nu se mai joaca teatru de peste 10 ani. A avut Chiriac grija sa-l transforme intr-un s.r.l. personal si foarte profitabil, promovand non-valoarea si balciul ieftin. Traind in "mega" culturalul osas Sibiu, am ajuns sa mergem la Brasov sa vedem un film in conditii decente, la Cluj oentru o piesa de teatru, etc... Asta e nivelul orasului, iar ce i se intampla o merita pe deplin.
Raspunde

Mihai

Acum 14 ani

Film la Brasov, teatru la Cluj, dar circ la Sibiu cu Carapulea cu biciul pe post de dresor.
Raspunde

gavriil

Acum 14 ani

lui mihai: bai bulica, sa mori in chinuri, mortaciune, daca mai stalcesti numele unor oameni care nu ti-au facut nici un rau! crezi ca Dumnezeu doame, lepadatura? vai de zilele tale, o sa te ajunga belelele, belitule!
Raspunde

Neo

Acum 14 ani

Tocmai, pentru ca Dumnezeu nu doarme, nu-l vad bine pe Carabulea, care ne-a facut rau tutror prin faptul ca a luat cu japca firme de la stat, desi toti am cotizat la statul roman pe vremea lui Ceasca si eram cu totii proprietari in mod indirect!
Raspunde

Claudiu

Acum 14 ani

Nu-l cunosc pe Carabulea, nu l-am vazut in viata mea dar stiu ca are cateva mi de angajati, angajati care mananca, platesc ratele, chiriile, intretinerea etc. din salariul care il castiga muncind la firmele lui Carabulea si mai stiu ca impozitele platite la stat de firmele lui insumeaza milioane de euro pe an. Voi care criticati, cati angajati aveti, ce venituri aduceti la buget? Daca o ducem rau in tara asta, nu este din cauza guvernantilor, este din cauza mentalitatii noastre, judecam pe fiecare, suntem un popor de oameni invidiosi, nu ne bucuram niciodata de reusita aproapelui nostru, suntem implicati in mici intrigi intre prieteni,colegi, frati etc., am uitat sa ajutam dezinteresati si daca o facem analizam sa vedem ce ne iasa si noua....... Sa auzim de bine
Raspunde

@Mihai

Acum 14 ani

Bine ti-a facut gavriil ca te-a injurat ca i-ai stalcit prealuminatului cioban. Numelelui corect este Carampulea nu Carapulea... rusine sa-ti fie ;-)
Raspunde

ironie

Acum 14 ani

si daca dupa retrocedare si constructia ce va urma, vom avea un teatru mai mare si mai modern? atunci sunt curios sa vad carcotasii de azi!
Raspunde

gavriil

Acum 14 ani

cretinului de la nr. 9: si cu ce te deosebesti de individul mihai, cacanare? crezi ca ai umor? si, ma rog, schizo, ce ma-ta ai tu, un neica-nimeni, cu ciobanii, poate vrei sa le sugi maciuca si ei nu te lasa... o sa-ti pun o vorba buna, handi!
Raspunde

unu

Acum 14 ani

bani sa ai ca spaga se cere
Raspunde

hackeru'

Acum 14 ani

Prostalaul asta de gavrill are IP de Atlassib. Cat de josnic sa fi sa stai ca sclavu' la Atlassib intr-un birou, sa n-ai nimic de lucru si sa injuri pe aia care au neobrazarea sa se ia de marlele mosier, doar ca sa-ti primesti leafa de 800 Ron pe luna. Nu e un caz singular, din astia din astia sunt o gramada pe acolo pe la ei pe plantatii... tre' sa traiasca si ei din ceva.
Raspunde

mihai

Acum 14 ani

Mai draga hackerule, m-ai pus la punct, nu am ce zice. Ba da, ca-mi este rusine :)
Raspunde

adrian

Acum 14 ani

cred ca acest carabulea trebuie sa stea pe fundul lui si sa nu puna monopol pe ceea ce nu ai apartine.cred ca cel mai bine ar fi sa sa-si vada de afacerile lui.si sa lase cetatenii si patrimoniul orasului in pace.daca nu vrea sa aibe de-a face cu cetatenii acestui oras.atat am de spus.
Raspunde

Carabulea Ilie

Acum 14 ani

buey saracilor, vorbiti naibii frumos ca acum ma pis peste voi cu urina.
Raspunde

gavriil

Acum 14 ani

bai mihai, bai hackeru\*, bai trage cortina vezi unde te duce onania? de cate ori "ti-o tragi" pe zi, intre doua comentarii pe forum? n-ai nevasta, n-ai copii? n-ai servici?, ori ti s-a moncat compu-ter in salonul de la Gh. Preda? oricum, n-o s-o sfarsesti bine, se simte de-acum, frecangiule...
Raspunde

greu

Acum 14 ani

greu la deal cu boii mici...
Raspunde

unu

Acum 14 ani

Sa fie oare asta sfarsitul teatrului din Sibiu ? Ar fi pacat...Interese si iar interese. Macar daca ar fi pentru o cauza buna.
Raspunde

Lui Claudiu de la nr. 8

Acum 14 ani

Mosule, gandeste-te cati mici intreprinzatori au murit sau nu pot sa functioneze pentru ca Ilie Carabulea sa fie un magnat, din ce in ce mai mare, care inghite tot si-si bazeaza prosperitatea in primul rand pe saracia angajatilor sai care traiesc la limita de jos.
Raspunde

Ionescu

Acum 13 ani

CARABULEA -ia tot Sibiu ca sa te saturi-ia si teatrul ca sa nu avem unde sa vedem un spectacol-juristii?rezolv tu cu banii.
Raspunde

ursu bamse

Acum 13 ani

morrr morrrrr morrrrr de ras!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus