Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Bixoil din Apoldu: tepe zilnice de 16.000 de euro

O firmă înregistrată în Apoldu de Jos, din județul Sibiu, a dat țepe statului în mod continuu până a ajuns să depășească zece milioane de lei. Potrivit DNA, în doar câteva luni, Ilie Neagu, administratorul firmei, a intermediat vânzări de motorină adusă din Bulgaria, vânzări din care partea statului ar fi trebuit să fie de peste 2,4 milioane de euro.
”În concret, în perioada sus menţionată, inculpatul a livrat, către mai multe societăţi comerciale, combustibil greu provenit din Bulgaria pe care l-a vândut ca fiind motorină. Pentru a disimula livrările de combustibil greu, precum şi pentru a îngreuna sau chiar zădărnici controalele fiscale, inculpatul Ilie Neagu a creat un mecanism în care a interpus în circuitul economic două societăţi comerciale fantomă cu scopul de a prezenta fictiv existenţa unor relaţii economice”, se arată într-un comunicat al DNA:
Prin faptul ca SC Bixoil SRL Apoldu de Jos nu a organizat şi condus evidenţa contabilă, nedeclarând obligaţiile fiscale faţă de bugetul consolidat, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 10.288.537 lei (echivalentul a 2.442.266,72 euro). Din acești bani, accizele ce ar fi trebuit plătite sunt de puţin peste cinci milioane de lei, , TVA-ul de 3,28 milioane de lei, iar impozit pe profit datorat era de 1,95 milioane de lei. Toate tranzacțiile incriminate au fost efectuate în perioada martie – iulie 2009.

Nici urmă de Neagu

Cei de la DNA l-au trimis în judecată pe Ilie Neagu, administrator. Mai precis, fostul administrator, din moment ce, acum, în actele Bixoil SRL, administrator este un anume Cătălin Florin Bunea, de doar 19 ani, născut în Brabova, aproape de Craiova, județul Dolj. El este și asociat cu 95% în cadrul firmei Bixoil. Iar cei 19 ani nu îl împiedică să mai fie asociat la alte patru firme – Tonis Metal, Fild Construct, Gold Silver Lili și Tal – Cris. Evident, la niciun număr de telefon de la firmele amintite, Cătălin Bunea nu este de găsit. Niciuna din firme, de altfel, nu a mai depus niciun act la autorități în ultimii ani.
Alături de Cătăin Bunea, la firma Bixoil mai apare și numele Lilianei Georgeta Turcu, din Drăgășani, în vârstă de 33 de ani. Femeia pare extrem de activă în afaceri, fiind asociată în nouă firme. Dar, nicăieri, nici urmă de ea. Nici măcar la Finanțe, unde firmele la care Liliana Georgeta este asociată nu au mai depus acte de mai bine de doi ani. ”Eu sunt fostul administrator de la Comcinst. Le-am vândut firma lor, nu mai știu nimic de ei. Nici de firmă”, spune fostul administrator al uneia dintre cele nouă firme. În afară de Bixoil, Georgeta Turcu mai apare ca asociat în firme de construcţii, de turism sau de vânzări motociclete. Niciuna nu a depus vreo situaţie financiară la finanţe în ultimii doi ani.
Pe Georgeta Turcu nu am putut să o găsim la niciuna din firmele unde este asociat, fie pentru că acestea nu au număr de telefon, fie pentru că dacă există, totuşi, telefoane, acestea sunt închise. Am găsit-o, totuşi, pe fiica Georgetei Turcu. „Eu sunt fiica ei, dar sunt la şcoală. Lăsaţi-mi numele şi o să mai vorbim peste două trei ore”, au fost ultimele cuvinte de la capătul firului.


Evident, necunoscuți în Apoldu

Despre Bixoil și Ilie Neagu mai nimeni nu a auzit în Apoldu de Jos. ”Și cei de la Finanțe m-au mai întrebat de această firmă acum ceva timp. Dar nu știu nimic, cred că au doar sediul social în vreo casă închiriată la noi. Nici nu au vreo activitate aici, căci nu au cerut autorizație de la Primărie”, spune Ioan Nicoară, primarul din Apoldu de Jos.
Dosarul în care este inculpat Ilie Neagu a fost trimis la Judecătoria Săliște. ”Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai arată DNA.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus