Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
10°C

Situatiunea Europei

"Săptămâna aceasta în Europa a fost ca toate săptămânile de şapte zile tocmai", Ion Luca Caragiale
 
Acum trei ani, redactorii acestui săptămânal au avut amabilitatea de a-mi găzdui un editorial, căruia i-am dat numele "Euro-plusuri". Îmi propuneam ca în fiecare vineri să scriu câteva rânduri despre ce avem de câştigat de la noul statut de tânăr stat membru al Uniunii Europene. Am scris articole optimiste, patriotarde, uşor prostuţe, ce debordau de încredere şi enumerau programe, nume în engleză şi mai ales bani, în cantităţi şi cupiuri mari.
 
La trei ani de la artificiile scumpe cu care am intrat în UE dintr-o onorantă ipostaza de capitală europeană a culturii, se presupune că am devenit mai sobri, mai obişnuiţi şi mai pricepuţi într-ale Europei. Vă propun de astăzi să tratăm subiecte europene doctoriceşte, obiectiv şi calculat, aşa cum am ar trata poate primarul Johannis o problemă locală importantă. Toate astea însă fără a putea fi la fel de nemţi şi ursuzi - în aparenţă.   
 
Şi sunt subiecte care merită atenţia oricărui tânăr sibian - prin excelenţă european. Sper să fie util, dar vreau să scriu despre ce se întâmplă aici la Bruxelles, ce se decide şi cum se decide; vreau să scriu despre criza economică şi pericolele pe care trebuie să le evităm în reforma domeniului pe care lucrez, agricultura şi dezvoltarea rurală; despre moneda unică, Grecia şi cum să nu ajungem ca ea, pe partea economică, cum ar spune onorabilul GB; despre programe, oportunităţi şi locuri de muncă, inclusiv în cadrul Uniunii Europene; despre altele, pe care le văd şi le aud.   
 
Rămân şi astăzi convins că e bine că suntem în Uniunea Europeană şi nu în afară. Dar în locul unui ton dogmatic şi auto-suficient, vreau să discutăm liber şi deschis despre viaţa noastră europeană.       
 
"Ieftin şi bun" era deviza "Claponului", revista redactată de Ion Luca Caragiale în vremea războiului de independenţă (pentru purişti cu "R" şi "I" mare); fără a fi un moftangiu iresponsabil şi să pretind vreo asociere cu marele nostru scriitor, sper ca articolele acestea să fie "gratis (pe internet) şi aproape bune".  

Nicolae Ștefănuță,
Consilier legislativ în cadrul
Comisiei de Agricultură a Parlamentului European
nicustefanuta@yahoo.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

badcu

Acum 12 ani

sal nicu.. ce mai faci, ma bucur sa aud de tine, tine-o tot asa, sebi
Raspunde

Remus

Acum 12 ani

Ceau Nicu! Frumos articol. Succesuri in continuare :) Remus R.
Raspunde

Nicu

Acum 12 ani

Salut Remus, merci ca ai citit, sper sa ne vedem acasa de Pasti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus