Vineri,
22.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Sibiul a trecut la ora de vara cu luminile stinse

Înainte de a trece la ora de vară, în Sibiu a fost întrerupt, pentru prima dată, o parte din iluminatul public, în Piața Mare și Piața Huet. Astfel, între orele 20.30 și 21.30, în centrul Sibiului, Ora pământului a fost celebrată pentru prima dată în fosta Capitală culturală europeană. Luminile principale stinse în centrul orașului sunt un semnal de alarmă față de procesul încălzirii globale din ultimii ani. În România lui 2010, Ora pământului, celebrată în seara ultimei sâmbete de martie, alături de Sibiu au mai participat alte zece orașe.
Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, orașul a trecut la ora de vară, ora trei devenind ora patru.



Avem oră de vară de 78 de ani

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic `Amiral Vasile Urseanu` din Bucureşti, citat de Agerpres, trecerea la ora de vară survine la o săptămână după ce s-a dat startul primăverii astronomice, pe data de 20 martie fiind echinocţiul de primăvară. A fost momentul când ziua a devenit egală cu noaptea, iar durata zilei începea să o depăşească pe cea a nopţii.
Conform Observatorului Astronomic, ideea orei de vară a pornit de la omul de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris eseul numit `An Economical Project` în care a emis câteva idei privind economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), iar alte ţări care au introdus ora de vară ulterior au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
La ora actuală, 70 de ţări apelează la ora de vară, în timp ce statele de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului aceasta nu este implementată. Totodată, alte două ţări importante, Japonia şi China, nu folosesc ora de vară.
România a apelat la ora de vară pentru prima oară în anul 1932 (intre 22 mai - 2 octombrie).

Foto: sibiu.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus