Înainte de a trece la ora de vară, în Sibiu a fost întrerupt, pentru prima dată, o parte din iluminatul public, în Piața Mare și Piața Huet. Astfel, între orele 20.30 și 21.30, în centrul Sibiului, Ora pământului a fost celebrată pentru prima dată în fosta Capitală culturală europeană. Luminile principale stinse în centrul orașului sunt un semnal de alarmă față de procesul încălzirii globale din ultimii ani. În România lui 2010, Ora pământului, celebrată în seara ultimei sâmbete de martie, alături de Sibiu au mai participat alte zece orașe.
Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, orașul a trecut la ora de vară, ora trei devenind ora patru.
Avem oră de vară de 78 de ani
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic `Amiral Vasile Urseanu` din Bucureşti, citat de Agerpres, trecerea la ora de vară survine la o săptămână după ce s-a dat startul primăverii astronomice, pe data de 20 martie fiind echinocţiul de primăvară. A fost momentul când ziua a devenit egală cu noaptea, iar durata zilei începea să o depăşească pe cea a nopţii.
Conform Observatorului Astronomic, ideea orei de vară a pornit de la omul de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris eseul numit `An Economical Project` în care a emis câteva idei privind economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), iar alte ţări care au introdus ora de vară ulterior au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
La ora actuală, 70 de ţări apelează la ora de vară, în timp ce statele de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului aceasta nu este implementată. Totodată, alte două ţări importante, Japonia şi China, nu folosesc ora de vară.
România a apelat la ora de vară pentru prima oară în anul 1932 (intre 22 mai - 2 octombrie).
Foto: sibiu.ro
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piața Huet , Piata Mare , În România , Amiral Vasile Urseanu , Observatorului Astronomic , An Economical Project , Conform Observatorului Astrono , Benjamin Franklin
Vizualizari: 278
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florian Marius