Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Noi ansambluri. Pe hartie

Scăderea dobânzilor la credite şi apropierea programului Prima Casă 2 readuc în piaţa imobiliară adieri ale vremurilor apuse de acum doi ani. Oferte de locuinţe în noi ansambluri rezidenţiale îşi fac loc în mediile de publicitate locală, în timp ce unii constructori chiar merg la Primărie pentru a scoate autorizaţii de construcţie. Toate aceste lucruri se întâmplă însă pe o piaţă pe care se vând foarte greu locuinţele noi terminate, iar ofertele "pe hârtie" sunt ignorate aproape complet, potrivit agenţilor imobiliari.

După ce Zacaria Imobiliare a scos pe piaţă un ansamblu rezidenţial aflat încă în stadiu de proiect, în Şura Mică, Eurosib Imobiliare vine să promoveze un alt ansamblu de locuinţe, în Guşteriţa. Complexul de locuinţe, aflat tot în stadiul de plan, ar presupune construcţia a 12 blocuri, cu două etaje şi mansardă, apartamentele având o suprafaţă de circa 42 metri pătraţi. Preţul pentru o astfel de locuină, 18.000 euro. Potrivit ofetei, apartamentele se predau în stadiul de "gri avansat", adică pereţi gletuiţi şi zugrăviţi, centrală termică, şapă, calorifere, geamuri termopan, uşă metalică. Există şi posibilitatea predării la cheie. Potrivit firmei care promovează proiectul, locuinţele se pot achiziţiona cu un avans de 5 la sută din suma totală, existând opţiunea de achiziţie prin programul Prima Casă.

În altă parte a oraşului Sibiu, pe strada Deventer, în zona Cartierului Tineretului, o firmă de construcţii, înfiinţată în 2002, Vianco Siglo XXI, a obţinut autorizaţia de construcţie pentru un ansamblu de locuinţe format din trei imobile. Firma avea aprobat un PUZ pentru acest proiect încă de anul trecut. Ansamblul ar trebui să ofere 250 de locuinţe, cu 250 locuri de parcare. Cele trei blocuri vor avea o înălţime maximă de patru etaje, dar vor avea şi locuinţe la mansardă. Terenul pe care se va construi ansamblul de blocuri este de aproape 20.000 de metri pătraţi.

Agenţii imobiliari spun însă că atâta timp ansamblurile există doar teoretic, posibilitatea ca sibienii să cumpere este aproape inexistentă. "Sunt apartamente noi care nu se vând. Nu cred că ofertele unor locuinţe în stadiul de proiect mai au o şansă azi, mai ales după experienţele din anii anteriori", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

El adaugă că achiziţia locuinţelor prin programul Prima Casă 2 este încă sub semnul întrebării atâta timp cât băncile şi Guvernul nu au stabilit încă detaliile derulării programului şi, mai ales din cauza faptului că evaluatorii autorizaţi preferă să evalueze locuinţele sub preţul pieţei. De altfel, acest din urmă aspect pare să se anunţe principalul impedinent în derularea viitorului program Prima Casă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

anti bloc

Acum 13 ani

am crezut ca vom scapa de cartierele de blocuri comuniste.recunosc cu regret reinceperea lor.
Raspunde

parpanghel

Acum 13 ani

cartiere comuniste? unde te crezi prietene la hollywood, romanii nostri deabia pot achizitiona ap. de acest gen. Sau si tu faci parte din clasa oamenilor care vor vila cu piscina si 500 mp de teren la 40.000 euro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus