Duminică,
29.11.2020
Innorat
Acum
0°C

Concert cu intrare libera in Muzeul Brukenthal

13 Aprilie 2010 18:12

Asociaţia Culturală INTERZONE deschide seria concertelor "Crossover Music 2010" cu un concert de jazz Ken Vandermark / Paal Nilssen-Love, pe 15 aprilie 2010, ora 18:00, în Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal. 

 Concertul este organizat în cadrul expoziţiei "Lucian Bernhard - Publicitate şi Design la începutul secolului 20".

“Musical Mân Of The Year” (Chicago Tribune) şi „Best Musician of the Year” (Cadence), Ken Vandermark este cel mai tânăr beneficiar al „bursei de geniu” a fundaţiei Macarthur; este un saxofonist de o forţă devastatoare şi unul din liderii incontestabili ai avangardei muzicale din Chicago, o adevărată instituţie a jazz-ului contemporan, ce s-a impus de-a lungul anilor prin continuă „fortare” a posibilităţilor de exprimare ale muzicii improvizatorice, printr-un eclectism programatic şi surprinzător, prin numeroasele discuri în care tradiţia este prelucrată la forja unui (post)modernism incandescent, prin neobosită căutare de formule şi de limbaje muzicale noi, prin diversitatea stilistică a numeroaselor sale colaborări (NRG Ensemble, Caffeine, Steam, Cinghiale, Signal to Noise Unit, Steel Wool Trio, Witches and Devils, Vandermark Five, Barrage Double Trio, Crown Royals, etc, etc.)

Alături de el, bateristul norvegian Paal Nilssen-Love, considerat unul dintre cei mai emblematici percuţionişti ai scenei muzicii improvizate europene, deşi nu are decât 35 de ani, membru de bază al grupurilor THE THING (condus de MATS GUSTAFSSON) şi SCORCH TRIO (leader RAOUL BJORKENHEIM) - grup care a cântat în anul 2007 la Sibiu, pe scenă festivalului  internaţional "Jazz And More". Paal Nilssen-Love este însă, ca şi Ken Vandermark, un adevărat monument de tenacitate şi ambiţie, făcând parte din zeci de formule simultan şi atacând un spectru larg al muzicii creative contemporane, printre ultimele sale proiecte numărându-se duoul cu Joe Mcphee, trioul pianistului Sten Sandell, duoul cu Lasse Marhaug sau Peter Brotzmann Chicago Tentet.

Colaborarea lor a început în 2002, cu înregistrarea albumului „Dual Pleasure” la casă de discuri Smalltownsupersound din Oslo. La scurt timp a urmat şi primul concert, la Festivalul Internaţional de Jazz Molde. În ultimii ani cei doi au apărut împreună în diferite contexte (printre care un turneu internaţional cu duo-ul Mats Gustaffson „David Stackenas, în toamnă lui 2006 şi un turneu european cu Terrie şi Andy Moor de la The Ex, în primăvară lui 2008). Feroce în intensitate, modul în care cei doi tratează muzică în contextul duetului este un maelstrom (vârtej) stilistic ce combină velocitatea ritmică cu aspectele formale ale deconstrucţiei şi recompunerii. În multe privinţe, Nilssen-Love şi Vandermark sunt mai impetuoşi în această formulă decât în oricare din celelalte contexte muzicale, creând un mediu improvizatoric fascinant pentru compoziţia şi ideile sale.

Extras din stufoasă lor discografie, în formula de faţă, amintim următoarele  albume: „Dual Pleasure”, „Dual Pleasure 2", „Seven”, ”Milwaukee Volume”, „Chicago Volume”.

 Intrarea este libera

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus