Muzeul Național Brukenthal a închiriat de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia clădirea fostului Liceu Pedagogic din centrul Sibiului, lăsată în paragină de aproape 14 ani. Conducerea muzeului intenționează să curețe și să refacă o parte din clădire și curțile interioare pentru a organiza aici unele dintre evenimentele Festivalul Internațional de Artă Contemporană, programat din toamnă.
Anunțul închirierii clădirii a fost făcut vinerea trecută de directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, cu ocazia verinajului expoziției ”Origine” a artistei Sieglinde Bottesch.
Conform lui Alexandru Chituță, Festivalul Internațional de Artă Contemporană are scopul de promova arta și artiștii contenporani, de a-i aduce în centrul atenției și la Sibiu. În același timp, un muzeu de talia și anvergura ”Brukenthal” trebuie să fie mai implicat în societate și să sprijine comunitatea locală, inclusiv prin promovarea unor clădiri emblematice pentru istroia orașului, care merită redeschise și scose în evidență. Cum a fost cazul, anul trecut, al sinagogii din Sibiu.
Curtea interioară a imobilului
Pentru ediția din 2024 a SCAF, Muzeul Brukenthal a semnat deja un contract cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia și a închiriat cu titlul gratuit, până în luna noiembrie, a clădirii lipită de Biserica Ursulinelor. Alexandru Chituță a precizat că oficialii Arhiepiscopiei s-au arătat foarte deschiși la colaborare și au acceptat să închirieze cu titlu gratuit în urma discuțiilor directe, totodată fiind o modalitate a sprijini arta și cultura locală. Altfel, Arhiepiscopia cere 17.000 de euro pe lună, după cum Turnul Sfatului a arătat recent.
”În baza contractului de închiriere Muzeul Național Brukenthal s-a angajat să desfășoare ample lucrări de curățare, amenajare și igienizare a spațiilor și curților interioare care vor găzui evenimente incluse în programul oficial al SCAF 2024”, a mai explicat Alexandru Chituță.
SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival) ajunge anul acesta la ediția cu numărul cinci și se va desfășura între 7 septembrie și 7 octombrie, având tema “Crossing Borders” - subliniind ideea de a depăși granițele – fie ele fizice, culturale, artistice sau personale.
De partea cealaltă, clădirea fostului Liceu Pedagogic a fost concesionată până anul acesta de societatea Corint Hotel SRL, care a renunțat la planurile de reabilitare și dezvoltare. În aceste condiții, proprietarul - Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, a apelat la o agenție imobiliară pentru o închiria și cere 17.000 de euro pe lună.
Clădirea are peste 6.300 metri pătrați, este monument istoric, stă nefolosită de aproximativ 14 ani și ar putea fi transformată în hotel sau clădire de birouri. De la an la an starea ei este tot mai precară.
Cum arăta în urmă cu patru ani interiorul fostei clădiri a Liceului Pedagogic puteți vedea aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7474
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Vivi Dragan
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Claudiu
Acum 7 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 7 ore
Ziaristul din tufis