Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ministerul condus de Udrea: Sibiul nu a cerut bani pentru reabilitarea termica

Sibiul nu a fost inclus pe lista orașelor care primesc bani de la bugetul central pentru reabilitarea termică a blocurilor din cauză că nu a solicitat acest lucru, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, condus de Elena Udrea. După ce acum două zile, reprezentanții Primăriei Sibiu spuneau că ”a fost alcătuit un plan de acțiune, iar Ministerul Dezvoltării a fost informat despre stadiul programului”, reprezentanții Guvernului spun că, din județul Sibiu, singurele solicitări au venit, în 2010, din partea primăriilor din Avrig și Mediaș. ”Pentru anul 2010 s-au primit solicitări noi atât din partea primăriei oraşului Avrig, pentru un număr de două blocuri cu 42 apartamente, cât şi din partea primăriei Municipiului Mediaş, pentru un număr de 5 blocuri cu 380 de apartamente”, se arată într-un răspuns trimis pe adresa Turnul Sfatului de Direcția Comunicare din cadrul MDRL.
Dacă nici Mediașul, nici Avrigul nu au primit bani, în schimb au fost alocate fonduri guvernamentale pentru orașe precum Slatina (oraș cu 80.000 de locuitori, a primit 11 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 40 de blocuri cu 3.000 de apartamente) și Drobeta Turnu Severin (oraș 116.000 de locuitori, a primit 10,24 de milioane de lei, pentru reabilitarea termică a 36 de blocuri cu 2145 de apartamente). Sumele primite de la bugetul central reprezintă 50% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică. Alte 30 de procente sunt asigurate din bugetul de stat, restul de 20% urmând să fie suportate din buzunarul proprietarilor de apartamente. Mai multe detalii despre împărțirea banilor publici aici.

Oricum, Sibiul nu ar fi primit

La nivel național, pentru Programul de reabilitare termică au fost alocați în acest an ”de criză” 150 de milioane de lei, față de 360 de milioane de lei anul trecut. ”În anul 2010, în cadrul Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, conform OUG 18/2009, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului finanţează, într-o primă fază, continuarea acţiunilor demarate în anul anterior, prin finalizarea lucrărilor contractate în limita creditelor de angajament alocate fiecărei localităţi în anul 2009”, mai arată reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței. Cu alte cuvinte, chiar dacă ar fi depus cereri precum Mediașul sau Avrigul, municipiul Sibiu tot nu ar mai fi apucat la vreun ban din ”oala” bugetului central.
În fine, responsabilitatea derulării programului de reabilitare termică, ce în Sibiu ar fi de aplicat pentru peste 850 de blocuri, este atribuită de Minister administrației locale. ”Responsabilitatea elaborării şi coordonării programelor locale, revine coordonatorilor locali, respectiv, primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, în calitate de autorităţi contractante. Coordonatorul local contractează executarea lucrărilor de intervenţie şi asigură controlul utilizării eficiente a fondurilor alocate şi al aplicării prevederilor contractuale. Vă asigurăm că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului acordă o atenţie deosebită tuturor partenerilor săi în vederea implementării cu succes a tuturor proiectelor şi programelor gestionate”, se mai arată în răspunsul transmis ziarului Turnul Sfatului.

Primăria Sibiu spune că a dres și a făcut


Primăria Sibiu a informat Ministerul Dezvoltării că, pentru acest an, au fost întocmite dosarele pentru reabilitarea termică a 68 de blocuri din oraș, susțin reprezentanții administrației locale.
”A fost alcătuit un plan de acțiune, iar Ministerul Dezvoltării a fost informat despre stadiul programului. Primăria Sibiu nu putea aloca bani pentru acest program și nu putea lansa licitațiile de execuție până ce Ministerul nu asigura cofinanțarea”, declară Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Până acum, în tot județul Sibiu a fost reabilitat termic cu susținere guvernamentală un singur bloc, cu 30 de apartamente. Se întâmpla în 2009, la Mârșa.





 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus