Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Klaus Johannis, a afirmat că o comisie de specialişti a formaţiunii a studiat "extrem de atent" Legea educaţiei şi a făcut propuneri de modificare a ei, acestea fiind legate de învăţământul în limba germană.
Preşedintele FDGR, Klaus Johannis, a anunţat că actualul text al Legii educaţiei a fost studiat de Comisia de învăţământ a formaţiunii, formată din specialişti, iar aceştia au venit cu propuneri concrete de modificare, transmite corespondentul Mediafax.
"Comisia a studiat extrem de atent Legea educaţiei şi a făcut propuneri punctuale de modificare a ei, ce au fost înmânate deputatului FDGR Ovidiu Ganţ, care le va propune în Parlament. Nu sunt modificări esenţiale pentru învăţământ, în general, dar sunt câteva chestiuni legate de învăţământul în limba germană", a declarat Klaus Johannis.
Potrivit acestuia, una dintre principalele modificări vizează predarea limbii române la clasele cu predare în limba germană.
"Actualul text de lege prevede ca, la clasele cu predare în limba germană, predarea limbii române să se facă după manuale speciale. Modificarea propusă de către FDGR este ca acest lucru să se întâmple doar dacă şcoala respectivă cere acest lucru, dacă nu, să fie predată limba română după manualele celorlalte clase", a declarat Johannis.
Guvernul a aprobat, luni, proiectul Legii educaţiei naţionale, documentul fiind transmis în Parlament spre dezbatere în regim de urgenţă.
Principalele modificări propuse prin proiectul de lege vizează introducerea obligativităţii învăţământului până la vârsta de 16 ani şi a claselor pregătitoare, dar şi introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, ca proiectul Legii educaţiei naţionale elaborat de Guvern să fie înscris cu prioritate pe ordinea de zi, termenul limită de dezbatere şi adoptare în Cameră fiind 26 mai.
Preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei, Cristian Dumitrescu (PSD), a anunţat, marţi, că a solicitat Biroului permanent prelungirea cu două săptămâni a termenului de depunere a raportului comisiei la Legea educaţiei.
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de Legea educaţiei, susţinând că aceasta conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ, respectiv desfiinţarea titularizării în sistem, componenţa Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie şi imposibilitatea negocierii de drepturi prin contractele colective de muncă.
Conducerile celor patru federaţii au hotărât continuarea acţiunilor de protest conform calendarului stabilit de comun acord. Astfel, federaţiile din învăţământ vor organiza, în 22 aprilie, grevă generală de o zi, cu încetarea activităţii în toate unităţile şi instituţiile de învăţământ.
Sindicaliştii au avertizat că în cazul în care problemele cu care se confruntă salariaţii din învăţământ vor fi tratate, în continuare, cu indiferenţă de Guvern şi de către reprezentanţii MECTS, nu vor încheia situaţia şcolară, nu vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi vor declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Camerei Deputaților , Ovidiu Ganț , Klaus Johannis , Preşedintele Comisiei , Biroul Permanent Național , Cristian Dumitrescu
Vizualizari: 280
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Locuitorul
Acum 3 ore
Cocorean
Acum 3 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Adrian