Joi,
02.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Johannis nu renunta la ideea de a fi premier

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, proaspăt reales în fruntea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), nu a renunţat la dorinţa de a ajunge premier al României, însă deocamdată se gândeşte la un al patrulea mandat de edil al Sibiului, în 2012. El afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că are o relaţie bună cu PNL-ul lui Crin Antonescu, acceptabilă cu PSD-ul lui Victor Ponta şi că, acum, are o relaţie bună cu preşedintele Traian Băsescu. Despre relaţia sa cu PDL, edilul Sibiului afirmă că pe viitor se va redefini.

AGERPRES: Domnule Iohannis, anul acesta sunt zece ani de când sunteţi primar al Sibiului. În 2008, aţi fost susţinut şi de PNL pentru această funcţie. Aţi discutat cu preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, în timpul vizitelor lui din acest an la Sibiu, ca PNL-ul să vă sprijine din nou candidatura în 2012?

Klaus Iohannis: Nu am discutat cu dl Antonescu aşa ceva şi nici nu cred că ar fi bine. Noi am avut o experienţă în 2008, unde organizaţia PNL-ului m-a susţinut pentru primar. Pentru consilieri, au avut o listă proprie, care pentru PNL a fost mai degrabă o decepţie, având în vedere rezultatul obţinut acolo. Am avut discuţii cu diverşi politicieni locali, părerea mea este că un partid trebuie să aibă un candidat şi pentru a se profila şi pentru a comunica cu electoratul. Sigur, în cazuri excepţionale se pot încerca alte soluţii, dar luând experienţa din 2008, nu aş recomanda.

AGERPRES: Unul din candidaţii la şefia PNL Sibiu a spus că ar vrea să deveniţi şi membru PNL şi să candidaţi la primăria Sibiului în 2012 din partea FDGR şi a PNL. Conform statutului, ca membru FDGR, aţi putea fi şi membru PNL?

Klaus Iohannis: Un membru FDGR poate să fie la un moment dat şi membru al unui partid politic. Dacă, însă, doreşte ca în acel partid să aibă funcţii de conducere, are nevoie de acceptul FDGR. În viziunea mea, preşedintele FDGR nu trebuie să fie membru la vreun partid politic şi, atâta vreme cât voi fi eu acest preşedinte, nu voi fi membru al vreunui partid politic.

AGERPRES: Sunteţi primar de zece ani şi de câţiva ani nu mai ţineţi audienţele cu cetăţenii. De ce?

Klaus Iohannis: O să reiau audienţele pentru cetăţeni în mandatul acesta.

AGERPRES: Criticii dvs. au spus că aţi favorizat ca primar investitorii germani. De aceea aceştia au preferat Sibiul?

Klaus Iohannis: Acum bănuiesc că întrebarea este dacă am favorizat un investitor german în faţa unui investitor român... Nu i-am avantajat. Însă investitorii germani preferă Sibiul din mai multe motive, fiindcă economia sibiană este foarte serioasă, datorită faptului că sunt multe firme străine, nu numai nemţeşti în Sibiu. Factorul - limba germană vorbită este important şi în Sibiu sunt mulţi vorbitori de limba germană. Dar sunt şi factori de tipul Aeroportului existent care îi fac să vină. Nu cred că este de neglijat faptul că avem un consulat general al Germaniei, care s-a dovedit a fi un partener de discuţie foarte serios în special pentru investitorii germani, dar şi Clubul Economic German este un punct forte. Toată lumea ştie că nu avem la Sibiu numai investitori germani, avem investitori italieni, belgieni, francezi, austrieci, cei care au venit au apreciat viaţa economică sibiană. De subliniat este faptul că avem foarte mulţi oameni de afaceri români, autohtoni, sibieni sau de lângă Sibiu, care o duc foarte bine tot datorită aceloraşi avantaje ale mediului de afaceri sibian.

AGERPRES: La nivel naţional, a revenit discuţia legată de viitoarea Capitală Culturală Europeană (CCE) românească. Opozanţii dvs. au declarat că a rolul dvs. nu a fost aşa de mare, ci a fost esenţial sprijinul financiar acordat de Guvernul român. Puteţi să enumeraţi trei argumente ca să vă apăraţi?

Klaus Iohannis: Până la urmă nici nu contează dacă eu am fost foarte important sau guvernul care nu a fost PDL sau alţi factori. Cred că se uită un lucru important. Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007 a fost posibilă datorită: unu, sprijinului venit din Luxemburg, fără de care nici nu am fi intrat în discuţie, doi, datorită faptului că toţi cei care au avut treabă cu CCE au colaborat, lucru care foarte rar se întâmplă. Au fost actori politici din diferite partide: am avut un guvern liberal, un prefect de la PD, un primar de la FDGR, preşedintele Consiliului Judeţean FDGR, preşedintele ţării, chiar dacă a provenit din PD, s-a dovedit a fi un partener foarte bun pentru Capitala Culturală Europeană Sibiu. În definitiv, colaborarea dintre toţi cei implicaţi a făcut din CCE Sibiu 2007 un succes. Şi nu aş vrea ca acum, după ce toată lumea a acceptat, vrând, nevrând, că a fost un succes, să rupem succesul pe bucăţele, care a fost mai grozav. Toată lumea a făcut bine că a colaborat, din acest motiv am şi reuşit.

AGERPRES: După succesul din 2007 cu CCE, aţi promis în campania din 2008 următorul obiectiv major al Sibiului: intrarea în patrimoniul mondial UNESCO. Vă simţiţi acum descurajat?

Klaus Iohannis: Da, fiindcă în mod curios nu mai depinde deloc de mine. De la Ministerul Culturii, încă de dinainte de noul guvern de acum, ni s-a semnalat clar că acum noi ne-am terminat treaba cu UNESCO, aici, la Sibiu, şi este treaba ministerului şi a ONMI-ului să ducă documentaţia mai departe. Ministerul, în noua configuraţie, nu caută nici un fel de contacte cu Sibiul, probabil va trebui să încerc eu, totuşi, din partea mea. Însă nimeni din cei care au fost implicaţi în demersurile pentru UNESCO nu mi-a putut confirma că se face ceva pe dosarul Sibiului. Şi atunci recunosc că în acest domeniu mă simt puţin descurajat. Este clar că de la început nu a depins doar de mine, dar noi am elaborat documentaţia pentru UNESCO, pentru că Ministerul Culturii nu a făcut-o. Noi am pus întreaga documentaţie la dispoziţia ministerului, lucrurile nu au mers nici bine, nici rău. Datorită modificărilor din interiorul UNESCO, nu s-a dorit neapărat definirea de noi situri medievale în Europa, ci altceva. Dar, indiferent cum s-ar privi, dosarul odată luat din mâinile noastre şi ajuns la Ministerul Culturii încet dar sigur s-a împotmolit.

AGERPRES: Legat de relaţia FDGR cu alte partide. Nu aveţi nici un protocol politic cu nimeni. Cu care dintre partide colaboraţi pentru susţinerea proiectelor comunităţii?

Klaus Iohannis: Am colaborat şi vreau să colaborez în continuare cu oricine doreşte să se implice în rezolvarea problemelor Sibiului. Nu avem, ca şi Forum German, preferinţe politice. Orice partid care poate să vină cu un sprijin şi cu oameni care se implică pentru Sibiu, este binevenit. Nu cred că vrem să devenim aici exclusivişti.

AGERPRES: Relaţia dvs cu PNL-ul este în continuare bună şi la nivel local şi naţional?

Klaus Iohannis: Da. Este bună.

AGERPRES: Dar relaţia dvs. cu PSD-ul cum mai e?

Klaus Iohannis: Este acceptabilă. Nu s-a schimbat nimic de când preşedinte nu mai este Mircea Geoană.

AGERPRES: În Consiliul Local, democrat-liberalii sunt singurii care vă fac opoziţie. Deputaţii de Sibiu, care sunt şi vicepreşedinţi PDL la nivel naţional, vă critică...

Klaus Iohannis: Cred că este o atitudine conjuncturală care, probabil, pe termen lung, se va redefini.

AGERPRES: Cu preşedintele Traian Băsescu aţi mai vorbit?

Klaus Iohannis: Da. Am mai vorbit.

AGERPRES: Aţi discutat chestiuni legate de administraţie?

Klaus Iohannis: Am discutat chestiuni legate de proiecte comune.

AGERPRES: Politic vorbind?

Klaus Iohannis: Şi politic vorbind.

AGERPRES: Să ne aşteptăm la o surpriză?

Klaus Iohannis: Depinde cum definim surprizele. Nu se întâmplă nimic senzaţional. Am avut o discuţie telefonică acum câteva săptămâni.

AGERPRES: Domnule primar, aţi renunţat de tot să mai ajungeţi premier al României?

Klaus Iohannis: Eu nu am renunţat. Rezultatul alegerilor a fost de aşa natură că a ajuns altcineva prim-ministru. Dar, mă rog, probabil aţi fi vrut să ştiţi dacă aş fi fost dispus altă dată să fiu premier. Dacă situaţia ar fi de aşa natură să cred că ar reprezenta o soluţie pentru noi toţi, aş intra în discuţie, da.

AGERPRES: De zece ani, vorbim de dvs din poziţia de primar, lider al FDGR... Când eraţi mic eraţi un mic şef?

Klaus Iohannis: Nu am fost nici şeful clasei, nici şeful pionierilor. Nu am fost un tip de şef. De regulă am fost premiant, am luat diferite premii.

AGERPRES: Ştiu că conduceţi trei maşini străine: o Toyota, un BMW, un Audi. De Dacia Duster ce ziceţi?

Klaus Iohannis: Nu am văzut-o. Dacă mă invită cineva să o văd, o văd.

AGERPRES: Aţi renunţa la o maşină nemţească pentru una românească?

Klaus Iohannis: Depinde de situaţie. Da, este o posibilitate. Înainte să fiu primar am fost şofer şi proprietar de Dacie. Nu fac parte din altă categorie de români.

 

AGERPRES

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

lol

Acum 14 ani

Sasu se schimba dupa cum bate vantu si Vantu Sorin Ovidiu...
Raspunde

cetatean

Acum 14 ani

da, ca sibian chiar ma mandresc cu primarul nostru. multumesc si tineti-o tot asa
Raspunde

pt cetatean

Acum 14 ani

ca sibian fara carnet de conducere si masina asa-i?
Raspunde

pt pt cetatean

Acum 14 ani

prietene, gropi "e" peste tot. sa-ti explic de ce esti tu nemultumit: 1. in SB sunt inmatriculate cele mai multe masini dupa B. 2. orice TIR care are treaba cu Valea Oltului, Alba Iulia, Deva, Cluj, Brasov, Medias, are drum prin SB, de unde si aglomeratia. 3. centrul vechi este oras medieval, citeste mai sus, ceva cu patrimoniu mondial, alea alea, deci nu da bine la ieuropeni sa te dai cu dacia pe balcescu, ca acum 15 ani 4. SB mai nou a fost gandit de tov. Nicu Ceasca la modul: "faceti strazile inguste, sa nu pierdem nici un hectar de teren agricol!!! 5. Conform legilor cretine din RRomania, in aceasta tara blestemata de parlamentari, "reteta" pentru mixtura asfaltica este neschimbata din anii 70, iar mixtura folosita este pentru traficul anilor respectivi, precum si pentru drumurile din Rusia, unde sunt alte conditii climatice. Datorita ultimelor schimbari climatice, noi avem nevoie de asfalt ca pentru Italia, Spania, Franta, daca vrem sa avem vreodata drumuri. Acum, poti sa iti imaginezi si tu, cum arata drumurile in toata tara, stiind aceste 5 chestiuni. O zi buna!
Raspunde

pt2

Acum 14 ani

Sunt sigur ca nu esti sibian. Un sibian adevarat, adica cel platitor de taxe si impozite, cel care traieste in praful si excrementele canilor vagabonzi, in zgomotul autovehiculelor si canilor, cu un primar iohANNUS infractor ,cercetat penal, un strain de neamul romanesc care a indatorat pe sibieni cu 15 bugete locale prin imprumuturile facute, ca sa nu mai vorbesc de dobanzi, cu un primar iohANNUS infractor si care a vandut copii strainilor, a retrocedat mafiei germane tot ce avea urbea mai de valoare, avandut pe nimic mafiei germane si celei romanesti imobilele oraslui - 2162 constructii si 59040 ha terenurui - un infractor care a cheltuit bugetul local - 100 milioane/an, fara rezultate raportate la sumele cheltuite, cu un antiroman care cu sprijinul consilierilor locali PSD, PNL nu a platit lucrarile efectuate -6,5 miliane lei si toti creditorii tac ............cu un iohANNUs erou al Romaniei,care cauta cu lumanarea sa scape de condamnare la adapost guvernamental, nu pot fi mandru. Doua fantani arteziene in 10 ani ! Felicitari !!.
Raspunde

Eu sibianul

Acum 14 ani

decat sa visezi la cai verzi pe pereti, mai bine ti-ai vedea de treaba ta de primar ca har domnului mai ai o carca de chestii de rezolvat. Nu ti-a ajuns cat te-ai facut de rasul lumii cu circoteca aia de anul trecut? Bine-ti sedea langa prostanac si hahalera aia de Crin. Vezi de gropi, de asfaltari, de Orasul de jos, de trotuare si de alte cele, ca de aia te-am votat primar, nu ca sa-i duci trena lu Antonescu si sa te guduri pe langa mitici.
Raspunde

max

Acum 14 ani

JOHANNIS=UN INDIVID FARA SCRUPULE SI FARA CARACTER!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus