Miercuri,
29.09.2021
Ploi Moderate
Acum
11°C

Adapost nou pentru comunitarii sibieni

Adăpostul de câini din Dealul Guşteriţei a fost inaugurat oficial vineri, în condiţii de criză. Decizia Guvernului de a bloca posturile din administraţie face foarte greu de administrat acest adăpost, din lipsa personalului

Adăpostul de câini este una dintre cele mai importante investiţii ale administraţiei locale din ultimii doi ani. Început în anul 2008, adăpostul s-a bucurat de o finanţare de aproape 1 milion de lei. Licitaţia a fost câştigată de firma Floda Grup, care a încheiat lucrările într-un an de zile.

În Dealul Guşteriţei există acum ţarcuri pentru aproape 200 de câini. Cele 48 de padocuri vor găzdui fiecare între 4 şi 6 câini, în funcţie de talia lor. La momentul inaugurării în adăpost erau deja peste 50 de câini adunaţi de Serviciul de Gestionare a Câinilor fără stăpân. În clădire au fost amenajate o sală medicală pentru chirurgie şi eutanasieri, o încăpere în care se păstrează hrana câinilor, o cameră frigorifică precum şi vestiare cu duşuri pentru angajaţi. Pe lângă partea de clădiri, a fost necesară viabilizarea zonei în care au fost construite clădirile ce alcătuiesc adăpostul. Astfel, au fost efectuate lucrări de introducere a reţelelor de utilităţi, a fost amenajat iluminatul public, dar şi drumul de acces către adăpost ca drum forestier (balastat). Adăpostul este deservit de o centrală termică proprie şi a fost creat un puţ de apă. Foarte important este faptul că adăpostul este dotat cu o microstaţie de epurare a apelor reziduale. „Noi am terminat acest adăpost în mare din iarnă însă au fost câteva probleme neprevăzute, bunăoară sursa de apă. Era prea putinţă apă şi de calitate proastă, iar din această cauză a trebuit refăcută fântâna. Am avut probleme şi cu ocuparea personalului pentru că în România nu se pot angaja oameni în administraţia publică”, spunea primarul Iohannis la inaugurare.

Adăpostul va fi deservit de 1 medic veterinar, 1 tehnician veterinar şi 6 îngrijitori. Odată cu deblocarea angajărilor în administraţia publică, municipalitatea va mai face angajări în funcţie de necesităţi. Adunarea câinilor comunitari din teren se va face în baza unui grafic săptămânal realizat de Serviciul specializat dar şi în baza sesizărilor primite de la cetăţeni. Prinderea câinilor se va realiza cu mijloace netraumatizante, cu ajutorul unor crose speciale sau prin anesteziere, în cazul câinilor agresivi. Câinii astfel prinşi vor fi transportaţi la adăpost unde va fi efectuată vaccinarea antirabică, sterilizarea, deparazitarea şi crotalierea. Câinii vor rămâne în adăpost pentru o perioadă de maxim 7 zile, urmând să fie repuşi în teritoriul de unde au fost prinşi. Câinii care au fost prinşi în centrul istoric, în zona şcolilor, grădiniţelor şi parcurilor nu vor fi repuşi în aceste locaţii.

Practic, Serviciul înfiinţat de administraţia locală preia şi continuă campania masivă de sterilizare începută de municipalitate împreună cu mai multe asociaţii de protecţia animalelor. „Pe plan local am colaborat foarte bine cu Fundaţia Animal Life şi Sfântul Francisc dar am primit un sprijin important din partea Asociaţiei Pferd und Hund  e.V - Das Kleine Tierheim şi Fundaţiei Vier Pfoten. Cele două organizaţii au condus campanii de sterilizare şi campanii de adopţie”, a precizat primarul Klaus Iohannis. În total, până în acest moment, în cadrul campaniilor de sterilizare s-au castrat peste 1500 de câini dintr-un total estimat neoficial de 5000.

Deasemenea, numărul câinilor adoptaţi de sibieni în ultimii ani a crescut considerabil. Animal Life şi Pferd und Hund s-au concentrat pe găsirea de stăpâni câinilor vagabonzi din oraş. Fundaţia germană a dus deja în străinătate mai multe loturi de câini în timp ce Animal Life organizează în fiecare lună câte o campanie de adopţii în zona centrală a oraşului. Adăpostul de câini din Dealul Guşteriţei va avea şi un site unde vor fi publicate anunţuri cu privire la campaniile desfăşurate de acest serviciu. Sibienii pot vedea pe site-ul www.cainifarastapani.sibiu.ro care sunt căţeii oferiţi spre adopţie.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

J

Acum 11 ani

Da-ti-ne un nr de telefon prin care putem sa sunam la hingheri sa vina sa ne ia cainii de pe la blocuri.
Raspunde

ham ham

Acum 11 ani

si cativa oameni n-ar strica sa-i ridice:D
Raspunde

IP

Acum 11 ani

La iarna o sa fie probleme, suma cheltuita este de cini ori mai mare decat ce s-a cheltuit in Bucuresti, sectorul 1 unde se asigura in total 500 locuri si dispun de o incapere cu usa si geam si spatiu padoc pentru doi caini. Probabil ca in cazul nostru s-a cheltuit foarte mult cu amenajarea drumului. Locatia cea mai buna era langa Gradina Zoologica, de unde se puteau adopta mai usor si vizita de persoane cu copii. Din Dealul Daii au ajuns in Dealul Gusteritei, s-a schimbat un lagar vechi cu unul mai modern.
Raspunde

IP

Acum 11 ani

Am vizitat adapostul si am vazut ca hrana nu era consumata. Pacat ca nu se mai utilizeaza produsul romanesc Estrucan, acela era consumat cu placere de catre caini fata de cel italian care probabil ca este foarte vechi. Peste refuzurile de hrana (italiene) se poate o mana de bobite romanesti si cainii o sa le aleaga pe acestea din urma. Domnule Director va rog sa reveniti la vechea reteta. Va asigur ca nu lucrez la firma care va furniza acel produs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus