Luni,
30.01.2023
Innorat
Acum
-1°C

Suprizele Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2010

Andrei Codrescu, Ioan T Morar, Dan Perjovschi, Jonathan Mills, Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu sunt câteva din numele de referinţă care vor contura ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia 2010.

 

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai – 6 iunie 2010 şi va avea tema „Întrebări” / “Questions”. FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 35 000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Teatru de calitate

Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte spectacole ale unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie. Odin Teatret (Danemarca) prezintă la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, două spectacole ce poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: „Închisoarea de oase” şi „Odă progresului”. Schauspielhaus Zürich (Elveţia) împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l. prezintă cel mai nou spectacol al unuia dintre monştrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook. „Întrebări" este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsescă acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: „Însemnările unui nebun”, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi.  În premieră absolută, Transversal Theater Company (Statele Unite / Olanda) vine cu o provocare la adresa codurilor cavalereşti ale regelui Arthur şi ale Cavalerilor Mesei Rotunde în spectacolul „Cavalerul Verde”.

Regizori celebri

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (România) prezintă adaptarea scenică a capodoperei cinematografice „Strigăte şi şoapte” de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban, iar Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate. Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic „Oedip rege” de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han. Un alt eveniment special îl reprezintă prezenţa la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupă a cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2 000 de ani şi mânuiesc marionete cu până la 36 de sfori.

Secţiune de patrimoniu în premieră

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va cuprinde, pentru prima dată în istoria unui festival din România, o secţiune de patrimoniu în care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, de la megaproducţiile „Metamorfoze” după Ovidiu şi „Faust” după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, „Electra” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, şi „Un tramvai numit Popescu”, regia Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte, cum ar fi „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” după Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, „Turandot” după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, „Berlin Alexanderplatz” după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, sau „Ghidul copilariei retrocedate”, regia Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului.

Spectacole dans

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an o poziţie importantă în programul Festivalului de la Sibiu.  Charleroi Danses din Belgia explorează spaţiul interior al omului prin dans contemporan în spectacolul „Flori”. Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar în 2010 publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru, dans şi operă „Cocoşul” de la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, dar şi de spectacolele de dans contemporan „Aproape de soare” şi „Amintiri” prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. Foarte apreciata companie britanică Motionhouse prezintă la Sibiu „Stropi”, o producţie care îmbină teatrul-dans de mare angajament fizic şi imagistica fascinantă cu film şi grafică pentru a crea un spectacol vizual unic.

Atracţia publicului - spectacolele de teatru

Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al oraşului. Cie Transe Express (Franţa), specializată în „arta celestă” şi „teatrul de intervenţie” pare a nu avea limite în privinţa modalităţilor de expresie folosite şi invită publicul să ia parte la trei spectacole excepţionale: „Tobele de foc”, „Pietonul aerului” şi „Dansul nopţii”. Marionete uriaşe vor invada burgul în spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice şi focul vor crea seri de neuitat în spectacolele francezilor de la Salamandre. În premieră, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmărite spectacolele de stradă ale unei companii din România: Xtreme îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia.  Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Concertele festivalului

Pentru iubitorii de muzică, în cadrul Festivalului de la Sibiu, vor concerta pe scena din Piaţa Mare unii dintre cei mai iubiţi muzicieni români şi moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5  şi Vama.

Dan Perjovschi desenează pereţii teatrului

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciati artisti vizuali români pe plan international, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul Internaţional de Teatru va găzdui o expoziţie – eveniment a marelui artist sibian, în cadrul ediţiei din acest an.

Spectacole lectură de la Ioan T. Morar

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu. De asemenea, cea de-a XIII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura în perioada 3 – 6 iunie. Constantin Chiriac a dezvăluit astăzi că Ioan T. Morar, cunoscutul "caţavenc" ar putea coordona de acum înainte secţiunea de spectacole lectură din cadrul FITS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Arhivar

Acum 12 ani

sa fim seriosi! nu e de ajuns cat tetru face Dinescu pe micul ecran
Raspunde

SirEmiL

Acum 12 ani

abia astept festivalul :x e super tare..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus