Vineri,
03.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Facturile de curent au trimis Special SA in insolventa

Special SA, parte a fostei Întreprinderi de prelucrare a lemnului Sibiu, a intrat în insolvenţă. Firma nu a mai putut face faţă căderii pieţei imobiliare, care a dus la o reducere drastică a pieţei de mobilă. După încercări de supravieţuire susţinute, în ultimii doi ani, firma a fost "răpusă" de facturile la curent şi va intra în reorganizare judiciară. Agenţia Sibiu a Electrica Transilvania Sud a cerut în instanţă declanşarea procedurii insolvenţei împotriva Special SA pentru neachitarea a 18 facturi de curent. Valoarea totală a datoriei, care include penalităţile şi taxa de deconectare: circa 116.000 lei (circa 28.000 de euro). Tribunalul Sibiu a decis în 22 aprilie declanşarea procedurii insolvenţei , după ce chiar compania, Special SA, şi-a manifestat intenţia de reorganizare judiciară. Astfel, producătorul de mobilă va suferi o restrângere a activităţii, iar bunuri ale companiei urmează să fie scoase la vânzare pentru acoperirea datoriilor.

37 de angajaţi

Intrarea în insolvenţă nu vine ca o surpriză pentru Special SA. Firma a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproape un milion de lei, la o cifră de afaceri cu puţin mai mare. Prin comparaţie, cu un an ai devreme, în 2008, firma avea afaceri de trei ori mai mari şi o pierdere de 270.000 lei. Special SA este şi un nume des întâlnit în topul datornicilor la stat, întocmit de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu. Potrivit datelor de la finele anului trecut, producătorul de mobilă avea o sumă restantă de plătit către stat de circa 3 milioane lei, de trei ori mai mare decât cifra de afaceri realizată pe parcursul lui 2009. Datoria plasa compania pe locul trei în top.
Scăderea dramatică a activităţii în ultimii ani s-a reflectat şi în numărul angajaţilor. În 2008, firma a avut o medie de 124 de angajaţi, însă a terminat luna decembrie 2009 cu un efectiv de doar 37 de angajaţi, având o medie pentru tot anul de 58.  
În raportul financiar pe 2009, conducerea companiei acuză concurenţa acerbă de pe piaţă, care ar fi dus la scăderea afacerilor firmei. "Vânzările pe piaţa internă au avut un curs descendent în ultimii trei ani şi nu se întrevăd modificări semnificative în perioada următoare. Producţia de mobilier în România este supradimensionată, prin urmare şi concurenţa este foarte mare. Există în piaţă un volum foarte mare de produse importate. Oferta depăşeşte cererea şi suntem în continuă căutare de noi beneficiari", scrie în raport. De atltel, firma se plânge de supradimensionarea pieţei şi de concurenţă încă din 2003, an în care a pierdut un client important, IKEA.
În 2002, cu un an înainte de pierderea comenzilor către suedezi, firma avea afaceri de 9,3 milioane lei. Pentru IKEA, actuala companie Special SA şi precursoarea, osta întreprindere de stat pentru prelucrarea mobilei, au produs elemente de mobilier timp de 28 de ani.
Special SA are un capital social de circa 3,1 milioane lei, ce corespunde la 3,5 milioane de acţiuni. În 2009, firma şi-a majorat capitalul prin includerea valorii terenurilor. Principalul acţionar este asociaţia Special, cu o deţinere de 57,9 la sută din acţiuni. utoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deţine 3,38 la sută din acţiuni.
Fabrica Special SA se află pe strada Nicovalei nr. 4-6.


Special SA îngroaşă rândurile companiilor cu un oarecare renume din Sibiu care nu au făcut faţă presiunii pieţei din ultimii ani şi au intrat în reorganizare judiciară ori au diminuat drastic activitatea. În zodia insolvenţei au intrat, în ultimele luni,, printre altele, Mondex, producătorul de ciorapi, Trident Trans Tex, dar Hidrosib sau Mecanica Mârşa.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus