Marţi,
26.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

Mesajul prefectului: 9 mai este, in primul rand, Ziua Victoriei asupra nazismului german

Prefectul Constantin Trihenea a trimis un mesaj prin care vrea să arate importanţa zilei de 9 mai, Ziua Europei.

„Pentru ţările europene, 9 mai este, în primul rând, Ziua Victoriei asupra nazismului german, în urma celui de-al doilea război mondial. A doua semnificaţie cu valoare europeană, născută din cenuşa războiului, este apariţia conceptului Uniunii Europene. Evoluţia acestui concept a trecut prin mai multe etape, ajungând, astăzi, să dea o dimensiune păcii continentale, cel puţin prin respectul interetnic şi sprijinul economic comunitar, lăsate moştenire de părinţii fondatori ai Uniunii.

Pentru România, 9 mai reprezintă începutul istoriei moderne  a statului român. La 9 mai 1877, Principatele Ţara Românească şi Moldova, unite în 1859, şi-au proclamat independenţa de sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Atunci s-au pus bazele viitorului stat român, act desăvârşit prin Marea Unire de la 1918. Astăzi, ca ţară membră a Uniunii Europene, România cinsteşte 9 mai ca pe o zi de cotitură în istoria Europei şi a întregii lumi. La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, sprijinit de diplomatul Jean Monnet şi cancelarul german Konrad Adenauer, a dat citire Proclamaţiei ce avea să devină actul fondator al unei Uniuni, prin care sprijinul comunitar în dezvoltarea economică, socială şi culturală aveau să devină principii de convieţuire pentru primele ţări membre şi pentru toate cele care, ulterior, până la 1 ianuarie 2007, au acceptat aderarea la această formă de solidarizare. Aşa cum a rămas scris, Proclamaţia Schuman îşi propunea „abandonarea schemei tradiţionale a cooperării economice între state şi înlocuirea sa cu o formula nouă, numită integrare, în care statele îşi transferă competenţe proprii, în domenii bine delimitate, către o nouă entitate supranaţională, creată prin voinţa lor suverană”.

Fie ca această zi să rămână în istoria continentului, o zi în care europenii vor trăi, generaţii după generaţii, sentimentul deplin al vieţii în libertate, înţelegere între naţiuni şi respect reciproc”, a transmis prefectul de Sibiu.

Comentarii

3 comentarii

a

Acum 11 ani

la ce bun pentru Romania "Ziua Victoriei asupra nazismului german"? pierderea "definitiva" a Basarabiei si aducerea comunismului? bei fra!...
Raspunde

pt. a

Acum 11 ani

cu nazistii tai pierdusem, pe langa Basarabia, si jumatate din Transilvania, dar voi sunteti obisnuiti sa pupati dosuri nemtesti!
Raspunde

michael

Acum 11 ani

cred ca nimeni in europa de vest nu mai fac tamtam pe chestia asta numai voi comunistilor v-ati gasit sa sariti de fund in sus parca dupa rev. nici n-am mai auzit de asta pana anul asta ...voi si riusii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus