Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Oamenii macabrii vin la Sibiu!

În perioada 20-23 mai 2010, Sibiul va deveni „capitala europeană a artei macabre”, dat fiind că va găzdui Congresul internaţional al Dansurilor macabre şi al artei macabre în general, organizat de Asociaţia culturală franceză „Danses macabres d’Europe” şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu o suită de instituţii culturale prestigioase: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Muzeul Naţional Brukenthal, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vrancea (reprezentat de ansamblul folcloric „Chipăruşul”).

Iniţiat în anii ‘80 de către Asociaţia „Danses macabres d’Europe”, coordonată de Bertrand Utzinger, Congresul Dansurilor macabre are loc o dată la 2 ani într-una dintre ţările membre ale respectivei comunităţi culturale. După câteva congrese petrecute în Franţa, Italia, Belgia, Austria şi Elveţia, pentru ediţia din anul acesta (a XIV-a) s-a ales ca spaţiu de desfăşurare România.

Evenimentul va avea loc în Casa Artelor din Sibiu (Piaţa Mică, nr. 21). El va reuni cercetători, muzeografi, istorici, antropologi şi specialişti în artele vizuale din mai multe ţări europene: Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Belgia şi România. Demersurile lor vor fi repartizate în cinci secţiuni tematice, de-a lungul celor 3 zile de conferinţe: Dansuri macabre de ieri şi de astăzi; Imaginile morţii în durata lungă; Sacru şi macabru. Exemple româneşti şi occidentale; Spaţiile morţii şi Tehnici moderne de înregistrare a dispariţiei.

Cu ocazia Congresului va fi vernisată joi, 20 mai, orele 18, expoziţia „Gert Fabritius. Lumea Apocalipsei”, iniţiată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA, în colaborare cu Muzeul Transilvănean din Gundelsheim am Neckar şi cu Muzeul  Kleihues-Bau din Kornwestheim / Baden-Württemberg.

De asemenea, în aceeaşi perioadă îşi deschide porţile către publicul spectator expoziţia “Gothic Revival Experience vs. Enlightenment Pattern”, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal, pentru a oferi o temă complementară congresului.

Duminică, 23 mai 2010, participanţilor li se va oferi de către organizatori o excursie în împrejurimile Sibiului, pentru a putea descoperi frumuseţea frescelor româneşti de secol XVIII, la câteva ctitorii religioase din Răşinari, Sibiel şi Tălmăcel. Scenele cu tentă escatologică (Judecata de Apoi, Apocalipsa, Roata Vieţii, Moartea cu coasa, Pilda smochinului neroditor, Sfântul Hristofor, apărătorul de moartea rea etc) vor fi completate de imaginile desprinse din icoanele pe sticlă din Muzeul „Preot Zosim Oancea” de la Sibiel.

 Subiect vast şi incitant – moartea, cu întreaga ei pletoră de semnificaţii, – nu încetează să-şi atragă noi „slujitori”. Îmbarcaţi pe galera ei, pentru a relua sintagma lui Michel Vovelle, cercetătorii se străduiesc să-i aproximeze contururile, să înţeleagă atitudinile, comportamentele şi sensibilităţile pe care le pune în mişcare, lăsând urme sugestive la nivel textual şi iconografic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

mary

Acum 13 ani

Exact asta-i lipsea chelului, tichie de margaritar!
Raspunde

Marin

Acum 13 ani

De ce zici asa mey sofisticato ? Asa cum tie iti place scula chelioasa acoperita cu tichie, afla ca exista pe lume fete care apreciaza chelia naturala a sculei , fara tichie.
Raspunde

Georg

Acum 13 ani

Daca substantivul in pozitie initiala este articulat cu articol hotarat, in cazul de fata plural un i=terminatia pluralului, al doilea i=articol hotarat, atunci adjectivul substantivului NU mai capata si el articol hotarat..simplu, sa priceapa toti, nu Oamenii macabrii, ci Oamenii macabri..simplu..daca este invers, articolul il capata tot primul cuvant deci: Macabrii oameni... Sper ca nu e greu sa VA cunoasteti limba cu care v-ati nascut...Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar IN GENERAL e tot mai rau in ultima vreme... Georg
Raspunde

Sigismund Tapinarul

Acum 13 ani

Mai Georg, daca punea y cu doua punctulete sus, era mai bine? :)
Raspunde

Dani

Acum 13 ani

Sa va traiasca dezacordurile pe care vad ca le cultivati de parca sunteti sera, dar ce sa-i faci: nu-i poti cere prostului sa faca pe desteptu! Mai ales cind ai de-a face cu un prostovan de calibru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus