Bun găsit din nou. Dacă vă aduceţi aminte, în ediţia trecută am discutat despre reforma locuinţelor. Cât de important este ca locuinţa dumneavoastră să fie protejată în orice situaţie, depinde numai de dumneavoastră în ce măsură vă apreciaţi munca şi bunurile realizate. Indiferent de obligaţiile legale, nimeni nu vă poate impune să încheiaţi o asigurare prin care să aveţi de exemplu, protecţie în caz de incendiu, explozii, spargeri, inundaţii de la vecini sau multe astfel de situaţii, foarte frecvente de altfel. Dar, câţi dintre dumneavoastră nu renunţă oare cu foarte multă uşurinţă la o astfel de necesitate?
Haideţi să trecem de astă dată la un alt subiect. Nu doresc să fiu interpretat că abordez o problemă nouă, cea a pensiilor, pentru că este de actualitate şi toată lumea vorbeşte despre acest lucru, ci pentru că, într-adevăr este de o importanţă cu mult mai mare decât o apreciază marea majoritate a populaţiei. Dacă în aceste vremuri toată lumea discută despre reducerile acestora şi efectele lor asupra fiecăruia, cine sau câţi ar putea să se laude, că aceste lucruri nu-i interesează, pentru simplul motiv că ei au o pensie privată, pe care ani la rând şi-au asigurat-o ei înşişi. Legat de acest lucru am trăit să văd politicieni care promovau la posturi TV importante şi la ore de audienţă maximă, ideea că reforma pensiilor care s-a făcut este de importanţă zero, adică lor le convine situaţia în care este populaţia în momentul de faţă, ei cu pensii ... fără limită în sus, iar noi ceilalţi ... tot fără limită, dar în jos.
Oameni buni, treziţi-vă! Nu aşteptaţi de la nimeni să vă hotărască soarta. Nu trebuie să vă mai spună nimeni ce aveţi de făcut. Gândiţi-vă singuri la viitorul vostru. Nu aşteptaţi să vă dea „tătucu`” stat nimic, nici chiar această pensie.
Un om înţelept nu ar putea accepta să trăiască din singura sursă „pensia de stat”. Gândiţi-vă că aceasta este singura care este la îndemâna politicienilor şi a guvernelor. Tot ce vă economisiţi şi vă planificaţi singuri, vă aparţine în întregime şi în orice situaţie. Problema pentru cei mai mulţi dintre noi, este aceea că nu au suficiente informaţii şi cunoştinţe legate de posibilităţile ce le stau la îndemână, în ceea ce priveşte pensia lor privată în viitor. Să vă dăm un simplu exemplu.
Aţi auzit de Pilonul III de pensie?
Ei bine Pilonul III de pensie, este un sistem de pensie privată facultativă, care urmăreşte prijinirea viitorilor pensionari (adică...noi marea majoritate), în sensul ca aceştia să beneficieze pe lângă pensia obligatorie, adică Pilon I şi Pilon II şi de o pensie facultativă privată, pe care fiecare poate să o realizeze pe parcursul vieţii, în orice moment şi la nivelul pe care şi-l doreşte.
Practic, în momentul pensionării, vom primi pensia de la stat pentru care am contribuit obligatoriu prin reţinere din salar, plus pensia facultativă pe care ne-am realizat-o singuri sau în cazul ideal cu ajutorul angajatorului.
Toţi cei interogaţi au afirmat că au auzit despre aceste pensii facultative, dar nu au informaţii. Mai bine spus, nu ştiu nimic despre ele.
Hai să precizăm câteva condiţii şi criterii pentru aceste pensii. Baza legală a acestui sistem de pensie este Legea nr. 204/2006, conform căreia fiecare angajat poate să îşi constituie un fond de pensii facultative la una din societăţile de asigurări abilitate să administreze fonduri de pensii. Cum funcţionează de fapt acest sistem? Angajatul îşi alege societatea care să-i constituie şi să-i administreze acest cont. Îşi stabileşte suma pe care vrea să şi-o economisească lunar (nu mai mult de 15% din venitul brut). Îşi completează un act de aderare, stabileşte cu angajatorul dacă participă şi acesta la fondul de pensie respectiv, după care prin reţinere din salar, angajatorul va vira în fiecare lună, suma stabilită către asigurător. Deci, totul este foarte simplu.
Ceea ce nu se cunoaşte însă nici de către angajaţi şi nici de către angajatori, sunt avantajele acestui sistem. Adică, atât angajatorul cât şi angajatul au dreptul la deductibilitate pentru aceste sume, până la valoarea de 400 Euro anual. Oricând la cererea persoanei în cauză sau a angajatorului (dacă participă şi acesta), plata acestor contribuţii lunare poate fi suspendată temporar sau întreruptă. Oricând aceste plăţi pot fi reluate. Fondul acumulat plus creşterile realizate aparţin în întregime persoanei care îl constituie, indiferent dacă aceasta îl va folosi sau nu ca pensie. Ce înseamnă asta? Fondul poate fi folosit ca pensie, cu condiţia să fie achitate cel puţin 90 de contribuţii lunare, nu neaparat consecutive, iar vârsta celui care solicită pensie să fie de cel puţin 60 de ani. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, fondul respectiv şi creşterile aferente pot fi solicitate ca o plată unică şi lichidarea acestui cont sau păstrarea acestuia de către asigurător, în condiţiile de creştere a sumelor, până când sunt îndeplinite condiţiile, respectiv de vârstă sau număr de contribuţii. Chiar şi în cazul că sunt îndeplinite aceste condiţii, poate fi solicitată restituirea acestuia ca plată unică. Foarte important, în cazul în care persoana cere a constituit acest fond nu mai există (cazuri de deces), fondul respectiv, este un cont pe care îl moştenesc urmaşii de drept.
Ei ce părere aveţi acum, nu sunteţi interesaţi de o astfel de pensie? Noi vă recomandăm aceste sisteme de pensii facultative, inaintea oricăror alte variante. Şi dacă vă putem ajuta cu sfat bun sau informaţii legate de acest subiect, o facem cu plăcere, important este să ne contactaţi.
Aveţi la dispoziţie e-mail: [email protected] sau telefon şi sms la num. 0725 / 444 555.
Până data viitoare când vom reveni cu subiecte interesante...toate cele bune!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 408
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
HellTown
Acum 1 oră
Ionica vecinu
Acum 1 oră
Casian