Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Angus – prea aproape sa il poti atinge

Lucrurile pe care ți le dorești cel mai mult sunt cele de care nu te poți atinge. Și totuși, când ai șansa, când ai ocazia să fii prea aproape ca să le poți atinge, ce faci? Orice.

Concertul AC DC de la București a fost un eveniment ce are loc o dată în viață. Probabil de aia părinții și-au adus cu ei copiii iar sexagenarii au oprit pentru moment lacrimile după pensiile micșorate și au ieșit în stradă. Nu pentru revendicări ci pentru un concert care unora le-a schimbat viața.

60 de mii de oameni reprezintă un club select. Mulți pentru un concert, puțini raportat la populația țării. 0,25% dintre români l-au văzut pe viu pe Angus iar asta înseamnă mai mult decât o laudă. E un vis devenit realitate.

La ora 15 marea de tricouri negre ce pornea dinspre Unirii spre Casa Poporului s-a oprit ca valul în aglomerația de stabilopozi. Sute de jandarmi și body-guarzi de la temutul BGS stăteau ca stânca în fața mulțimii. Coadă la toate cele trei rânduri de garduri până la intrarea în imensa piață. Și mai erau 6 ore până la primele acorduri de chitară. Părinți cu puștani pe umeri, tineri veniți din toate colțurile țării și lumii, bătrâni cu tâmplele albe, domnișoare pe tocuri și rockeri cu bocanci cu ținte, românii au trimis reprezentanți din toate păturile sociale și de toate vârstele la întâlnirea țării cu rockerii de la AC DC. Cei mai avuți se îndreaptă spre gradene. Din mulțime se aruncă deja miștouri. „Cine vine la concert AC DC să stea jos?„. Nici coarnele diavolești primite gratuit de locatarii gradenelor nu impresionează mulțimea de la „de-an picioarelea„. Cu cât prinzi loc mai aproape de scenă cu atât ești mai fericit. Probabil de aia pe la ora 5 mai bine de jumătate din spectatori erau deja în piață. Cartoane pline de bere treceau din mână în mână. Nu e de ici de colo să stai șase ore în picioare și să te uiți la cer, trebuia să își omoare timpul cu ceva. Grupuri, grupulețe, se întind pe caldarâm în jurul unor beri și încep să își imagineze. Oare cum o să fie? Oare cât de tare se va auzi? Oare cântă Thunder? Cum să nu cânte? Sper să încheie cu For those about to rock... Vise în fața unui vis.

Încep să cânte Down. Prea puțini au auzit de ei. Din gură în gură se lansează informația că solistul e fostul vocal de la Pantera. E, de Pantera au auzit mai toți. Dar pe la mijlocul pieței unde e cea mai mare înghesuială nu se aude mai nimic. Dacă vorbești mai tare nici n-auzi fuck-urile de pe scenă. Și apare teama, „dacă și la AC DC se va auzi la fel de slab?„ „N-are cum, nu vin ăia să cânte pe 10 mii de wați„. La Iris mai că te-ai ridica de jos pentru un „Vrei să dormi, și doooormi...„ dar senzația e aceeași, că dacă te apuci să cânți nu mai aud cei de lângă tine nimic. Și te mulțumești să bați încet din picior. „Bună seara prieteeeeeeni„. Iris cântă puțin, probabil simt și ei freamătul și nerăbdarea mulțimii. Deja spațiile devin din ce în ce mai mici. Toată lumea s-a ridicat în picioare și s-a înfipt bine în bocanci ca să își păstreze locul. Cât mai aproape, cât mai aproape de scenă. Imensa scenă a rockerilor australieni are un podium lung de vreo 20-30 de metri. Știm că acolo îi vom vedea de-aproape și nimeni nu vrea să cedeze un centimetru, nici măcar ca să cedeze locul unei domnișoare mai scunde. Tot cu ochii pe ceas nici nu îți dai seama că s-a încheiat.

Și începe. Prima dată, filmulețul de animație care deschide fiecare concert al trupei. Când, la un semn, deschi-sa ecranul iar din spatele ecranului a apărut locomotiva de 3.5 tone. Și primul sunet ieșit din chitara lui Angus. Rock`n`Roll Train. Vuietul publicului pleacă dinspre scenă și se oprește pe scările Casei Poporului. Mă uit în spate la gradene. Cine să mai stea jos când la câțiva zeci de metri în fața lor erau acești titani ai rock`n`roll-ului. Una caldă, una rece. Spectacolul e pregătit până în cel mai mic detaliu. Piesele mai puțin cunoscute sunt alternate cu hiturile pe care le știa și puștanul de 10 ani din fața mea. Primul cu adevărat exploziv, Thunderstruck. Extaz total. Angus aruncă de pe el toate piesele costumației de elev care l-a făcut celebru. Rămâne pentru câteva secunde în chiloții AC DC pe ritmuri de She`s got the Jack. Apoi Whole lotta Rosie. Din tren apare o imensă Rosie gonflabilă care dă din picioare pe ritmurile muzicii. Câteva minute mai târziu, Brian face o cursă de 30 de metri și se aruncă pe sfoara clopotului. Dăngănitul dă drumul piesei Hell`s Bells. Ca apogeul să vină tot de la Angus Young, că nu degeaba îl cheamă aşa. Îi știm pe toți, îi iubim pe toți, dar Angus e de pe altă planetă. Cântă cu dreapta, apoi cu stânga, apoi ridică chitara deasupra capului. Se lasă în genunchi, se trântește pe spate în cel mai lung și mai pasional solo de chitară pe care l-am ascultat vreodată. Și în aer, în mijlocul mulțimii, Angus e înconjurat de miliarde de bucățele de hârtie care albesc cerul. Dacă n-ar avea coarne ai zice că s-a deschis cerul. Ăștia sunt ei, îngeri și demoni, în agonie și extaz. Tunurile pun capăt magnificului concert. For those about to rock, we salute you. O bezea și au dispărut în spatele scenei. Fără bis, fără alte promisiuni. Despărțirea e cruntă. Înghesuit între cei 60 de mii de oameni, înaintând cu pași de pitic, plângi cu un ochi și râzi cu celălalt. Ești în al nouălea cer știind că l-ai văzut pe Angus de la doi-trei metri dar conștient că a fost prima și ultima dată când ai avut ocazia asta. Poate într-o altă viață...

 

Foto: Metalhead.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

mai bine

Acum 13 ani

mai tarziu, decat niciodata. M-am speriat ca n-o sa scrii nimic despre evenimentul anului (sau anilor?). M-am bucurat sa-mi amintesc, nu c-as avea cum sa uit, tot ce s-a intamplat acolo. Mersi fain
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus