Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cine adera mai repede la Uniunea Europeana: Moldova sau moldovenii?

Republica Moldova este astăzi cel mai friendly partener al UE din spaţiul ex-sovietic, neintegrat încă normelor şi legilor acesteia. Pentru câteva zile am fost în capitala Moldovei, Chişinău. Nu mai fusesem de trei ani. Atunci am fost atât plăcut impresionat, dar mai ales dezamăgit de halul în care au adus comuniştii, atunci la guvernare, această ţară. Astăzi, după aceşti trei ani Moldova se prezintă altfel.

Din punct de vedere politic avem de a face cu o guvernare de dreapta, conservator – liberală, deschisă României şi mai ales Uniunii Europene. Această nouă guvernare a declarat încă de la începutul ei (nu degeaba se numeşte Alianţa pentru Integrare Europeană) intenţia de a adera şi a deveni parte a Uniunii Europene. Din punct de vedere economic, Moldova este încă cea mai săracă ţară europeană. Vestea bună pentru ei este că mai jos, de unde sunt acum, nu au unde a mai ajunge, drumul lor fiind în mod evident în sus. Nu au drumuri (au un singur drum expres între vama românească Albiţa şi Chişinău), au o economie majoritar neagră, unde facturile şi bonurile sunt aproape inexistente, unde traficul este încă mare, iar maşinile foarte scumpe le vezi la tot pasul. Sistemul de învăţământ se zbate încă între litera rusească şi ideile Bolognei. Nu putem vorbi de viaţă culturală, muzeele şi cercetarea fiind la pământ, teatrul, muzica şi arta fiind învechite. Noii artişti iau calea fie a Moscovei, fie a Bucureştiului sau a altor capitale europene.

O altă mare problemă este cea demografică. Oficial sunt 4,5 milioane de moldoveni în Republică, ei susţin că efectiv sunt 3,7 milioane, dar mai mult ca sigur ca nu sunt mai mult de 3 milioane în întreaga ţară. Au un foarte mare oraş şi restul ţării se scaldă în lumea orăşelelor şi sătucelor. Deşi această realitate este simţită la tot pasul, încă nu s-au făcut reformele necesare. Deşi în Chişinău probabil că locuieşte jumătate din Moldova, bugetul acestui oraş nu este nici măcar o treime din cel al ţării, având astfel mari probleme în realizarea infrastructurii necesare pentru o viaţă normală şi coerentă. Moldova este între Rusia şi România, între CSI şi UE. Această situaţie poate fi un avantaj, dar în acelaşi timp poate fi un dezavantaj. Avantajul este acela al plăcii excelentă de legătură economică dintre spaţiul ex sovietic şi cel european. Moldova fiind aşa cum am mai scris un partener deschis al UE şi în acelaşi timp membră a CSI, poate fi un liant economic avantajos între cele două entităţi. Mărfurile și în general economia europeană poate ajunge mai ușor spre Rusia, Ucraina, Uzbekistan, etc...

La fel dinspre partea cealaltă, mai buna comunicare cu Moldova poate ajuta economia ex sovietică să răzbată spre UE. Moldova poate lua exemplul Ciprului sau al altor țări relaxate din punct de vedere fiscal. Pentru Moldova este capital să pornească negocierile cu NATO și UE, pentru că odată aceste negocieri ințiate, capitalul investițional poate deveni mai mare și astfel poate ajuta economia lor să se miște. Astăzi economia moldovenească este departe de restul Europei. Doar dacă intri în republică, drumul până la Chișinău devine o relaxantă plimbare, traficul, tir-urile sau mașinile în general, neexistând. În Chișinău se construiește, se nasc afaceri, dar toate acestea sunt limitate, restul țării lipsindu-i investițiile, lipsindu-i construcțiile. Politic, Moldova a luat cel mai rău exemplu posibil din partea noastră. Coaliția aflată la guvernare se ceartă deja, conflictul acutizându-se în fiecare zi. Pe lângă aceasta au problema Transnistriei, nebunul Rusiei pe tabla de șah, placa turnantă a traficului de țigări, băuturi, alcool și arme. Chiar și cu jugul transnistrean, adevărat lacăt al ușii lor spre UE și mai ales spre NATO, divergențele politice și sociale există. În coaliția de guvernare, unde toți vor în Europa, unii sunt dispuși să renunțe teritorial la acest ținut de peste Nistru, pe când alții nici nu vor să audă de așa ceva. Totuși mai găsesc un avantaj pentru ei: generația tânără, mai decisă ca în România, mai implicată decăt în România. Acești tineri primari, miniștrii, oameni de afaceri sau de cultură vor pune cu siguranță în mișcare țara aceasta.

Cu un pic de pregătire europeană, ei vor deveni adevărații tineri furioși ai acestui continent. Pe de altă parte, toți moldovenii vorbesc rusa și numai 70% vorbesc româna, toți sunt în CSI și numai 70% vor în UE. Moldova riscă să fie sfâșiată la propriu de Rusia și România. Unii vor cu unii, ceilalți cu alții. Moldova aflată la granița celor două spații, poate deveni no mans land-ul Europei. Ce face sau ce este România în această poveste? Este celalalt nebun. România joacă un joc pervers. Pe de o parte susține doar declarativ statul moldovean, neîntreprizând mai nimica în sprijinul real al acestei țări pe care o numește sora (nu susține financiar școlile românești, nu susține bursele educaționale, nu susține investițiile proprii, nu își oferă know how-ul) dar în schimb a elaborat un program îndrăzneț de incetățenire a moldovenilor, care astfel devin cetațeni ai UE. De aici întrebarea mea: cine va adera mai repede la UE? Moldova ca stat sau cetățenii ei, care în cinci ani devin cam toți români și astfel au toate drepturile Uniunii. Cei care refuză acest lucru în Moldova sunt filorusii, cei care nu cunosc limba română, cei care refuză a vorbi româna, cei care refuza UE. Aceștia ușor, ușor vor lua drumul Moscovei, al Kievului sau chiar al Minskului, țări care susțin investitii și programe în Moldova. România poate fi exemplul de urmat, dar și de neurmat (sper ca ei să nu urmeze prostia noastră de a nu-și construi infrastructura) pentru Moldova, aceasta învățând ce să facă pentru a adera la Europa.

România poate fi ințeleptul sau călăul acestei țări vecine și tinere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus