Sâmbătă,
18.05.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Promisiune pentru viitor

De la retragerea lui Alex Kovacs, nicio echipă din prima divizie a campionatului naţional de baschet nu are vreun sibian titular. Pepiniera Sibiului agonizează, în ciuda tradiţiei de necontestat în baschetul românesc.

Alex Kovacs, Cristi Crăciun şi Dragoş Floarea au pus la cale o idee foarte simplă dar incredibil de dificil de realizat: revitalizarea pepinierei de jucători sibieni de baschet. Pe un model împrumutat de la echipa Partizan Belgrad, cei trei au gândit un proiect ce se întinde pe opt ani care va aduce mulţi copii pe terenul de baschet. Iar în viitor, în faţa a mii de spectatori, în meciurile pe viaţă şi pe moarte din prima ligă a baschetului masculin şi feminin. „La un club profesionist contează în primul rând individul şi apoi echipa. Noi nu urmărim neapărat rezultatele în competiţii. Cel mai mult contează dezvoltarea armonioasă a copilului. Iar apoi, luând în considerare o sumă întreagă de factori, talent, capacitate de efort şi multe alte aspecte, unii dintre ei vor ajunge să joace la cel mai înalt nivel”, spune Cristi Crăciun.

Deşi clubul Whitesnakes nu a început încă pregătirea cu micuţii sibieni, peste 120 de copii s-au înscris deja în program. Antrenamentele vor începe, cel mai probabil, la mijlocul acestei luni. Până în momentul în care clubul Whitesnakes va avea propria sală de baschet, şi la un moment dat o va avea, antrenorii şi echipele vor folosi sălile de sport ale unor şcoli din oraş. „Nu vrem să facem un lucru de mântuială, dimpotrivă. Suntem decişi să investim cât trebuie pentru ca să avem condiţiile unui club cu adevărat profesionist”, spune Dragoş Floarea. Doar mingile de baschet au costat 4000 de euro. Dar sunt mingi Spalding, de cea mai bună calitate. Clubul a investit în panouri, jaloane, ochelari speciali, corzi, scări pentru antrenament. Obiecte care se văd cam rar în pregătirea sportivilor din România. „Metodica pe care am preluat-o de la Partizan Belgrad este incredibilă. Se vor face antrenamente aerobe şi anaerobe, totul pe baza analizelor medicale pe care fiecare copil le va face. Orarul va fi făcut împreună cu părinţii, pentru că fără ei nu vom putea realiza nimic. Părinţii sunt extrem de importanţi şi intenţionăm să ne întâlnim cu ei cât de des se poate, cel puţin o dată la două săptămâni”, mai spune Dragoş Floarea.

Deşi nu au o legătură directă, notele din carnet vor fi un criteriu extrem de important pentru cei trei antrenori ai clubului. „Baschetul s-a schimbat extrem de mult în ultimii 15 ani. Talia nu mai contează acum atât de mult ca acum 15 sau 20 de ani. Accentul se pune pe forţă şi pe viteză. Iar viteza e ereditară în proporţie de 98%. Viteza se dezvoltă între 12 şi 15 ani şi fără exerciţii anaerobe nu poate fi dezvoltată corect”, mai spune Dragoş. Clubul Whitesnakes va fi primul din ţară care va primi copii de la vârsta de 5 ani. „Dacă am avea sponsori, nu am luat niciun ban copiilor. Dar trebuie să plătim chiria sălilor în care vom juca, echipamentele, accesoriile. Însă unde putem, reducem la minim costurile. O să avem cu siguranţă o grupă de la casa de copii. Copiii sunt cei mai importanţi, pentru ei trebuie să lucrăm”, spune Dragoş. Însă majoritatea sălilor de sport arondate şcolilor şi liceelor din Sibiu sunt ocupate iar copiilor li se face greu loc. Deşi ei ar trebui să fie în lista priorităţilor.

Multe şcoli au refuzat colaborarea cu clubul sibian pentru că preferă să încaseze sume frumoase din închirierea sălii în loc să sprijine dezvoltarea copiilor. Taxa de înscriere în club este de 100 de lei în prima lună, în care intră şi analizele medicale iar din a doua lună e de 70 de lei. „Fiecare copil va avea o rubrică separată pe site-ul clubului. De la cinci ani, până la 18, în fiecare an vom adăuga date. Acolo se va putea vedea exact dezvoltarea sa. Ca talie, ca abilităţi fizice, ca tehnică. Iar la 18 ani, orice club va dori să îl transfere va putea vedea exact programul prin care a trecut şi paşii pe care i-a urmat”, mai spun cei doi antrenori.

Cu clubul de baschet Whitesnakes puteţi lua legătura la numerele de telefon 0723.925.320, 0758.991.399, 0744.199.422, 0765.787.204.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

5 comentarii

laur

Acum 13 ani

bravo, asa se poate ajunge la performanta.
Raspunde

sportiv

Acum 13 ani

si performanta, dar mai ales educarea copiilor nostri si prin sport e un lucru exceptional
Raspunde

Dani

Acum 13 ani

succes clubului Whitesnakes si felicitari pentru initiativa
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

Bravo!Este intr-adevar laudabil.Dar sa vedem peste doi-trei ani! Este cam utopic sa te compari cu Partizan iar tu sa n-ai o sala cit de mica!S-au infiintat sute de "scoli"in tara,dar in afara de Cluj si Galati (si acestea fara promovari de rasunet in div A,desi activeaza de multi ani si au antrenori foarte buni)nu s-a realizat nimic.SUCCES si m-as bucura sincer sa realizeze macar jumatate din ce si-au propus
Raspunde

Cris-Dubai

Acum 13 ani

Bravo antrenorilor, si sper sa se gasesca si sponsori, si autoritatile sa faca si ele ceva!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus