Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
23°C

TS 10 ani. Promisiunile politicienilor: Autostradă, spital, teatru, telegondolă spre Păltiniș

TS 10 ani. Promisiunile politicienilor: Autostradă, spital, teatru, telegondolă spre Păltiniș

În 10 ani, Sibiul trebuia să devină capitală regională, să existe deja o autostradă spre Pitești, un drum expres, dacă nu tot autostradă, spre Brașov, să avem un pasaj subteran pe sub Piața Unirii pentru mașini, iar deasupra să fie zonă pietonală. Peste drum, am fi avut un teatru nou, dar și o sală de conferințe. De la Curmătură trebuia să urce o telegondolă spre stațiunea Păltiniș, Cibinul trebuia să fie de atunci navigabil. Fără să mai vorbim că am fi avut deja Zonă Metropolitană și un club sportiv municipal. Acestea sunt proiectele mari, mărunțișurile nici nu merită anunțate: toate drumurile asfaltate, blocurile izolate, spații veri cât cuprinde, vreo 10 grădinițe nou-construite și parcuri de joacă generoase în fiecare cartier.

Turnul Sfatului a împlinit în 23 august 10 ani. Timp în care am crescut constant. 10 ani am încercat să fim, zi de zi, oglinda Sibiului.  Am sărbătorit 10 ani tot prin muncă și am demarat o serie de articole prin care vrem să vă arătăm cât de mult s-a schimbat Sibiul într-o decadă.

Cea mai mare minciună devine semi-realitate

În folclorul local a intrat expresia ”când o deveni Cibinul navigabil” valabilă pentru orice gogomănie electorală. În campania electorală din 2004, candidatul PDL de atunci la Primăria Sibiu, Constantin Trihenea, vorbea de un plan prin care să facă Cibinul navigabil. „Avem pregătit un plan prin care în câțiva ani vom transforma Cibinul într-un râu navigabil. Amenajarea Cibinului va da o altă față orașului, acesta putând deveni un adevărat bulevard al orașului și poate duce la dezvoltarea agrementului în zonă”, spunea Trihenea în 2004. În 2008 a candidat din nou și a revenit cu proiectul ceva mai calm, ”Cibinul o promenadă”, care prevedea amenajarea malurilor râului, pentru ca acest spațiu să poată deveni loc de atracție pentru sibieni și turiști.  Câțiva ani mai târziu, liberalul Dan Sabău, consilier județean, a propus conducerii Consiliului Județean să se implice în amenajarea unei baze nautice pe unul din lacurile de acumulare din apropierea Avrigului. ”Lacul de la Avrig s-ar preta unei baze nautice pentru sporturi cu vele, pentru ambarcațiuni cu motor electric, nepoluant. Cred că nu ar fi lipsit de modestie un astfel de proiect, iar loturile de caiac-canoe s-ar putea antrena la înălțime. Există și un grup de inițiativă pentru un astfel de proiect”, a declarat Dan Sabău. Surprins de propunere, președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, n-a respins ideea. ”Așteptăm o propunere scrisă, eventuali parteneri pentru un astfel de proiect, dacă sunt”.

randare piste maluri Cibin

La 15 ani de la Cibinul navigabil al lui Trihenea, administrația locală Primăria Sibiu anunțat începerea unei investiții de 12 milioane de euro destinată amenajării malurilor Cibinului, între cartierele Ștrand și Gușterița, prin crearea unui coidor “verde” cu funcțiuni de agrement. Reamenajarea malurilor Cibinului ar include o pistă de biciclete, zone de odihnă cu bănci, stâlpi de iluminat smart, cu internet wi-fi gratuit, camere de supraveghere și prize pentru încărcarea dispozitivelor electronice.

Promisiunile eterne

Nu același lucru se întâmplă însă cu marile promisiuni lansate de candidații la Primăria Sibiu: teatru nou, sală de conferințe, aqua-park, parcări supraterane și subterane, spital nou, sală polivalentă și altele. Majoritatea dintre ele datează încă din vremea când primar era actualul președinte, Klaus Iohannis. Ideile au fost preluate de Astrid Fodor, însă realizările încă întârzie să apară.  De ceva timp primarul Sibiului a anunțat că renunță la ideea Zonei Metropolitane, iar responsabilitatea construcției noului teatru i-a fost pasată lui Constantin Chiriac. Aqua-park-ul s-a transformat în zonă de recreere, în timp ce problema sălii polivalente i-a revenit consilierului local Adrian Bibu, iar de noul spital se ocupă Consiliul Județean. Crearea unui club sportiv municipal nu mai este de actualitate, iar sala de conferință o poate construi Camera de Comerț pe terenul Aeroportului Sibiu.

Nici Mediașul nu stă mai bine

Actualul primar al Mediașului, Gheorghe Roman, a vorbit în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012 aproape exclusiv despre orașul pe care acum îl conduce. În cei patru ani de mandat, Roman, promitea realizarea centurii ocolitoare a municipiului Mediaş; blocuri ANL destinate tinerilor din Mediaş; modernizarea Spitalului Municipal Mediaş şi a spitalului oraşenesc Agnita; construcția unui bazin de înot în municipiul Mediaş; construcția de parcuri şi locuri de joacă pentru copii; derularea de programe de restaurare si conservare a monumentelor istorice; dezvoltarea ciclo-turismul prin construirea de piste pentru biciclete; repornirea Mocăniței, prin care Valea Hârtibaciului va deveni o atracţie turistică importantă și așa mai departe. Majoritatea dintre ele au rămas neatinse și după ce a ajuns primar.

gheorghe-roman medias

Trif și telegondola

Dar nici invers, lucrurile nu stau mai bine. Bogdan Trif, actualul ministru al Turismului, a fost candidat la Primăria Sibiu pentru câteva zile, în anul 2012. Era propus de PSD, însă după constituirea USL, preferat a fost Dragoș Floarea. În aceste câteva zile, Trif, actualul președinte al PSD Sibiu, a apucat să-și prezinte programul electoral. Pe lângă cele obișnuite: asfaltarea străzilor, îngrijirea cartierelor, locuințe ANL și echipă de fotbal în prima ligă, Trif a vorbit despre necesitatea construirii unei telegondole care să plece din Curmătură și să ajungă până în Păltiniș. ”Realizarea unei telegondole care să facă legătura între Curmătură şi Păltiniş ar ajuta la relansarea turismulului în Păltiniş, staţiunea cu cea mai veche tradiţie din Romania, care la ora actuală este într-o stare jalnică. Trebuie precizat că din orice staţiune care se respectă, fie că este în Austria, Franţa sau Elveţia, ţări cu tradiţie în ceea ce priveşte turismul montan, nu lipseşte un vehicul cum este telegondola. În plus, el este ecologic şi ar determina un număr semnificativ de turişti să nu mai urce cu maşinile în staţiunea Păltiniş, conducând implicit la diminuarea poluării calităţii aerului”, spunea atunci Trif în presa locală. Acum este ministru și Trif anunță înființarea unui post de prim-ajutor în stațiune. Extrem de important, dar atât de puțin...

PSD codrin stefanescu trif (4)

Legea care amenda politicienii mincinoși, aruncată la gunoi

Un deputat propunea în 2008 o lege prin care politicienii care fac promisiuni în campania electorală fără să le îndeplinească după ce sunt aleşi să fie sancţionaţi fie cu amendă, fie cu închisoarea. ”În Codul Penal se va introduce un articol nou, legat de minciună în campania electorală, care prevede că inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul campaniei electorale, săvârşită în aşa fel încât, fără aceasta eroare, cel înşelat nu ar fi ales un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei”, susținea deputatul. Mircea Giurgiu propunea atunci ca un politician care ar suferi o astfel de condamnare nu va mai avea dreptul de a candida pentru un nou mandat.  “Consider că, la 20 de ani de la Revoluţie, politicienii ar trebui să fie responsabili faţă de tot ceea ce declară. Trebuie să mergem mai departe prin incriminarea oricarei forme de minciună, inclusiv cea electorală”, a încheiat Mircea Giurgiu. Proiectul a fost, evident, ignorat.

Anul viitor ne pregătim din nou de alegeri locale...

Platformă program în 2012

Candidatul Partidul Poporului ”Legea Cojocaru” (PPLC) la Primăria Municipiului Sibiu, Liviu Nicolae Modran, și-a prezentat în campania alegerilor locale din 2012 ideile pe care le va pune în practică dacă i-ar fi luat locul lui Iohannis. Liviu Nicolae Modran avea 63 de ani atunci, profesor de la Facultatea de Inginerie din Sibiu. El a venit cu șapte idei:

  1. Înlocuirea trecerilor pentru pietoni cu pasarele aeriene
  2. Construcţia unei fabrici de reciclare a deşeurilor
  3. Poliţiştii comunitari să devină supli ca nişte atleţi și să fie înarmaţi
  4. Primăria să subvenţioneze uniforme pentru elevi
  5. Montarea unei statui în centrul Sibiului, a lui Ioan Budai Deleanu, în cinstea Capitalei Culturale
  6. Construcția unui teatru de operă pe locul Cazarmei 9
  7. Ridicarea nivelului apei pe Cibin, unde să se crească pești și să existe bărci cu motor pentru agrement

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

McD

Acum 3 ani

Ati uitat de metroul care leaga Cristianul de Selimbar si merge pe sub raul Cibin....ha,ha,ha
Raspunde

HOP

Acum 3 ani

toti amaritii astia au un singur tel ...sa ajunga la os,mint de 30 de ani si poporul...naiv...inghite si voteaza ! impotenti ? cert este ca avem doar mincinosi in frunte !!!!
Raspunde

Doc

Acum 3 ani

Îmi pare oarecum nepotrivit să amestecăm promisiunilor candidaților care au pierdut cu cele ale câștigătorilor. Nu li se poate în niciun caz reproșa celor din prima categorie, care vor fi fost ei, că au rămas pe hârtie, n-au avut posibilitatea să le pună în practică! Ceilalți au primit mandat să transforme promisiunile în realizări.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus