Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Nu se reduc pensiile. Ce urmeaza?

 

Curtea Constituţională adeclarat neconstituţional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 al proiectului de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Asta înseamnă că măsura prin care s-a decis scăderea pensiilor cu 15% nu se va aplica. Decizia Curţii Constituţionale a rămas fără comentarii doar din partea liderilor democrat-liberali sibieni, care spun că nu mai dau declaraţii săptămânalului Turnul Sfatului.

Social democratul Ioan Cindrea spune că decizia Curţi Constituţionale este justă, însă nu ştie cu ce măsuri va veni Guvernul Boc. “În sfârşit s-a făcut dreptate. Se demonstrază că atenţionările noastre că decizia de scădere a pensiilor este neconstituţionale au fost valabile. Este un drept de asigurare social care nu poate fi atins. Încă o dată acest govern a tratat neprofesionist problema reducerii pensiilor”,  declarat Cindrea. În opinia preşedintelui PSD Sibiu, dacă ar exista acum o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc, aceasta ar fi încununată de succes. “Acest guvern este compromis din toate punctele de vedere. Un guvern care îşi asumă răspunderea guvernamentală pe o lege care nu este constituţională nu are cum să mai fie în funcţie”, a mai spus Cindrea. Soluţia de urmat de Boc: “ar trebui să umble la cheltuielile necugetate din cadrul companiilor de stat”, sugerează deputatul PSD.

Preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, spune însă că deşi este o victorie a opoziţie, decizia Curţii Constituţionale, a fost anticipată de preşedintele Traian Băsescu. “Este un joc al preşedintelui Traian Băsescu. Din capul locului avea de gând să mărească taxele şi impozitele, însă avea nevoie de un context social. Acum îl are. Mărirea taxelor şi impozitelor va conduce la îngroparea economiei româneşti. Este pe de altă parte însă şi o victorie a opoziţiei româneşti, care a reuşit să păstreze pensile pensionarilor acolo unde ar trebuie să fie”, a declarat deputatul Mircea Cazan.

Consecinţa imediată a deciziei CCR este trimiterea celor două legi asumate de premierul Emil Boc la Parlament pentru rediscutarea lor. Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.

Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu, spune că nu poate prognoza cu ce măsuri ar putea veni acum guvernul dintr-un motiv foarte simplu: nu poate preconiza deciziile unui guvern iraţional. “Nu pot fi previzionate decât măsurile viitoare ale unui corp raţional. Măsurile luate de până acum sunt iraţionale. În concluzie, nu pot spune c ear putea face acum guvernul”, a declarat Eugen Iordănescu.

Mediul de afaceri este bulversat de această decizie a Curţii Constituţionale. Decizia Curţii Constituţionale s-a resimţit aproape în timp real în evoluţia cursului şi a bursei de la Bucureşti. În doar câteva minute cursul a urcat de la 4,23 la 4,27 lei/euro, dealerii fiind de părere că pragul de 4,3 va fi "spart" dacă BNR nu invervine în forţă.


“Nu pot fi previzionate decât măsurile viitoare ale unui corp raţional. Măsurile luate de până acum sunt iraţionale. În concluzie, nu pot spune ce ar putea face acum guvernul”, Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus