Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Nicolae BALAN

S-a nascut in judetul Bistrita Nasaud in 1882. Studiaza teologia la Cernauti (unde isi da doctoratul) si la Wroclaw.

Devine cadru universitar la Sibiu in cadrul Institutului Teologic – Pedagogic. In acelasi timp este membru al Sinodului Arhiepiscopiei Sibiului. In 1907 fondeaza „Revista Teologica” de la Sibiu iar in 1918 fondeaza „Gazeta Poporului”. Un an mai tarziu este hirotonit preot. Este perioada in care devinde senator de drept in Comitetul Central al Astrei din Sibiu.

In aceeasi perioada de dupa razboi se implica in procesul de unificare al Transilvaniei cu Romania, mai tarziu protestand impotriva Dictatului de la Viena. In 1920 este ales mitropolit al Ardealului (instalat la Sibiu). In acelasi timp devine membru al Academiei Romane.

 In aceasta perioada transforma Institutul teologic de la Sibiu in Academie si mai tarziu primind si grad universitar. A infiintat la Sibiu o scoala normala de fete, o scoala de cantareti bisericesti si un internat arhidiecezan. A rectitorit manastirea brancoveneasca de la Sambata de Sus. Pe langa acestea a lasat mitropoliei peste 150 de biserici parohiale. A publicat nenumarate studii si carti.

Moare la Sibiu in 1955.

 

Pagina oficiala a campaniei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

hantatar

Acum 12 ani

A participat activ la aservirea BOR-ului statului comunist si la desfintarea bisericii greco-catolice...halal personalitate Sibiana...
Raspunde

ALEX

Acum 11 ani

PROSSU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus