Duminică,
29.11.2020
Ceata
Acum
0°C

Cele mai proaste licee din Sibiu

18 Iulie 2010 20:05

de Getrud Kerekes

Grupul Şcolar „Nicolae Teclu” din Copşa Mică a reuşit inegalabila performanţă de avea o medie de promovabilitatea la recent încheiatul examen de Bacalaureat de sub 10 la sută. Media generală a promovabilităţii obţinută la Bac de o mare parte din liceele din judeţ se plasează undeva în jurul cifrei de 30 la sută.

În vreme ce în fiecare an toată lumea laudă Colegiile Naţionale „Gheorghe Lazăr”, „Octavian Goga” sau „Samuel von Brukenthal” pentru notele foarte mari obţinute de absdolvenţii lor la Bacalaureat, mai nimeni nu se uită ce se întâmplă dincolo de gardul frumos vopsit, în licee de cartier şi grupuri şcolare din orăşele mici de provincie. Învăţământul sibian nu se limitează doar la cele trei colegii de mai sus, ci are şi licee precum cel de Căi Ferate  sau Construcţii de Maşini. Licee ale căror absolvenţi au reuşit la examenul de Bacalaureat medii de promovabilitate precum 35 de la sută la Construcţii Maşini sau 32 la sută în cazul  Grupului Şcolar CFR. Asta în condiţiile în care media pe judeţ a fost de 63,55 la sută. Nu ar fi nimic în neregulă, cineva trebuie să ia şi note mici, dacă această situaţie nu ar exista în Sibiu de câţiva ani. Prof. Livia Sava, fostă directoare a liceului CFR, actualmente pensionară, spune că rezultatele proaste de anul acesta nu aduc nimic nou. „Văzând lucrurile acum din afara sistemului, cred că regulamentele puteau fi aplicate puţin mai strict. Dar examenul de anul acesta a fost unul exatrem de serios, iar rezultatele sunt cât se poate de reale. Cât priveşte liceul CFR, rezultatele de anul acesta s-au încadrat în linia generală a ultimilor ani, au fost modeste. De la an la an se pare că aceste rezultate sunt tot mai modeste şi nu cred că este neapărat vina dascălilor ci ele mai degrabă reflectă interesul arătat de copii şi părinţi pentru învăţământ”, a declarat Livia Sava.

În comparaţie cu absolvenţii de la Grupul Şcolar „Nicolae Teclu” din Copşa Mică, absolvenţii de la CFR sunt savanţi la NASA. Liceul din Copşa Mică a avut înscrişi în total la examenul de Bacalaureat nu mai puţin de 78 de absolvenţi. O parte dintre aceştia nici nu s-au mai obosit de vină la examene fiind declaraţi în cele din urmă respinşi. La final, când s-a tras linie, s-a putut observa că doar 7 elevi au fost declaraţi admişi, restul de 71 picând cu brio. Degeaba au sunat telefoanele câteva zile la rând în şcoala din Copşa, că nimeni nu a răspuns săptămâna trecută, sa ne spună cum se face şcoală la ei. Şi asta în ciuda faptului că, NOTA BENE, conform site-ului de internet Grupul Şcolar „Nicolae Teclu” are inclusiv un consilier de imagine – probabil purtător de cuvânt de şcoală din judeţ, în persoana profesoarei Otilia Lal. A răspuns însă inspectorul şcolar general, Cosntantin Gorun, care ne-a declarat că ştie prea bine ce rezultate s-au obţinut la Bac în judeţ, nu este la curent doar cu rezultatele colegiilor din Sibiu. „Există şi licee a căroro calitate a actului educativ este redusă. Şi calitatea învăţământului practicat în acele licee se reflectă în rezultatele elevilor. În acelaşi timp vreau să menţionez că la fel de mult contează şi calitatea copiilor care intră în aceste şcoli”, a declarat Constantin Gorun.

La polul opus liceelor menţionate mai sus, se regăsesc în municipiul Sibiu Licee precum „Betania” – cu un procent de promovabilitate de sută la sută şi „Onisifor Ghibu” – cu 98 la sută procent de promovabilitate, iar în judeţ se găseşte la Cisnădie „Gustav Gundisch” cu promovabilitate la Bac anul acesta de 99 la sută.

„Media generală obţinută la Bacalaureat mă mulţumeşte. Este una normală şi corectă. Mi se pare exagerată media pe ţară, dar eu apreciez corectitudinea dascălilor sibieni”, Constantin Gorun, Inspector şcolar general.

Comentarii

5 comentarii

Miru

Acum 10 ani

Pai la ce primar este in Copsa, va mai mira?
Raspunde

sdi

Acum 10 ani

Cum poate un liceu sa fie prost? Elevi slab pregatiti, da, inteleg, dar liceu prost?
Raspunde

liu

Acum 10 ani

vad ca nu intelegi... ce liceu ai absolvit?
Raspunde

pedagog

Acum 10 ani

unde sunt Carol, Independenta - unde au fost respinsi in acelasi numar, daca nu mai mare, decat la CFR? Chiar si Automatica Medias. Restructurarea retelei de licee cu acestea ar trebui sa inceapa.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

nivelul liceelor de profil tehnic a scazut in ultimii ani,mai ales din lipsa de interes a unor conducatori dar si a elevilor...o sa vedeti pe termen lung aceste efecte...o sa avem numai papagali buni la teorie si la practica bata...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus