Scena disponibilizărilor din sistemul funcționăresc sibian capătă tot mai multe nuanțe pe zi ce trece: de la București, premierul Emil Boc cere Consiliului Județean să dea afară proprii angajați și nu pe cei ai Filarmonicii, în timp ce primarul Klaus Johannis, un aprig critic al măsurilor guvernamentale a declarat pentru prima dată că era necesară o reducere a numărului de angajați.
Dilema lui Boc
După ce Ordonanța de urgență 63 din acest an care limitează numărul de angajați ai administrațiilor locale a dus în întreaga țară la reducerea numărului de angajați din cadrul instituțiilor culturale, premierul Emil Boc a cerut stoparea acestei metode. Practic, Boc a cerut administrațiilor locale să nu mai dea afară oameni de cultură, ci funcționari.
”Eu vreau să dau un semnal foarte sănătos şi foarte ferm în acelaşi timp. În primul rând, să se aplice ordonanţa în litera şi în spiritul ei. Şi, din acest punct de vedere, să nu se pună în aceeaşi oală instituţiile de spectacol care au fost înfiinţate prin decizii ale statului la nivel naţional cu instituţii de spectacol înfiinţate prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene sau ale Consiliilor Locale. Acelea intră în analiză, potrivit ordonanţei – structuri de spectacol înfiinţate prin decizii ale Consiliului Local sau ale Consiliului Judeţean. De aceea, unele teatre din Bucureşti, sau (...) Filarmonica din Sibiu sau alte instituţii de acest fel care am văzut că fac obiectul dezbaterii publice nu sunt înfiinţate prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene, ci sunt înfiinţate prin decizii ale statului înainte sau după 1989. Ele fac obiectul normativelor de personal stabilite de Ministerul Culturii şi ministrul de resort ştie acest lucru", a declarat premierul ca răspuns la valul de anunțate concedieri din instituțiile de cultură din întreaga țară.
Mai mult, Boc a spus pentru Agerpres că primarii și președinții de consilii județene ar trebui să scoată în mod egal din schema de personal artiștii și funcționarii. ”Să nu disponibilizeze din cultură 30-40 la sută, ca să-i păstreze pe ceilalţi de la birouri, care stau şi nu fac nimic", a mai spus şeful Guvernului.
De la cultură și servicii pleacă 170. Din CJ pleacă unul. Din prefectură, un șofer, cel mult
În județul Sibiu, singura instituție culturală înființată recent de o autoritate locală este Teatrul de Balet, creat acum mai bine de un an în subordinea Consiliului Local Sibiu. Cu toate acestea, cele mai mari disponibilizări vor avea loc în cadrul instituțiilor culturale din subordinea Consiliului Județean Sibiu: la CNM Astra (55 de persoane date afară), la Filarmonică și Teatrul Gong (43,5 posturi reduse), la Cindrelul – Junii și Școala populară de arte și meserii (27 de concedieri).
În timp ce din instituțiile de cultură și serviciile subordonate CJ sunt propuși pentru disponibilizare aproximativ 170 de angajați, din aparatul propriu al CJ Sibiu un singur post ocupat va fi redus. Explicația președintelui CJ Sibiu, Martin Bottesch, a fost aceea că numărul de angajați ai CJ a scăzut, în timp ce cel al angajaților institițiilor de cultură din subordinea CJ au crescut în permanență. Bottesch a mai invocat și fondurile europene mari de gestionat, fapt care, în opinia lui, necesită personal adecvat.
Cât privește povestea reducerilor, cea mai ”originală” situație este întâlnită la Instituția Prefectului, unde a fost redus un post de subprefect. Reducerea a însemnat o bifare pe hârtie, din moment ce persoana care ocupa funcția a revenit pe postul de manager public, în care salariul este cu 500 de lei mai mic decât cel de subprefect (de la 5500 la 5000 de lei lunar). Prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, a ținut însă să sublinieze că economiile acoperă arii mai largi decât cele care privesc remunerațiile directe. Și a amintit de reducerea cheltuielilor cu telefonul alocate unui post de subprefect, cele alocate pentru deplasări și cele alocate pentru un șofer. Cu toate acestea, prefectul nu a putut preciza dacă în urma reducerii unui post de subprefect se va reduce sau nu și un post de șofer.
Johannis își înmoaie discursul
Tot ieri, declarații cu tonalitate schimbată a avut și primarul Sibiului, Klaus Johannis. Acesta a recunoscut, pentru prima dată, că sistemul funcționăresc, inclusiv cel al administrației locale, avea nevoie de o primenire. Criticile lui Johannis s-au îndreptat, în continuare, împotriva termenului scurt, mai ales, în care este impusă această primenire. ”Nu mi se pare greșit demersul de a eficientiza administrația. În 40 de zile, însă, nu se poate eficientiza. Mai normal era să se impună, de exemplu, termenul de 1 ianuarie”, a spus Johannis. El consideră că reducerile de personal inclusiv din instituțiile de cultură nu vor afecta actul cultural. Și a făcut referire directă la Muzeul din Dumbrava. ”E un muzeu. Un simplu muzeu. Degeaba încercăm să arătăm că a crescut Sibiul pe lângă un muzeu din pădurea de lângă oraș”. După care Johannis a îndemnat la adoptarea unor alte perspective. ”Să nu vedem numai catastrofa, ci șansa de a face o administrație eficientă. O instituție publică are tendința de a crește numărul de angajați. Teoria arată că dacă nu e restricționat, numărul angajaților crește cu 7% pe an, fără ca actul de cultură sau cel administrativ să se îmbunătățească semnificativ”, a mai declarat primarul Sibiului.
Cât privește reducerile din domeniul cultural, primarul Sibiului spune că acestea pot fi compensate prin alt tip de remunerații – cu alte cuvinte, instituțiile de cultură ar putea plăti eventualii colaboratori și pe contracte de drepturi de autor și nu neapărat în baza unor clasice contracte de muncă.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Teatrul Gong , Consiliului Județean , Emil Boc , Consiliului Local Sibiu , Consiliului Județean Sibiu , Instituția Prefectului Sibiu , Klaus Johannis , Ministerul Culturii , Constantin Trihenea , Martin Bottesch , Consiliilor Judeţene , Consiliilor Locale , Prefectul Sibiului
Vizualizari: 209
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Nonick
Acum 5 ore
Cichicean
Acum 5 ore
Cichicean
Acum 5 ore
@@Adina
Acum 6 ore
Herr