Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Cindrea: A doua revolutie izbucneste in primavara lui 2011

Preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, spune că românii au ajuns la pragul de sus al suportabilităţii şi că o viitoare revoltă populară ar putea avea loc în primăvara anului viitor.

Reporter: Audienţele sunt necesare pentru o viitoare campanie electorală sau pentru omul politic?

Ioan Cindrea: În primul rând, este obligaţia mea să mă întâlnesc cu oamenii. M-au votat şi trebuie să mă întâlnesc cu ei.

Rep.: Asta sună bine şi o spun toţi politicienii.

I. C.: Da şi eu chiar o fac, spre o deosebire spre alţii, eu chiar o fac. În fiecare vacanţă de iarnă şi de vară. Este un prilej de a nu fi izolat de problemele oamenilor. Riscul este atunci când eşti parlamentar, eşti ales, să stai mai mult la Bucureşti şi dacă nu te întâlneşti cu oamenii, să te izolezi şi astfel nu simţi la fel problemele oamenilor. Şi chiar vreau să le cunosc, să le simt şi să-mi ordonez programul politic din parlament din sesiunea din toamnă dar şi viitorul program de guvernare. Altfel vii cu nişte propuneri, când te convingi că sute sau zeci de oameni spun acelaşi lucru.

Rep.: Şi nu spun mereu acelaşi lucuri? Nu sunt aceleaşi probleme de-a lungul timpului?

I. C.: Nu. Anul acesta au apărut probleme suplimentare. Într-un fel vorbeau când era creştere economică şi când locul de muncă era pe alt plan, în alt fel discută acum, când locul de muncă nu mai exită aproape şi mulţi tineri, mulţi aflaţi în şomaj îşi doresc să-şi găsească un loc de muncă. Subvenţiile – într-un fel se discuta despre subvenţiie de medicamente, erau o problemă rezolvată şi acum au reapărut. Impozitarea pensiilor a repărut, reducerile de salarii au reapăru,t subvenţiile de căldură - oamenii sunt de-a dreptul speriaţi că nu le vor ajunge banii să-şi plătească încălzirea. Deci iată că apar şi dispar problemă în funcţie de politică şi de cine este la guvernare.

Rep.: Mai au încredere oamenii să vină la un deputat în audienţă? Nu s-au săturat de aceleaşi promisiuni?

I. C.: După numărul care este cam de două ori mai mare, acum, eu zic că oamenii mai au încredere. Pe mine nu mă încântă că vin, eu au aş vrea să nu vină, să nu fie probleme. Faptul că că vin tot mai mulţi, înseamnă că problemele sunt tot mai mari.

Rep.: De ce vin la parlamnetari şi nu se duc la un consilier local, la un primar?

I. C.: Acolo se duc cu probleme locale, aici vin cu probleme de judeţ, cu probleme de guvernare, probeme naţionale.

Rep.: Cât mai stă guvernul Boc?

I. C.: Eu cred că primăvara va fi hotărâtoare pentru acest guvern. Dacă nu reuşeşte moţiunea de cenzură populară, eu îmi doresc să fie o mare susţinere, ca să fie evident că nu mai au susţinere populară şi mulţi parlamentari din arcul guvernamental să se reorienteze şi să voteze cum vrea poporul. Deci dacă nu va cădea guvernul prin moţiune, atunci bănuiesc că primăvara va fi o tensiune socială explozivă, care ne va cere să dăm jos guvernul, le va cere parlamentarilor puterii să voteze împotriva propriului guvern.

Rep.: Cum vedeţi treaba aceasta: românii, de regulă îndură destul de mult, rar ajung să se revolte, să participe la mitingui, de exemplu. Pe de altă parte avem acest sondaj în care Ceauşescu ar fi votat de 40 la sută din populaţie. Cum poate fi interpretat? Când era greu pentru românii, acum, sau atunci?

I. C.: Este un semn de revoltă.

Rep.: Adică e mai greu acum, decât atunci?

I. C.: Da. Dacă nu s-a întâmplat nimic timp de 20 de ani şi se întâmplă în al 21-lea an, atunci este un smen că actuala guvernare i-a făcut să-şi piardă mult din puterea de cumpărare, din încredere în democraţie şi este un semn mare de nemulţumire.

Rep.: Credeţi în sondajul acesta?

I. C.: Eu chiar cred. Eu chiar cred că nemulţumirea este mai mare decât în 1989.

Rep.: Nu cumva este de vină întreaga clasă politică?

I. C.:  Eu cred că vina o poartă actula guvernare. Se încearcă de actuala guvernare să transfere vina pe întreaga perioadă. Eu cred că altul era tonsusul populaţiei, era încredere în viitor, aveau încredere în ziua de mâine, acum nu mai au încredere în ziua de mâine, pentru trăiesc mai prost astăzi, decât ieri.

Rep.: Dar şi atunci erau o grămadă de restricţii. Oamenii chiar au uitat totul?

I. C.: Clar că nu putem compara democraţia cu perioada de dinainte de 1989, dar este un semn de revoltă. Şi este o revoltă din cauza guvernării actuale şi din cauza crizei pe care o adânceşte actuala guvernare.

Rep.: Cum vă mai împăcaţi cu deputatul Mircea Silvestu Lup?

I. C.: Bine. Avem colaborări, acţiuni comune. Avem o colaborare bună, suntem o echipă şi vrem să fim o echipă.

Rep.: Ce se întâmplă la Consiliul Judeţean, bănuiesc că sunteţi la curent. Au fost schimbaţi doi consilieri, preotul Achim Băcilă de la PNL şi Corneliu Bucur de la PD-L. Cum vedeţi aceste schimbări? Se schimbă oamenii incomozi?

I. C.: De regulă nu discut aceste probleme, sunt ale altor probleme. Părerea mea că preotul Băcilă avea un loc important acolo, pentru că noi îl avem pe preotul Sămărghiţan, era şi preotul Băcilă, ei aduceau punctul devedere al Bisericii Ortodoxe majoritare. Este păcat că l-au schimbat. Chiar nu cunosc motivaţiile şi intimităţile pentru care a fost schimbat.

Rep.: Sau nu vreţi să le comentaţi?

I. C.: Nu, chiar nu le ştiu şi nu este problema mea. Eu zic că pentru noi, pentru PSD, este un real câştig prezenţa preotului Sămărghiţan, pentru că problemele bisericii ortodoxe, ale credincioşilor, au fost susţinute. Faptul că Sămărghiţan a rămas singur, este păcat.

Rep.: Despre Corneliu Bucur?

I. C.: Faptul că a deranjat PD-ul şi actuala putere pentru că şi-a spus punctul de vedere, eu cred că au greşit, pentru că este o personalitate şi într-o democraţie şi într-un partid, unei personalităţi trebuie să-i dai voie să se exprime. Când nu-i dai voie să se exprime şi ajungi la excluderi este păcat.

Rep: Deja a început un răzoi destul de puternic între Bucur şi Ariton. Cum îl comentaţi?

I. C.: Chiar nu ştiam. Nu am avut timp, o lună  zile am fost în teritoriu şi nu am fost la current. El este o personalitate care spune ce gândeşte şi părerea lui trebuie ascultată.

Rep: Legat de Ion Ariton, chiar a existat acea adeziune la PSD despre care se vorbea parcă prin anul 2003?

I. C.: Sunt lucruri vechi, el este preşedintele PD-ului acum, a fost o tendinţă la un moment dat, când nu se simţea foarte confortabil în interiorul fostului PD şi a vrut să se apropie de noi.

Rep.: Dar nu a existat o adeziune aşa cum se spunea?

I. C.: Nu aş vrea să vorbesc despre acest lucru. Dar nu iese fum fără foc.

Rep.: Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara într-un interviu că mai dă o ultimă şansă conducerii PSD Sibiu. La viitoarele alegeri trebuie să demnostreze că este performantă. Cum aţi primit aceste cuvinte?

I. C.: Va trebui să demonstrăm. Noi am fost într-o creştere continuă şi vom obţine performanţa pe care ne-o aşteptăm noi în primul rând.

Rep.: Se vede vreo schimbare în cadrul PSD după venirea lui Ponta, sau lucrurile merg în aceeaşi direcţie?

I. C.: Categoric este o schimbare, categoric apar elemente de noutate în ce priveşte abordarea unor probleme ce privesc alianţele, problemele politice, şi cred că schimbarea este în sens pozitiv. Mai ales în ce priveşte apetitul tinerilor faţă de PSD.

Rep.: Ce vă propuneţi pentru următorii ani?

I. C.: În primul rând, câştigarea aegerilor locale.

Rep.: Vă mai gândiţi şi la un post de ministru?

I. C.: Dacă vom câştiga alegerile generale, atunci mai putem sta de vorbă. După locale vin alegerile parlamentare, care sunt foarte importante şi pentru ţară şi pentru noi ca partid şi poate că şi pentru mine personal. Cu cât rămîne mai mult la putere acest guvern, cu atât criza se va adânci prin măsurile pe care le ia.

Rep.: Cât credeţi că mai poate suporta populaţia această perioadă de criză?

I. C. Eu cred că în februarie-martie va fi o culme a insuportabilităţii populaţiei şi probabil vor fi elemente explozive din punct de vedere social. Mă aştept să fie democratice, nu altfel. E vorba de greve, mitinguri, revendicări ale diverselor categorii: salariaţi, pensionari şi alţii, care vor îndura destul de greu criza.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

ULOS

Acum 13 ani

Eu nu inteleg cum unii oameni pot fi asa de parveniti. Exemplul este pesonajul din imagine ... Cum poti sa fii atat de sfidator cand stim cu totii ce fel de om este. Este rusinea rusinii!!! Imi e sila.
Raspunde

Gogu

Acum 13 ani

Revolutie? In primavara? am senzatia sau psd agita lumea si creaza anarhie in romania? hm.... periculos
Raspunde

lucian

Acum 13 ani

iarta-l DOAMNE nu-i el de vina. MOASA
Raspunde

!!!!

Acum 13 ani

cindrea impuscati-va !!! asta vreti sa mai moara lume ca sa va faceti iar voi de cap??? fati treaba si apoi mai vorbeste!!!
Raspunde

Ioni

Acum 13 ani

aoleu, a ajuns hotul la fundul sacului si acum ... pune de o haiduceasca? stai linistit tov cindrea, mafia PSD este in continuare puternica si la fel de bogata.
Raspunde

Fara diferenta

Acum 13 ani

Are judeţul un politician mai activ ca cindrea??dacă cindrea e hot atunci ariton cu gasca de benzinări ce dracu e...fratilor acolo sunt banii care vi i-a tăiat boc in acciza de la benzina pe care nu o plătesc ...
Raspunde

Sibianul

Acum 13 ani

Avem nevoie de o schimbare...deşi au si PSD-isti metehnele lor dar parca au avut o limita!astia de acum nu ţin cont de nimic,de un biet pensionar sau un salariat amarat...astia vor sa ne extermine!!!
Raspunde

CORUPTIE BISERICEASCA

Acum 13 ani

Înţelegere dubioasă între mitropoliţii Olteniei şi Ardealului. Nu merg la facultate, dar încasează sume consistente Irma Huculici 27 iul 2010 Mitropolitul OltenieiÎn timp ce îşi vede liniştit de treburile Mitropoliei Ardealului, ÎPS Laurenţiu este şi decan de facultate şi predă şi la Craiova. Deşi nu a fost văzut niciodată la cursuri, susţin mai mulţi masteranzi, citaţi de săptămânalul Indiscret, Mitropolitul Ardealului ia aproximativ 33 de milioane lei vechi pe lună, ca profesor universitar de teologie liturgică. Nu este afişat pe site-ul Facultăţii de Teologie din Craiova, însă un document în format electronic, oficial, demonstrează acest lucru. Un profesor universitar are obligativitatea să se ducă cel puţin o dată pe săptămână la cursuri.
Raspunde

Ion Cindrea

Acum 13 ani

MA vreau un Fidel Castro in varianta mioritica, ca doar la orijini is cioban si vreu sa curat turma de capuse. Ba Cindrea, stii bancul ala cu ursul si iepurasul? Tu ori esti prost, ori iti place sa sugi.....Cred ca amandoua.Revolutia in capul tau ala sec,e un fel de pipi intr-o olitza de rebuie sa se schimbe cevaq in tara asta dar nu cu reesapati ca tine si gasca voastra. Lasa tinerii in fata. Daca ai bun simt, ridica doua degete si te cere afara.DAr cum tu ai trecut prin scoala comunista ca un cufar prin gara, la ce dracu sa ne asteptam? Apropo de poza, ai scapat ceva din gura sau ai inghitit? Rahat , ca de obicei.
Raspunde

evrika

Acum 13 ani

nu inteleg de ce sunt multe persoane foarte indigante ca cineva face ceva pentru cei care au mare nevoie, de ce cand cineva vrea sa faca ceva incepem sa lovim. In loc sa facem ceva impreuna pentru a iesi din situatia in care ne aflam, mai bine ne certam !!! credeti ca aceasta e solutia???? Pe mine ( un simplu om)nu ma intereseaza cine fura, dar la un moment data sa faca si ceva pentru noi. Reusim numai impreuna, sa lasam ura politica, avem timp de politica inainte de alegeri.
Raspunde

ff important

Acum 13 ani

asa e cum o zis cindrea, revolutia incepe in 2011, la ora 8 si 12 minute fix.
Raspunde

cineva

Acum 13 ani

bai aricilor, voi traiti chiar asa de bine? sunteti niste ipocriti. L-ati votat pe basescu acum luati de la basescu. Sper sa ajungeti sa nu aveti ce manca si apoi sa va vad!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus