Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Scoala de tampiti sau de tinichigii..

Şcoala de tâmpiţi sau de tinichigii..

Revine zilele acestea în dezbaterea publică o afirmaţie de anul trecut, a preşedintelui Traian Băsescu relativă la eşecurile şcolii româneşti, redusă de şeful statului la o condiţie degradantă, aceea de producătoare de tâmpiţi. Preşedintele este îngrozitor de consecvent întrucât, într-un alt context, printr-un hăhăit specific afirma ca atunci când vede un dascăl îi vine să o rupă la fugă. Cele două aserţiuni, demne de o retorică distructivă şi perversă se alimentează de la o stare latentă, durereoasă, jignitoare, moştenită din comunism şi potenţată în aceeaşi epocă, a antielitismului nomenklaturii, care căuta transformarea şcolii clasice, prin prisma pedagogiei de inspiraţie totalitară, într-o producătoare de cadre de „nădejde”. De regulă acestea din urmă erau definite în creuzetul ideologic al academiilor de partid, cu program de seară, după ce în prealabil fuseseră recrutate din mediul intelectual promiţător al tinichigiilor. Cadrele de nădejde au dezrădăcinat „lumea veche”, inclusiv pe aceea care anima şcoala de structură haretistă. Atenţie nu se doreau intelectuali burghezi!. Prima afirmaţie a preşedintelui se contura într-un cadru cât se poate de nepotrivit, acela al lansării unui volum de documente inedite din arhiva Comitetului Central al PCR, volum lansat la Bookfest, într-un context oficial în prezenţa lui Vladimir Tismăneanu şi Gabriel Liiceanu, care, intolerabil de obedienţi, au schiţat un zâmbet amar şi au trecut peste incident. Nu ştia preşedintele care condamnase comunismul că istoricii care se ocupaseră de volum erau produsele „fericite” ale fabricii de tâmpiţi? Oare acel volum lansat asemenea Raportului de Condamnare a Comunismului (validat de preşedinte prin discursul din Parlamentul României) nu vorbea de efectele perfide ale pedagogiei aservite, asupra mentalului colectiv în general şi asupra şcolii româneşti în particular. Se poate ca primul om în stat să ignore apostolatul remarcabil al profesorilor şi cercetătorilor, la catedră sau în laboratoare şi biblioteci? Să nu însemne anii din viaţa lor, scurşi între pasiunea pentru cunoaştere, privaţiunile materiale şi presiunea unui regim absurd şi denaturant la adresa valorilor umane şi la adresa libertăţii pe care ţi-o conferă ştiinţa? Ştia acelaşi preşedinte că dascălii (neprieteni ai statelor de plată opulente) aduceau(aduc) bani de acasă pentru îndeplinirea complexelor misiuni ce le revin?

Sunt câteva întrebări care erodează conştiinţele tuturor celor care au credinţa că şcoala românească este cât se poate de nobilă şi care vor să-l contrazică chiar şi pe Panait Istrati care, în anii 20 susţinea că şcoala românească nu găsise încă metoda prin care să facă învăţătura dragă elevului.

Comentarii

3 comentarii

cadrilater

Acum 10 ani

scoala romaneasca nu e nici foarte nobila,( a fost odata...da!) nici foarte proasta ci doar slaba si corupta, adica oglinda societatii de azi, atat din amandoua incat sa aiba suporteri inversunati si de o parte si de alta. Ea nu scoate pe teava numai tampiti, dar cei cativa savanti, exponenti demni ai culturii si stiintei romanesti, raportati la zecile si sutele de mii de studenti pe care ii produce anual si-i ijmprastie prin lume si prin tara, cei merituosi se pierd in ordinul de 0,%. Tocmai cei merituosi si care vor sa invete ar trebui sa se revolte contra celor care, fara un efort vizibil ( doar financiar) obtin aceiasi patalama cu deosebirea ca lor li se deschid toate usile oe cand cei merituosi trebuie sa ia calea pribegiei.
Raspunde

Observator

Acum 10 ani

Un articol penibil. Calitatea invatamantului romanesc si implicit al dascalilor, se vede in nivelul de educatie al elevilor si in rezultatele examenelor. Inclusiv al examenelor de titularizare. Din elevii trecuti \"pe mila\" (sau mita), nu pot iesi profesori buni ! Pentru asta e nevoie de vocatie si RESPONSABILITATE ! Nu de \"gargara politica\", ifose intelectualiste, greve si santaj. Daca domnii dascali vor respect si salarii mari , atunci sa pregateasca muncitori si ingineri bine educati (si nu \"tampiti\"), care sa produca bunuri competitive, de calitate.
Raspunde

mmPAWKcddKSgcL

Acum 8 ani

of you for complaining about the rurten address. They are running for ROCHESTER AREA SCHOOL BOARD. I think it is a very appropriate address. Once they are elected and correspondence needs to be done where are you going to send the letter? 540 RENO STREET. Wise up people. I think a lot of you are upset because you did not see the initials CAW on it. Now the concerns about the church. I can guarantee that the parish did not approve of this. It was done by sneaky hypocrites. Shame on those of you who participated in this. It is about time people start realizing the the people own the school. We pay for it and it's about time WE THE PEOPLE take back what is OURS!!! This is ROCHESTER, PENNSYLVANIA not some OHIO SCHOOL district.Well-loved.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus