Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Antrenament prin gropi

 

Plini de julituri, loviţi în genunchi, în coate, cu bărbiile tumefiate, tinerii patinatori sibieni strâng din dinţi şi se antrenează în continuare pe terenul din spatele bazinului Olimpia. Condiţii 0, rezultate de nota 9.95.

Patinatorii sibieni sunt printre cei mai temuţi din ţară. La competiţie strânsă cu oraşul Ploieşti, sibienii sunt tot timpul prezenţi pe podiumurile concursurilor din ţară, dar şi din străinătate. O utopie, dacă petreci cu ei câteva ore. Împărţiţi pe grupe de vârstă, micuţii se antrenează aproape în fiecare zi pe terenul din spatele bazinului Olimpia. Despre condiţii, n-are niciun sens să vorbim. Sibiul nu are încă o cultură sportivă ca să înţeleagă importanţa sportului. „România prin ce a ajuns cunoscută în lume? Prin sport şi cultură, nu prin altceva”, spune Ion Armenciu, unul dintre cei doi antrenori ai patinatorilor sibieni.

Patinatorii sibieni participă şi la competiţii de role şi la cele de patinaj pe gheaţă. Deşi de nouă ani de zile nu au la dispoziţie un patinoar unde să se poată antrena, unde să poată deprinde tainele patinajului. Se antrenează mai mult pe role şi aşteaptă ca aerul de munte un cantonament în străinătate, unde să simtă gustul gheţii. Patinoarul din parcul Subarini a fost abandonat în urmă cu mulţi ani şi de atunci este doar o ruină. Dar nici antrenamentul pe role pe terenul Olimpia nu e o soluţie. Pista pe care tinerii aleargă în fiecare zi e plină de gropi. Chiar în partea de la intrare, nişte deştepţi au intrat cu un utilaj cu şenile. Evident, vroiau să verifice un teren pentru te miri ce cartier rezidenţial. Urmele sunt adânc întipărite în asfalt. Crimă curată pentru un patinator care le ia în viteză. Ceva mai încolo, fisurile transformă pista într-o adevărată cursă de offroad. Iar copiii au la ce să fie atenţi în loc să fie tot timpul cu ochii în pământ în căutarea următoare capcane. „Mai mergem şi ne antrenăm pe pista de biciclişti, pe linia dreaptă, unde asfaltul e bun. Însă acolo putem face doar exerciţii în linie dreaptă, nu şi de turnantă, unde e tot secretul”, spune Cristina Andrei.

În ciuda condiţiilor de pregătire extrem de precare, tinerii patinatori sibieni au nişte rezultate excepţionale. Titluri de campion, recorduri peste recorduri. La campionatele naţionale care încep la Târgu Mureş, săptămâna viitoare, cei doi antrenori nu concep să se întoarcă la Sibiu fără 28 de medalii. 28! În condiţiile în care copiii se antrenează prin gropi şi cu nişte sacrificii enorme. Un echipament profesionist costă în jur de 1500 de euro. Din cauza asfaltului jalnic, copiii schimbă la două-trei săptămâni un set de roţi pentru role. „Aici facem doar strictul necesar, fie pe teren, fie pe aleile din parc. Dar încercăm să mergem cât mai des în alte oraşe sau în cantonamente în străinătate. Din fericire, Primăria ne mai ajută financiar. În rest, n-avem niciun fel de alt ajutor”, mai spune Ion Armenciu. 4 dintre patinatorii sibieni sunt deja în lotul de juniori şi alţi patru în lotul de perspectivă.

După ce au văzut pistele din străinătate, micuţii înţeleg foarte bine cât de înapoiată e ţara în care au ales să facă un sport de performanţă. Se blindează cât pot de bine, cu cotiere, cu genunchiere şi încearcă să fie cât de atenţi se poate la pericolele din pistă. Cad, se julesc, le curge sângele, plâng de durere dar se ridică şi continuă. Dovadă că inima e totul când vine vorba de sport.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

Avram I

Acum 12 ani

Sunt tatal unuia dintre acesti minunati copii,este mare pacat ca cei care ar trebui sa faca ceva pentru sportul Sibian stau nepasatori pe scaune caldute ,iar sportivii si antrenorii se chinuesc.Ar trebui sa le fie putin .....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus