Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
6°C

Cum am ratat secretul bombei atomice, spus chiar de marele Sorin Tara

 

Cel mai țâfnos și mediatizat tânăr artist sibian și-a adus la începutul săptămânii trecute, în Centrul Cultural Habitus, lucrările care compun cea mai recentă expoziție a lui de la București. Frumos din partea lui și demn de lăudat. Asta dacă nu avea capul mare.

Acum vreo trei sau patru ani Sorin Tara ”bătea la porțile afirmării” și era supărat foc pe toată presa din Sibiu că nu-l bagă în seamă, pe motiv că lucrările lui îl atacă pe primarul orașului și multe dintre ele au conotații politice. A avut și incidentul de la Casa Luxemburg, dar tot era încântat să se vadă menționat pe undeva. Și adevărul este că cel puțin în Sibiu este foarte apreciat în rândul tinerilor și căutat în rândul celor mai puțin tineri în ale artei. Așa se face că marți, la ora 19.00 fără un sfert în fața Centrului Cultural Habitus era coadă la intrarea la vernisajul expoziției semnate Tara. Von Neudorf – cum îi place lui să-și spună. Ușa ferecată cu cheia iar afară, la soare, vreo 30 de oameni stăteau frumos și așteptau arta.

La 19.00 fix, după cum bătea ceasul din Turnul Sfatului, însuși Sorin Tara vine, deschide ușa, salută timid câțiva cunoscuți apoi se retrage într-un colț, de unde privește la lume privind la creațiile lui. Expoziţia ”A History in the Dark” a fost deschisăla Anaid Art Gallery, Bucureşti în luna aprilie și cuprinde un număr impresionant de desene pe planşe de botanică, zoologie, anatomie şi hărţi vechi, găsite prin școli de țară, fabrici vechi și te miri unde, pe care s-a exprimat însuși Tara, modificândule întru eternitate. Expoziţia de la Centru Cultural Habitus, Sibiu are în plus 20 de astfel de planșe care nu au făcut parte din expoziţia de la Bucureşti. Adevărul este că, între cele 50 de planșe sunt câteva chiar interesante, unele trezesc nostalgii legate de comunism și îndemnurile la muncă, altele sunt cumplet aiurea și neinteligibile iar unele dintre ele ating și sfera politică. Pe scurt, nu strica să aruncați o privire, dacă ați avut șansa pentru că expoziția a stat doar o săptămână. Mi-au atras atenția portretele și plașele cu mesaje politice: PDL transformat în partidul lipitorilor iar PSD desenat din șobolani cu lanțuri groase de aur la gât, sau ceva de genul. Mai puțin spre nimic despre Sibiu, primar și de-ale noastre. Oricum, născătoare de întrebări, așa că l-am căutat pe autor pentru câteva mici explicații demiurgice. Era afară, la țigară. Și nu a putut fi deranjat. ”Tot ceea ce am eu de declarat se găsește pe acestă hărtie”, a spus Tara înmându-mi o hârtie îndoită și capsată. Apoi a întors spatele și a continuat să tragă din țigară, fără un ”Bună ziua”. La așa atitudine putea să fi scris pe hârtia aia și secretul construirii unei bombe atomice că tot la gunoi ajungea. Cum artistul nu poate fi deranjat, vă lăsăm cu ce au de spus reprezentanții lui de la  Anaid Art Gallery. Dacă așa consideră ei că este mai bine și mai interesant pentru public... ”Găsirea unor hărţi în proiectul Finis Mundi sau a unui număr mare de planşe didactice de botanică, zoologie, anatomie, în A History in the Dark, reprezintă doar un pretext pentru Tara de a imagina o eternitate a întunericului în lume. Haşura neagră, adâncă a desenelor traduce opoziţia dintre afecţiunea totală vis a vis de subiectele abordate şi monstruozitatea descrisă. Spirit irepresibil, solitar, iscoditor, fără linişte, practicând călcarea oricărei interdicţii Tara se simte în pace doar la Engelthal (Valea Îngerilor) - singura imagine idilică din expoziţie. Experienţa citirii vizuale a lucrărilor lui Tara pendulează între lectura directă, frustă şi fantezie, visare, imaginând psihologii şi comportamente diferite”, am închiat citatul. Dacă v-ați lămurit bine, dacă nu să fiți sănătoși. Părerea lui Von Neudorf!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus