Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
4°C

Cum sa furi un milion. De 30 de ori

 

O inginerie a ”băieților deștepți” își arată, la șapte ani de la executare, rezultatul: o țeapă de aproximativ 30 de milioane de lei dată statului, mai precis societății Transgaz din Mediaș. Și acoperită din plin cu hârtii, până la uitare.

În acest caz, reprezentantul ”băieților deștepți” este Constantin Samson, printre cei mai controversați afaceriști apăruţi în vremea privatizărilor.

După cum relata și presa vremii, în preajma lui 1999, Constantin Samson, prin intermediul firmei pe care o administra, Caloni Serv SA, s-a angajat în fața Transgaz-ului condus de Gabriel Coconea, să recupereze aproximativ 30 de milioane de lei (300 de miliarde de lei vechi, la acea vreme), de la mai multe firme cu numeroase facturi rămase neachitate către Transgaz.

Banii au fost, într-adevăr, recuperați, doar că sumele nu au mai ajuns în conturile Transgaz, ci au fost investiți de Samson pentru achiziționarea a nu mai puțin de patru companii foste de stat, printre care Resial, din Alba Iulia, respectiv Mebis, din Bistrița Năsăud. Prima, producătoare de cărămidă refractară, iar cea de-a doua specializată pe producția de structuri metalice și ansambluri sudate. Încă din 2001, Transgaz-ul a somat Caloni Serv să transfere sumele de bani recuperate, ba mai mult, a și eșalonat returnarea banilor. În mod evident, banii nu au mai ajuns niciodată la Transgaz.

 

 

Dați și fabrici și uzine

 

Transgaz a avut răbdare cu firma de recuperare a lui Samson tocmai până la finalul lui 2003. Când, fără să aplice vreo penalitate sumelor pe care le datora de ani buni deja firma Caloni Serv, a ”căzut la pace”. ”Participația la SC Resial SA (68,16%) a fost obținută în decembrie 2003 prin executarea silită a unei garanții reale mobiliare pentru recuperarea unei creanțe comerciale asupra SC Caloni Serv Com Azuga”, scrie în rapoartele financiare recente ale Transgaz. Cele 68,16% din Resial au fost calculate la o valoare de 18,1 milioane de lei.

După cum rezultă și din rapoartele emise de conducerea Resial, cu numai câteva luni înainte ca cele 68,16% din acțiuni să fie transferate companiei Transgaz, acestea valorau 2,1 milioane de lei. La noua valoare, de aproape nouă ori mai mare, s-a ajuns ” urma reevaluării capitalului social”, se arată într-un raport semnat de directorul general din acea vreme, Nelu Paraschiv.

Cum nici pachetul majoritar de la Resial nu acoperea datoria SC Caloni Serv, cei de la Transgaz s-au declarat mulțumiți cu un pachet de 17,47% din SC Mebis SA Bistrița. ”Participația a fost obținută în februarie 2004 prin executarea directă a unor garanții reale mobiliare pentru recuperarea unei creanțe comerciale în sumă de 6,46 milioane de lei asupra SC Caloni Serv Com Azuga”, se arată în raportul pe 2009 al Transgaz. Pentru ca totul să fie clar, reprezentanții fostei conduceri a Mebis arată că Samson a cumpărat pachetul majoritar de 69,98% cu aproximativ 5,4 milioane de lei. Asfel a dat Transgazului 17,47% din acțiuni ca și când acestea ar echivala, de fapt, de cel puțin patru ori mai mult. Trebuie spus că toate aceste tranzacții cu diferite acțiuni din cadrul unor firme, înspre și dinspre Constantin Samson, s-au desfășurat prin intermediul firmei deținută tot de el, Sam'S Center din București.

 

 

Alți bani aruncați în gaura Resial

 

”În 2004, Societatea (Transgaz - n.r.) a inițiat pregătirea unei oferte de vânzare, în condițiile legii, pentru diminuarea participației cu 35,16% din acțiunile Resial SA. Deoarece această ofertă nu s-a concretizat până la data de 31 decembrie 2005, participația în Resial a fost clasificată ca «titluri de particiopare deținute la societățile din cadrul grupului» și a fost integral provizionată”, se mai arată în raportul situației financiare din 2009 al Transgaz. Mai mult, Transgaz-ul a mai pierdut niște milioane de lei, pe care i-a investit în Resial. ”În anul 2004, Transgaz a acordat un împrumut Resial S.A. pentru finanţarea activităţii sale curente. Soldul acestui împrumut a fost, la finalul anului 2004, de 2,3 milioane de lei. În anul următor, Transgaz a mai acordat 724.000 de lei”, se arată într-un document oficial al Transgaz. Tot în 2005, Resial a intrat în faliment. O parte din întreprindere a fost scosă la vânzare pentru teren, cumpărătorii parțiali nu s-au dovedit buni platnici, dar în documentele Transgaz, cele 68,16% din Resial apar la aceeași valoare mult umflată încă din 2002: 18,1 milioane de lei.

Și pentru că, în acea vreme, Romexterra tot era ”banca gazului”, înainte ca Resial-ul să intre în faliment fabrica a mai accesat și un credit de un milion de lei, din care 48% au mers pentru plata energiei electrice, 25% pentru cea a gazului metan, iar 27% pentru salarii - cifrele sunt înscrise în raportul de activitate pe 2003.

 

Mebis, uitat în acte

 

Despre Mebis, reprezentanții Transgaz arată că și acum lucrurile merg bine. Ultimul raport întocmit de societate, cel pe 2009 emis la finalul primăverii acestui an, arată că acțiunile firmei din Bistrița nu au fost scoase la vânzare ”deoarece valoarea acțiunilor acestei societăți pe piața de capital este inferioară valorii lor nominale”. În fapt, Mebis este în insolvență din aprilie anul trecut, în marș hotărât către faliment, după ce în evidențele CIP, firma a ajuns să figureze în centrala incidentelor la plăți cu aproape 2.000 de refuzuri la plată. Și cu datorii scadente mult peste termen de mai bine de 20 de milioane de lei, la o cifră de afaceri pe 2009 de 10 milioane de lei, de trei ori mai mică decât cea din 2008.

În procesul aflat pe rol la Tribunalul Bistrița, în procesul al cărui materie juridică este falimentul, la masa credală s-au înscris aproximativ 170 de creditori.

Că lucrurile nu vor lua o turnură fericită cu cele două firme cunoscut de jucătorii de pe piața financiară încă din 2007: ”Imobilizările financiare ale Transgaz sunt cele obținute în urma intrării în stare de faliment a unor companii creditate de Transgaz - Resial SA, Mebis Bistrița”, se arată într-un raport indepedent întocmit de Prime Transaction în noiembrie 2007.

 

Cine plătește pierderile?

 

Reprezentanții Transgaz sunt aşteptaţi să dea un răspuns referitor la situația celor două companii preluate în contul unor datorii care, după cum se vede, nu au fost deloc stinse, dimpotrivă. Constantin Samson s-a retras, deocamdată, de pe scena publică de la evenimentul din 2005, când unul din cei cinci copii ai săi a fost botezat de cuplul (pe atunci)  Bodo - Ioana Băsescu.

În plus, potrivit presei regionale din restul țării, cu banii rămași de la recuperarea datoriilor Transgaz, Samson a mai achiziționat și alte companii, precum Fruvimed SA, una din companiile care exporta în multe țări vinurile Murfatlar. Însă, la fel ca și în cazul unor alte companii, precum Fareb SA Brașov sau Postavu Azuga, cele cedate, ulterior Transgaz, toate au luat calea falimentului, via insolvență.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ce este democratia?

Acum 13 ani

La ce ne ajuta ca avem voie sa vorbim, sa scriem aceste lucruri, fara ca sa se intample nimic? Unii procurori (cat or fi de multi?) actioneaza fie in virtutea aservirii fata de putere, care este politica, fie in virtutea aservirii fata de oligarhii care isi asigura controlul asupra lor, respectiv ii cumpara. Ca urmare, adevarul rostit nu produce efecte, iar democratia, evident schioapa, nu ne prea ajuta cu nimic, nici in acest caz...De i-au omorat? Ca sa fure tara!
Raspunde

florin

Acum 12 ani

Ma numesc Stefan Florin am 16 ani, sunt din Busteni judetul Prahova, str. independentei nr 24, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. Au trecut sarbatorile de iarna, iar noi nu am avut nimic ce sa punem pe masa la fel ca toti oamenii. Nu am avut pentru ca nu am avut de unde.Lucreaza doar mama lucreaza la matura pe strada in frig si ger mai ales ca acum e iarna, are probleme cu spatele o doare rau, si abea se mai poate misca pentru 500 de lei pe luna. Nu putem sa ne permitem nimic, pentru ca din banii care ii ia mama plateste datoriile la magazinele care ne mai dau de mancare pe datorie, si la oamenii care ne mai dau bani imprumut. Iar mama trebuie sa dea toate datoriile, pentru ca daca nu le da, noi numai avem ce manca. Mai merg si eu dupa fiare vechi, iar un kilogram de fier este 50 de bani, ganditi-va cate kilograme trebuie sa caut eu ca sa luam paine si mancare in ziua acceea sa nu rabdam de foame. Eu sunt la liceu in clasa a9a, vin acasa, ma schimb, nu mananc nimic daca nu e, ma schimb si ma duc sa caut fiare. Daca gasesc cateva fiare bine. Daca nu, cautam pe la vecini de mancare. Va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin, care ne mai ajuta si dansul din cand in cand cu ce poate si dansul. Va rugam din tot sufletul, si din toata inima, daca vreti, si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa putem sa o ducem si noi cat de cat mai bine, sa nu mai stam pe o zi pe alta de fiecare data. Macar un strop de bucurie vrem sa fie in inimile noastre. Daca vreti si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti dumneavoastra, eu va multumesc din toata inima si din tot sufletul, iar dumnezeu sa va binecuvinteze pe dumneavoastra si pe familia dumneavoastra. Sper din tot sufletul ca ne veti ajuta. Va multumesc mult de tot. Daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon. 0731806200 . Va multumesc si sper ca ne veti ajuta. Daca credeti ca va mint cu ceva, aruncati acest mesaj la gunoi. Va multumesc.
Raspunde

TDL

Acum 12 ani

@Florin Mergi la biserica, aia cica ajuta oamenii napastuiti de soarta. Mai mergi si la Primarie, aia cica se ocupa de cetateni. Daca nu te ajuta, nu-i nimic. Mesajul tau il citesc de cativa ani pe net.
Raspunde

Njk

Acum 10 ani

Surpriza e ca Samson e nepotul Ninei Iliescu si s-a cumetrit cu Basescu. Nu uitati relatiile pe care le avea cu institutia prezidentiala. Consilierii lui Iliescu erau administratori la firmele lui Samson. Samson AGATA oameni de afaceri care sa-l insoteasca pe presedinte in diferite deplasari. Le arata ce puternic e si ce relatii are. Era scoasa in fata calitatea lui de NEPOT. Urmau niste mici cereri de imprumut si GATA TEAPA. Majoritatea nu au curajul sa-si ceara banii inapoi. La tepele trase prin firme a fost ajutat de complete de judecata, in special C.A. Ploiesti, care aprobau planuri de reorganizare dupa care, pauza 2-3 ani si se lua de la capat. Asta e Romania. Tara tuturor posibilitatilor, in care jivinele de nepoti sunt ajutate sa faca tot ce vor.
Raspunde

bravo

Acum 10 ani

asa a fost la transgaz si romgaz medias , cu bani prostilor si gazelor , s-au bagat in combinatie , inhaitare , incuscrire , cu toate partidele si guvernele pe rind , toti sint intr-o cloaca . Deci de acea se insista cu elena din troia inainte pina la uitare , complicitete , distrugerea tuturor actelor , scimbinduse intre ei , pe bani prostilor comsumatorilor , bogatiile tarii mulse pe rind de toti .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus