Minoritatea germană din România, reprezentată în special de saşi, dar şi de şvabi ar putea primi ajutoare financiare în 2011, de la guvernul german şi cel român, în total de 3,54 milioane de euro, sumă alocată şi în 2010 de cele două executive pentru a sprijini identitatea etnicilor germani din ţara noastră, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
Acesta a participat luni, la Sibiu, la cea de a XIV-a sesiune a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, unde în premieră au fost incluşi şi reprezentanţi ai saşilor şi şvabilor bănăţeni şi din Satu-Mare, emigraţi şi stabiliţi în landurile germane.
"Sumele din acest an reprezintă un reper şi pentru anul viitor. Sumele stipulate în protocol sunt de 1,7 milioane de euro, ajutoare din partea guvernului german, şi 1,3 milioane de euro, din partea guvernului român. În situaţii de criză economică, aceste sume pot suferi anumite reduceri (în 2011 - n.r.). Sperăm ca sumele să se înscrie în aceşti parametri, poate (să fie - n.r.) chiar mai generoase", a precizat pentru AGERPRES Bogdan Aurescu.
Acesta a calificat drept un "exemplu", colaborarea dintre România şi Germania, la nivel interguvernamental, în ceea ce priveşte comunitatea etnicilor germani din ţara noastră.
"Colaborarea româno-germană, este un exemplu. Pentru Guvernul României, minoritatea germană este o veritabilă punte de legătură dintre cele două state", a mai spus secretarul de stat din MAE.
Aurescu a semnat luni, la sediul Forumului Democrat al Gemanilor din România (FDGR) de la Sibiu, un protocol de colaborare cu Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar în cadrul Ministerului de Interne al Republicii Federale Germania şi însărcinatul pentru probleme ale emigranţilor şi minorităţilor naţionale din partea Guvernului federal german. Protocolul va fi înnoit în 2011.
Conform lui Bergner, "pentru Guvernul federal german este important să sprijine, în continuare, minoritatea germană din România şi fiecare ajutor acordat minorităţii germane poate să fie doar atunci când se face în coordonare cu guvernul român şi cu FDGR".
În protocolul semnat luni, la Sibiu, partea germană a consemnat că va ajuta, până la sfârşitul lui 2010, comunitatea germană din România, cu 2,2 milioane de euro, iar Guvernul român s-a angajat să sprijine saşii şi şvabii din ţară cu 1,3 milioane de euro. Cei mai mulţi bani, aproape 60 la sută, au o destinaţie socială, spre exemplu pentru sprijinirea căminelor spital germane din România, unde sunt internaţi şi vârstnici români, nu doar saşi.
Noutatea din acest an stipulată în protocolul interguvernamental româno-german se referă la susţinerea învăţământului în limba germană din România, mai ales după ce s-a înregistrat o plecare din domeniu a cadrelor specializate.
Prezent la conferinţa de presă alături de cei doi secretari de stat, preşedintele FDGR, primarul Klaus Iohannis, fost profesor de fizică la liceul cu predare în limba germană din Sibiu, a remarcat că, "fără sprijinul guvernului Germaniei şi fără sprijinul României, aproape niciun proiect de al nostru (al comunităţii germane din România - n.r.) nu s-ar putea pune în practică".
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: klaus iohannis , Bogdan Aurescu , Ministerul Afacerilor Externe , Pentru Guvernul României , Forumului Democrat , Christoph Bergner , Republicii Federale Germania
Vizualizari: 457
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Ciupercutza
Acum 3 ore
Bogdan
Acum 4 ore
Hermannstädter
Acum 5 ore
Cetateanul turmentat
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel