Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Unde se duc gunoaiele selectate cand se duc?

1,3 milioane de euro la Avrig. 556.000 de euro la Săliște. Trei milioane de euro asistența tehnică și supervizare la Consiliul Județean. Alte 700.000 de euro la Mediaș. Sunt doar câteva din sumele scoase pe piață de autoritățile locale în lupta cu deșeurile, întrun îndeplinirea visului colectiv – colectarea selectivă. Însă prea puțini s-au și întrebat ce se va întâmpla cu deșeurile odată colectate selectiv și adunate. Pe scurt, de la 1 iulie 2011, lucrurile vor începe să se modifice în ceea ce priveşte gunoaiele pe care le produce tot sibianul. Din vara anului viitor ar urma să îşi intre în drepturi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, o structură ce va acoperi toate localităţile judeţului. Va exista un singur operator regional al deşeurilor şi, cel mai important spun mulţi, vom începe să colectăm selectiv deşeurile. Pregătirea pentru marele eveniment prin care ADI Eco îşi va face simţită prezenţa se vor cheltui peste 22 de milioane de euro, bani veniţi în principal din fonduri europene. Zilele acestea, Consiliul Judeţean Sibiu tocmai ce a organizat o licitaţie de nu mai puţin de 10,6 milioane de lei, fără TVA, pentru angajarea unei firme care să asigure asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor de construcţii pentru marele Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţul Sibiu. În urma marelui sistem, toate deşeurile din judeţ vor ajunge la groapa ecologică de la Cristian, dar numai după o atentă sortare. Astfel, în oraşele din judeţul Sibiu vor fi amplasate câte cinci containere la un loc: unul pentru hârtie şi carton, unul pentru plastic şi metal, unul pentru deşeuri biologice, unul pentru sticlă şi unul pentru deşeuri reziduale. Cei de la sate vor avea mai puţine containere de familie, câte trei: pentru hârtie şi carton, plastic şi metal şi sticlă. Alături de aceste containere, la nivel de judeţ vor mai fi construite alte două staţii de compost şi una de sortare.

N-avem unde arde gunoaiele

Proiecte similare celui de la nivelul judeţului sunt în curs de implementare în mai multe oraşe. Sibienii sunt pregătiţi să colecteze deşeurile, spun cei din domeniu. Dar nu e pregătit sistemul să le asimileze. „Pentru omul de rând nu ar fi o problemă să arunce selectiv gunoaiele. Cu puţine explicaţii, lumea şi-ar «pierde» din timp pentru a face o astfel de operaţiune. Am avut astfel de experimente şi lumea a reacţionat foarte bine”, spune Gheorghe Barbu, director al GWM Ecologic (SC Schuster & Co Ecologic). El susţine că problema colectării selective stă în faptul că sistemul din România nu este pregătit pentru o astfel de operaţiune. „Nu se închide cercul. De ce spun asta. Din hârtie reciclată, nu iese o hârtie de aceeaşi calitate. Din plasticul reciclat, nu mai poate fi produs un plastic cu aceleaşi calităţi. Şi tocmai de aceea, în Europa, tot ceea ce înseamnă deşeu uscat, mai puţin ceramica şi metalul, este folosit ca şi combustibil alternativ. De exemplu, în Olanda se întâmplă acest lucru, unde sistemul de încălzire este centralizat”, exemplifică Barbu. Potrivit lui, în România nu există „piaţă” pentru deşeurile reciclate. „Neavând cercul închis, ne exprimăm în dorul lelii, ca să spun aşa. A apărut acum şi chestiunea aceasta cu obligarea instituţiilor să colecteze selectiv. Noi asigurăm asistenţă tuturor instituţiilor, dar economiile ce rezultă din colectarea selectivă sunt insignifiante cu cheltuielile de implementare ale unor astfel de proiecte”, mai spune Barbu. Prin urmare, una din posibilele scenarii de viitor este acela în care, din lipsă de spaţiu, deşeurile reciclate să fie cedate gratuit firmelor de reciclare. Din totalul de deşeuri produse acum în Sibiu, în urma colectării selective, în groapa de gunoi ar mai urma să fie depuse doar 30 – 33% din cantităţile de gunoi colectate.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 11 ani

S-au facut aceste proiecte mai mult pentru a avea o parghiie pentru a putea sa fure din bani .
Raspunde

Cisnadianul

Acum 11 ani

Firma Schuster, face cumva colectare selectiva? Nu stiam, probabil la Cisnadie, unde cu acordul tacit si complicitatea autoritatilor, depoziteaza deseurile in mod ilegal si dupa data de 16.07.2010 . Nu mai avem autoritati la Sibiu???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus