Sâmbătă,
12.10.2024
Partial Noros
Acum
12°C

S-au terminat banii pentru centrele de afaceri. Angajatul lui Carabulea, singurul beneficiar, deocamdata

Centrul de afaceri ridicat cu finanțare europeană vizavi de Sala Transilvania este, deocamdată, singurul proiect finanțat european în regiunea celor șapte județe din care face parte Sibiu. Finanțarea pentru crearea unui centru de afaceri este în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, iar termenul pentru solicitarea de fonduri pe acest domeniu se va încheia pe 31 octombrie.

Zece proiecte se mai bat pe ultimii bani

Dar banii rămași sunt deja amanetați: cererea deschisă de proiecte pentru domeniul 4.1 a fost lansată pe data de 25 aprilie 2008, iar bugetul alocat domeniului a fost de 29,31 milioane
Euro, informează reprezentanții Agenției regionale de dezvoltare Centru. De la lansare până în prezent au fost depuse la nivelul Regiunii Centru un număr de 26 proiecte din care 13 au fost respinse. Pe acest domeniu major de intervenție a fost contractat un singur proiect în valoare de 11,03 milioane euro - cel de la Sibiu. Alte două proiecte ce solicită 4,40 milioane de euro fonduri nerambursabile se află în prezent în perioada de precontractare și vor
semna în curând contractele de finanțare. Cele 10 proiecte rămase în evaluare solicită spre finanțare suma de 45,59 milioane euro, condiții în care bugetul alocat acestui domeniu este depășit cu 31,71 milioane euro.

Dican, necunoscutul milionar

Beneficiara finanțării și a clădirii de 15 etaje ce va crește în fața Sălii Transilvania este SC Transcar International, firmă deținută în proporție de 100% de Octavian Dican, angajat în cadrul holdingului Atlassib, deținut de Ilie Carabulea. Inițial, centrul de afaceri de pe strada Nicolaus Olahus trebuia să aibă forma a două turnuri gemene, iar dezvoltatorii acelui concept erau W.K. Group - firma lui Werner Keul - și, cel mai important finanțator, Păltiniș Leasing, firmă controlată, o perioadă, de Ilie Carabulea. În cele din urmă, Păltiniș Leasing a adunat datorii de peste două milioane de euro la stat, iar terenul și scheletul construcției începute a ajuns în proprietatea Transcar.

De la Concefa, la Con-A

Centrul de afaceri a avut drept constructor firma sibiană Concefa. După ce proiectul a fost abandonat acum trei ani, iar Transcar International a devenit beneficiară de fonduri europene, aceasta din urmă s-a văzut nevoită să organizeze licitație publică pentru angajarea unui nou constructor, licitație atribuită în cele din urmă la începutul acestui an, cu termen de execuție de maxim 16 luni.
69,55 de milioane de lei este valoarea contractului încheiat  între Transcar International și Con-A pentru ridicarea acestei clădiri. Potrivit proiectului, în următorii doi ani, în noua clădire de birouri ar urma să funcționeze peste 50 de firme. Peste 480 de noi locuri de muncă ar trebui să fie urmarea directă a investiției finanțată din fonduri europene.  

Citește și Carabulea își răscumpără terenul cu bani europeni



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus