Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
1°C

Pisicile aristocrate din Sibiu

Everybody wants to be a cat. Adevărat. Când locuieşti în Palatul Brukenthal şi eşti mascota unui program educativ pentru copii nici nu e de mirare că devii cel mai invidiat animal din tot Sibiul.

Antonello şi Donatello au ajuns la Muzeul Brukenthal în luna mai. Aduşi de directorul muzeului, Sabin Luca, într-o cutie de pantofi, mici cât palma. Răsfăţaţi din cale afară, cei doi pisoiaşi au fost imediat adoptaţi, unde altundeva decât în secţia de Educaţie, Marketing şi Comunicare. Au făcut cursuri de pregătire intensive iar astăzi sunt muzeografi în toată firea. Cu priză la public, talent nativ, apariţii media şi, cel mai important, cei mai apropiaţi copiilor. Ei vin să completeze colecţia impresionantă de animale găzduită de cel mai important muzeu din ţară, doi câini, o broscuţă de Florida şi un cârd de peştişori, găzduiţi la Muzeul de Vânătoare.
Cei doi roşcovani sunt vedetele noului program educaţional lansat de Muzeul Brukenthal. Donatello şi Antonello îi vor purta pe copii într-o poveste minunată despre tradiţiile de Halloween, despre pisici negre, vrăjitoare şi vârcolaci. Cele două pisicuţe vor face casă bună cu imaginaţia copilaşilor şi cu poveştile de groază din jurul acestei sărbători. „Copiii capătă tot felul de frici şi traume, de mici, mai ales din filme, de la televizor. Aspectele misterioase ale Halloweenului pot fi explicate raţional, mai ales cu prin intermediul celor două pisici. Vom povesti cu ei despre pisici negre, despre viaţa nocturnă a animalelor, despre cum primii farmacişti au ajuns să fie consideraţi vrăjitori”, spune Dana Roxana Hrib, şefa secţiei Educaţie, Marketing şi Comunicare a Muzeului Brukenthal.
Donatello şi Antonello nu se vor rezuma doar la poveştile de Halloween. Luna viitoare, cei doi pisoi vor conduce un nou program educaţional axat pe animăluţe. „Vrem să facem cursuri de îngrijire a animalelor cu copiii. Mergem să vedem pisicuţele şi căţeii fără stăpân, îi adoptăm pentru o zi, ne distrăm dar facem şi ceva creativ. Copiii trebuie să ştie că şi dacă vor cumpăra un singur pliculeţ de mâncare pentru animale tot e ceva. Dacă vom avea suficiente solicitări suntem pregătiţi să venim şi sâmbăta, din timpul nostru liber”, mai spune muzeograful sibian. Proiectul va fi derulat împreună cu asociaţia Animal Life.
Muzeografii au dezvoltat secţiunea educativă pe site-ul muzeului pentru ca toţi copiii să poată avea acces la programele educaţionale chiar şi dacă nu reuşesc să ajungă la Sibiu. „Noi oferim gratuitate tuturor copiilor, însă cei din mediul rural cred că nu vor mai avea ocazia să ajungă atât de des pe cât şi-ar dori din cauza transportului”, mai spune Dana Hrib. Brukenthalul este singurul muzeu din ţară care îşi monitorizează foarte clar vizitele. Statisticile sunt împărţite pe grupe şcolare şi în orice moment se ştie exact numărul şi vârsta vizitatorilor. Muzeul sibian a fost recent premiat pentru programul de pedagogie muzeală „Descoperind muzeul” cu premiul „Europa Nostra”. Peste 10 mii de elevi au vizitat expoziţiile organizate în cadrul acestui proiect.  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus